Η Λαγκάρντ έρχεται, κάνουν πάρτι οι αγορές- Ιστορικά χαμηλά τα ελληνικά ομόλογα

03 Ιουλίου 2019 20:00

Η επιλογή της Κριστίν Λαγκάρντ για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην κορυφή της ΕΚΤ, προκαλεί ενθουσιασμό στους επενδυτές, με συνέπεια να πέφτουν σε ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών και μάλιστα ειδικά της περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή η αγορά- σε ένα περιβάλλον γενικής ευρωπαϊκής αισιοδοξίας- φαίνεται να προεξοφλεί τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την εκλογή νέας, φιλοεπενδυτικής και με αναπτυξιακή στρατηγική κυβέρνησης, με συνέπεια το Χρηματιστήριο πλέον να πλησιάζει τις 900 μονάδες και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να πέφτουν δραματικά.

Έτσι, όσον αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αλλά και στην Γαλλία- όπου οι αποδόσεις καταγράφουν νέο χαμηλό ρεκόρ, στο μείον 0,09% - και την Ιταλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του 10ετούς βελγικού ομολόγου υποχώρησε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Η ερμηνεία έχει να κάνει με τις απόψεις της Κριστίν Λαγκάρντ, αφού οι επενδυτές γνωρίζουν ότι η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν πάντα υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης και ήταν από την πρώτη στιγμή υπέρ της πολιτικής του Μάριο Ντράγκι. Σε αντίθεση με τον Γιένς Βάιντμαν, τον επικεφαλής της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, που μέχρι χθες θεωρούνταν ο πιο πιθανός διάδοχος του Ντράγκι και ο οποίος είχε ταχθεί εναντίον της ποσοτικής χαλάρωσης. Η συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης, που σημαίνει φθηνό χρήμα για όλη την Ευρώπη, μπορεί να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις και για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, εφόσον η νέα κυβέρνηση καταφέρει να αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας και την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ράλι για τα ελληνικά ομόλογα
Το κλίμα αισιοδοξίας στην Ευρώπη σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, οδηγεί τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κάνει πλέον ρεκόρ, αφού έπεσε σε ποσοστό 4,5% και διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά, δηλαδή στο 2,1%. Επίσης πέφτουν και οι αποδόσεις του 5ετούς, στο 1,0% που επίσης είναι σε ιστορικά χαμηλά. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το spread- η διαφορά δηλαδή του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού, αριθμός που δείχνει την εμπιστοσύνη των αγορών σε μία οικονομία- διαμορφώνεται πλέον στις 249 μονάδες βάσης. Δηλαδή στα επίπεδα στα οποία βρισκόταν στις αρχές του 2010, πριν ακόμα μπει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει εντυπωσιακή βουτιά, ενώ από τις ευρωεκλογές και μετά ακολούθησε ράλι.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos