×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Google Chromecast: Αναπαραγωγή βίντεο και μουσικής στην TV από οποιαδήποτε συσκευή

25 Ιουλίου 2013 12:16

Με τιμή 35 δολάρια, το Chromecast είναι συμβατό με smartphone και tablet με Android ή iOS, όπως και με υπολογιστές Mac και Windows.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα οικονομικά προσιτό γκάτζετ, το οποίο επιτρέπει στις τηλεοράσεις να αναπαράγουν multimedia περιεχόμενο σχεδόν από οποιαδήποτε «έξυπνη» συσκευή και υπολογιστή, παρουσίασε χθες η Google.

Ο λόγος για το Google Chromecast, το οποίο συνδέεται στην TV μέσω θύρας HDMI και χρειάζεται ένα οικιακό δίκτυο Wi-Fi για να λειτουργήσει. Στην περίπτωση των smartphone και tablet με Android ή iOS, η αναπαραγωγή του περιεχομένου μπορεί να γίνει απευθείας μέσα από τις application που υποστηρίζουν την εν λόγω τεχνολογία – κάτι που, όπως ανακοίνωσε η Google, ισχύει ήδη για τις εφαρμογές του YouTube, του Netflix και του Pandora.

Η εταιρεία «ανέβασε» επίσης στο ίντερνετ τα εργαλεία που επιτρέπουν σε όποιον προγραμματιστή το θελήσει να ενσωματώσει την τεχνολογία στις εφαρμογές του. Κάτι που έκανε ήδη η εφημερίδα Washington Post, ώστε τα βίντεο που αναρτά στη δική της application να μπορούν να αναπαραχθούν και στην τηλεόραση.

Όσον αφορά τους υπολογιστές, η χρήστη του Chromecast γίνεται μέσω του Chrome της Google, στις εκδόσεις του browser τόσο για Windows όσο και για Mac. Σε αυτή την περίπτωση, ο χρήστης βλέπει στην οθόνη της TV το περιεχόμενο που υπάρχει στις ανοικτές «καρτέλες» του browser. Σύμφωνα με το σάιτ τεχνολογίας The Verge, μπορεί να αναπαράγει οπτικοακουστικό υλικό HTML5 και Flash, όχι όμως βίντεο Silverlight και Quicktime.

Παράλληλα, το Chromecast μετατρέπει ουσιαστικά τη συσκευή σε τηλεχειριστήριο, μέσω της οποίας μπορεί κανείς να αυξομειώσει τον ήχο της τηλεόρασης ή ακόμη και να την κλείσει.

Το dongle είναι άμεσα διαθέσιμο στις ΗΠΑ και κοστίζει 35 δολάρια - μάλιστα, το διαφημιστικό βίντεο έχει άρωμα... Ελλάδας, αφού η μουσική υπόκρουση είναι το συρτάκι του Ζορμπά. Πάντως, η Google δήλωσε πως «σύντομα» θα ξεκινήσει η διάθεσή του και σε άλλες χώρες, χωρίς ωστόσο να αναφέρει κάτι για την τιμή του εκτός Αμερικής.

Το γκάτζετ ήταν η έκπληξη που επιφύλασσε η εταιρεία για τη χθεσινή της εκδήλωση, στην οποία ανακοίνωσε επίσης το Nexus 7 «δεύτερης γενιάς». Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει εδώ και μέρες στο ίντερνετ, το νέο tablet είναι λεπτότερο και ελαφρύτερο από τον προκάτοχό του.

Επίσης, έχει οθόνη ανάλυσης Full HD (323 ppi), ταχύτερο επεξεργαστή (Qualcomm Snapdragon S4 Pro), μεγαλύτερη μνήμη RAM 2 GB και στερεοφωνικά ηχεία. Οι πωλήσεις του ξεκινούν στις ΗΠΑ στις 30 Ιουλίου, με την τιμή του να ξεκινά από τα 229 δολάρια.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos