Κενό ασφάλειας στα «έξυπνα» γυαλιά της Google

05 Μαϊος 2013 21:03

Η «κερκόπορτα» επιτρέπει σε χάκερ να πάρει υπό τον έλεγχό του τα Google Glass.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα κενό ασφάλειας στη λειτουργία των Google Glass, το οποίο θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί εύκολα ένας χάκερ, ανακάλυψε ο προγραμματιστής Jay Freeman. Ειδικός στο να ανακαλύπτει ευπάθειες στο λειτουργικό των smartphone, o Freeman εντόπισε μία «κερκόπορτα» που επιτρέπει τον έλεγχο των «έξυπνων» γυαλιών από απόσταση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ένας χάκερ θα μπορούσε να καταγράφει στο κινητό του ό,τι κάνει ο χρήστης με τα Google Glass. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσε να αποτυπώνει τις εικόνες και τους ήχους που καταγράφουν η βιντεοκάμερα και το μικρόφωνο των γυαλιών.

Έτσι, θα είχε τη δυνατότητα να καταγράψει τους κωδικούς του χρήστη, καθώς αυτός τους τις πληκτρολογεί ή να φωτογραφίσει τα κλειδιά του την ώρα που ανοίγει την εξώπορτα του σπιτιού του. «Μόλις κανείς αποκτήσει τον έλεγχο των Google Glass, τίποτε πλέον δεν είναι ασφαλές», γράφει χαρακτηριστικά ο Freeman στο μπλογκ του.

Μάλιστα, για την παραβίαση των γυαλιών δεν χρειάζονται περισσότερα από 10 λεπτά, από τη στιγμή που θα τα συνδέσει κανείς σε έναν υπολογιστή μέσω USB. Κι αυτό γιατί, κατά τη σύνδεση, τα γυαλιά δεν ζητούν κάποιο πιστοποιητικό, όπως κάποιο ΡΙΝ, που να διασφαλίζει πως μόνο ο εξουσιοδοτημένος χρήστης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο firmware των γυαλιών.

Πάντως, η ανακάλυψη του Freeman δεν σημαίνει πως τα «έξυπνα» γυαλιά θα έχουν την ίδια ευπάθεια όταν κυκλοφορήσουν εμπορικά. Άλλωστε, ο Freeman πειραματίστηκε με ένα από τα 2.000 ζευγάρια της πρώτης παρτίδας, που η Google πούλησε αποκλειστικά σε προγραμματιστές, για να αναπτύξουν εφαρμογές των Google Glass.

www.kathimerni.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos