Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Εκλέχθηκε δήμαρχος, αλλά δεν είχε δικαίωμα υποψηφιότητας!

25 Ιουνίου 2019 09:40

Ο νεοεκλεγείς με την Λέγκα του Βορρά δήμαρχος στο Ριάτσε ήταν διορισμένος δημοτικός υπάλληλος κατά τον χρόνο των εκλογών, κι αυτό απαγορεύεται από τον ιταλικό νόμο


Ο Αντόνιο Τριφόλι, ο νεοεκλεγείς με την ξενοφοβική Λέγκα δήμαρχος της πόλης Ριάτσε, της οποίας ο υποδειγματικός πρωην δήμαρχος Μίμο Λουκάνο διώκεται για το μοντέλο ενσωμάτωσης των μεταναστών στην ιταλική κοινωνία, προκύπτει πως δεν μπορούσε βάσει νόμου να θέσει υποψηφιότητα και ως εκ τούτου να εκλεγεί.

Όπως επισημαίνει σήμερα ο ιταλικός Τύπος, βάσει του άρθρου 60 του νόμου 18.08.2000, υπ' αριθμ. 267, που καθορίζει τη λειτουργία των δημοσίων επιχειρήσεων και οργάνων, οι δημόσιοι λειτουργοί, τα μέλη των οργάνων της τοπικής ασφάλειας, όπως και οι στρατιωτικοί, δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέσεις αιρετών συμβούλων, ή δημάρχων, όσο ασκούν τα καθήκοντά τους στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο Τριφόλι υπηρετεί ως δημοτικός υπάλληλος ορισμένου χρόνου στην τοπική αστυνομία. Επίσης, έχει γίνει γνωστό πως το δημοτικό συμβούλιο, με απόφαση της 26ης Απριλίου 2016, είχε επιτρέψει στον υποψήφιο της Λέγκας να λάβει άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να κατέλθει ως υποψήφιος στις εκλογές --κάτι που δεν αναγνωρίζεται βάσει το ιδίου νόμου για τους υπαλλήλους που προσφέρουν εργασία στο δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου, ή ως αυτόνομοι.

Το γεγονός αυτό μάλλον δεν το γνώριζε ο Τριφόλι, καθώς εμπίπτει σε όλες τις εξαιρέσεις του νόμου για τη δυνατότητα καθόδου του στις εκλογές και για την χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών.

Στις πρόσφατες εκλογές, ο Τριφόλι ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Το Ριάτσε ξαναγεννιέται» είχε εξασφαλίσει το 41% των ψήφων. Στο ψηφοδέλτιο αυτό συμμετείχαν πολλά στελέχη της Λέγκας και μεταξύ τους ο Κλάουντιο Φάλκι, γραμματέας της τοπικής οργάνωσης «Εμείς με τον Σαλβίνι».

protothema.gr

 

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr