Μυστήριο γιατί ο Ερντογάν έκανε τη συμφωνία για την αγορά των S-400 -Επιζήμια για την Τουρκία

13 Ιουλίου 2019 12:06

Επιζήμια για την Τουρκία χαρακτηρίζει η FAZ την αγορά των S-400, την ώρα που συνεχίζεται η παράδοση των ρωσικών πυραύλων.

«Παραμένει μυστήριο γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε σε αυτήν την επιζήμια για την Τουρκία, αγορά των S-400», αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την Deutsche Welle. «Η Τουρκία έχει μόνο μια επιλογή για αποφύγει την κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Να αφήσει αχρησιμοποίητους τους πυραύλους S-400 και να καταβάλλει το υπόλοιπο αντίτιμο στη Ρωσία», συνεχίζει η FAZ.

«Αποφασισμένος ο Ερντογάν να θέσει τους S-400 σε λειτουργία»
Όμως ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να θέσει σε λειτουργία το αμυντικό σύστημα, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. «Σε αυτήν την περίπτωση θα εφαρμοστούν αυτόματα αμερικανικές κυρώσεις. Και ορθώς, διότι οι S-400 απειλούν την ασφάλεια του ΝΑΤΟ, μιας και είναι σε θέση να εντοπίσουν τα αμερικανικά "αόρατα" μαχητικά F-35. Σε περίπτωση που επιμείνει πράγματι ο Τούρκος πρόεδρος, την Άγκυρα περιμένουν και άλλα δεινά, πέρα των κυρώσεων σε βάρος της οικονομίας και του στρατού. Μελλοντικά η Ουάσιγκτον δεν θα κάνει και τόσο εύκολα παραχωρήσεις έναντι της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία», σημειώνει ακόμη το δημοσίευμα.

Από την άλλη, μέχρι στιγμής, η αμερικανική κυβέρνηση επέλεξε να μην κάνει κανένα σχόλιο, την Παρασκευή, πρώτη ημέρα της παράδοσης των S-400 στην Τουρκία. Ομως, αυτή η σιωπή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, σε διακομματική βάση, στο κογκρέσο, και οι αρμόδιες επιτροπές ζήτησαν από τον Λευκό Οίκο να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις σε βάρος των ΗΠΑ.

Αυτές μπορεί να μην έχουν επιβληθεί ακόμη, αλλά ήδη ρίχνουν τη σκιά τους στην τουρκική οικονομία. Ο οίκος Fitch υποβάθμισε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, από ΒΒ σε ΒΒ-. Εξηγώντας αυτή την απόφαση, έκανε αναφορά και στον κίνδυνο επιβολής κυρώσεις από τις ΗΠΑ, για την κόντρα για τους S-400.

Συνεχίζεται η παράδοση των S-400
Στο μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι το Σάββατο έφτασε στην Τουρκία νέο φορτίο των S-400.

Νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 έφτασε σήμερα στην Τουρκία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.

«H παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίστηκε σήμερα. Το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιου Μούρτεντ, έξω από την Άγκυρα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter το τουρκικό υπουργείο. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πότε το αντιαεροπορικό σύστημα θα εγκατασταθεί και πότε θα είναι επιχειρησιακό.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos