Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Μαργαρίτης Σχοινάς

10 Σεπτεμβρίου 2019 10:26

Θέση αντιπροέδρου στη νέα Κομισιόν, που θα ανακοινώσει σήμερα η νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα καταλάβει ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Είναι η πρώτη φορά που επίτροπος που έχει υποδειχθεί από την Ελλάδα αναλαμβάνει θέση αντιπροέδρου της Κομισιόν, ενώ είναι προφανές ότι η αναβάθμιση της Ελλάδας στις Βρυξέλλες είναι και δώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Που δείχνει πόσο αναβαθμισμένες είναι οι μετοχές της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θα έχει υπό τον άμεσο έλεγχό του τέσσερις επιτρόπους με βαριά χαρτοφυλάκια, αφού θα προΐσταται των επιτρόπων που θα αναλάβουν τα θέματα της Ασφάλειας, της Μετανάστευσης -εξαιρετικά κρίσιμο αυτό το χαρτοφυλάκιο για την Ελλάδα- της Απασχόλησης και της Εκπαίδευσης.

Μέχρι στιγμής τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κρίσιμα πόστα στη νέα Επιτροπή δεν έχουν γίνει γνωστά, αφού η νέα πρόεδρος έχει ζητήσει να κρατηθούν οι συζητήσεις μυστικές, αλλά σήμερα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.

Ποιος είναι ο Μαργαρίτης Σχοινάς
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπήρξε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007 έως το 200, εκλεγμένος με τη Νέα Δημοκρατία. Υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του πρόεδρου της Κομισιόν Μπαρόζο, θήτευσε επικεφαλής του γραφείου του Κύπριου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού, αλλά η κορύφωση της ευρωπαϊκής του καριέρας ήρθε, όταν διορίστηκε εκπρόσωπος τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ.

Δίπλα στον πρόεδρο της Κομισιόν που χειρίστηκε την ελληνική κρίση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς έπαιξε σημαντικό ρόλο ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στον χώρο του ευρώ. Ολοι τον θυμούνται για παράδειγμα να μεταφράζει στους εμβρόντητους συνεργάτες του Γιούνκερ ,το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα, αλλά και τα μηνύματα που έστελνε στην Αθήνα, τις πιο κρίσιμες στιγμές της κρίσης του Grexit, με εντολή του Γιούνκερ.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ γνώρισε τον Μαργαρίτη Σχοινά όταν ήταν ευρωβουλευτής, μεταξύ 2007-2009. Ο προηγούμενος πρόεδρος της Κομισιόν τον ξαναβρήκε στην Αθήνα, όπου ο Ζοζέ Μπαρόζο τον είχε στείλει επικεφαλής της task force στην Ελλάδα. Μέσα από την συνεργασία του με τον Γιούνκερ, οι δύο άνδρες ανέπτυξαν μια πραγματική φιλία που διαρκεί στον χρόνο.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr