Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουρκία: Ο Ερντογάν «τελειώνει» τον Νταβούτογλου

03 Σεπτεμβρίου 2019 10:09

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου θα κληθεί ενώπιον του πειθαρχικού οργάνου του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αυτό αποφάσισε η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος, καθώς παραπέμπει τον πρώην πρωθυπουργό, με αφορμή επικριτικά σχόλια που έκανε για τον τρόπο λειτουργίας του. Σύμφωνα με φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της χώρας, όπως η Hürriyet, σχολιάζουν πως η απόφαση που πάρθηκε είναι ομόφωνη και βγήκε μετά από πέντε ώρες συνεδρίασης.

Ο Νταβούτογλου αν και μετά την παραίτησή του από την πρωθυπουργία το 2016, είχε πει πως δεν θα κατακρίνει δημόσια ξανά τον Ερντογάν, το έκανε αρκετά συχνά. Σε τοποθετήσεις του έκανε αναφορές σε λάθη που θεωρεί πως κάνει το κυβερνών κόμμα, λέγοντας πως «αποκλίνει από τους στόχους του», ενώ επέκρινε την ηγεσία διότι απαίτησε να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, όπου ηττήθηκε με οριακή διαφορά τον Μάρτιο από την αντιπολίτευση.

Ακόμη, ο Νταβούτογλου στηλίτευσε την παύση τη 19η Αυγούστου τριών δημάρχων πόλεων της ανατολικής Τουρκίας — Ντιγιάρμπακιρ, Μάρντιν, Βαν — που ανήκουν όλοι στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP, εκφράζει την κουρδική μειονότητα) και την άσκηση διώξεων σε βάρος τους για υποτιθέμενους δεσμούς με τους Κούρδους αυτονομιστές αντάρτες.

Τουρκία: Ερχονται κι άλλες διαγραφές στο AKP
Η απόφαση καταγράφηκε ενώ άλλοτε προσωπικότητες πρώτης γραμμής στο AKP, όπως ο πρώην πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλί Μπαμπατζάν, αμφότεροι ιδρυτικά μέλη του κυβερνώντος κόμματος, παίρνουν τελευταία αποστάσεις από τον Ερντογάν. Ο Μπαμπατζάν, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την 8η Ιουλίου ότι παραιτείται και αποχωρεί από το κόμμα επικαλούμενος τις «βαθιές διαφωνίες» του με την ηγεσία και την ανάγκη που υπάρχει κατ’ αυτόν να διαμορφωθεί «νέο όραμα».

Πέραν του Αχμέτ Νταβούτογλου, προς διαγραφή οδεύουν άλλοι τρεις βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με πηγή στο AKP. Η απόφαση αναμένεται απλά να επικυρωθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr