Γαλλία: Η πρόταση Μακρόν για τις αλλαγές στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ

18 Νοεμβρίου 2019 14:11

Αλλαγές στους κανόνες για την διεύρυνση της ΕΕ και την ένταξη νέων μελών στη λέσχη της πρότεινε η Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν.

Αφού ηγήθηκε των προσπαθειών για το βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η πλευρά Μακρόν έστειλε προ ημερών ένα non paper στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπου αναφέρει ότι οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων μπορούν να γίνουν μέλη της Ένωσης, αλλά μέσα μιας νέας, σταδιακής μεθοδολογίας. Η ιδέα της «σταδιακής σύνδεσης» ήταν η βάση μιας «μεταρρυθμισμένης προσέγγισης στη διαδικασία διεύρυνσης», που περιγράφεται σε εξασέλιδο non paper που μοίρασε η Γαλλία σε Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Διαδικασία επτά βημάτων προτείνει η Γαλλία
Το νέο μοντέλο που προτείνει η Γαλλία προβλέπει μεταρρυθμίσεις σε μια διαδικασία επτά βημάτων, την πρόσβαση σε επιλεγμένα προγράμματα της ΕΕ και τη διάθεση κονδυλίων προτού φθάσει μια υποψήφια χώρα στην «πλήρη» ιδιότητα μέλους. Τα επτά βήματα είναι «κράτος Δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα», «Παιδεία και έρευνα», «απασχόληση και κοινωνικά ζητήματα», «οικονομικά θέμα», «ενιαία αγορά, γεωργία και αλιεία», «εξωτερικές υποθέσεις» καθώς και ένα έβδομο στάδιο με τίτλο «λοιπά θέματα». Οι υπουργοί Ευρωπαϊκών υποθέσεων θα συζητήσουν σε πρώτη φάση αύριο Τρίτη της ιδέες της Γαλλίας στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα σε τυχόν αλλαγές και εφόσον περάσουν, τότε η Κομισιόν θα πρέπει να τις περάσει σε επίσημα έγγραφα μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, λέει η Γαλλία.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos