Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση

17 Ιουνίου 2019 18:16

Νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται να στείλει η ΕΕ.


Τα 28 κράτη -μέλη της Ένωσης αναμένεται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα δεσμευθούν να «απαντήσουν κατάλληλα σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κυπριακή Δημοκρατία», σε προσχέδιο δήλωσης που συντάσσεται και θα εκδοθεί αύριο από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι καταδικάζει «τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και θα σημειώνεται ότι «η Τουρκία συνεχίζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την ΕΕ», μεταδίδει το ΚΥΠΕ. Οι 28 επαναλαμβάνουν ότι «οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει και δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια που εξετάζονται για άνοιγμα ή κλείσιμο» και θα προειδοποιούν ότι «δεν προβλέπεται να υπάρξει περαιτέρω εργασία προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας».

Bloomberg: Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία με αντίποινα
Αναφορά στο προσχέδιο της δήλωσης κάνει και το Bloomberg, που σχολιάζει ότι η ΕΕ θα απειλήσει την Τουρκία με αντίποινα, για τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ θα επαναλάβει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν παγώσει και επίσης η ανακοίνωση θα επισημαίνει ότι είναι πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση, καθώς η ΕΕ θα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα αν συνεχιστούν οι γεωτρήσεις, γράφει ακόμη το Bloomberg.

Η δήλωση, που αναμένεται να εγκριθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη, είναι αντικείμενο συνεχών διαβουλεύσεων ανάμεσα σε διπλωμάτες και η τελική διατύπωση μπορεί να αλλάξει, επισημαίνει τέλος το σχετικό δημοσίευμα.

Στο Λουξεμβούργο ο Κατρούγκαλος
Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος προκειμένου να συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους ομολόγους τους ομολόγους του για τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ και θα συζητήσουν την αναγκαία αντίδραση της Ε.Ε.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κατά την χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε να υπάρξει συντονισμός μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας προκειμένου να υπάρξει προετοιμασία για την Σύνοδο Κορυφής και σειρά επαφών με ηγέτες προκειμένου να ενημερωθούν για τις ενέργειες της Άγκυρας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά την επιστροφή του από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναμένεται να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos