×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Ολοκληρώθηκε από τη Verizon η εξαγορά του μεριδίου της Vodafone

12 Σεπτεμβρίου 2013 10:43

Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Verizon ολοκλήρωσε την Τετάρτη με επιτυχία τη μεγαλύτερη πώληση εταιρικών ομολόγων όλων των εποχών, συνολικού ύψους 49 δισ. δολαρίων (36,8 δισ. ευρώ).

Η αμερικανική εταιρεία προχώρησε στην έκδοση των ομολόγων με στόχο να χρηματοδοτήσει την εξαγορά, έναντι 130 δισ. δολαρίων ( 97,7 δισ. ευρώ) του μεριδίου 45% που κατείχε η αγγλική Vodafone στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Verizon Wireless που είχαν δημιουργήσει από κοινού.

Με τη βοήθεια έντεκα τραπεζών η Verizon κατάφερε χθες να πουλήσει οκτώ εκδόσεις ομολόγων με διάρκεια από τρία μέχρι τριάντα χρόνια, συνολικού ύψους 49 δισ. δολαρίων (36,8 δισ. ευρώ), ενώ έλαβε συνολικές προσφορές ύψους άνω των 100 δισ. δολαρίων (75,1 δισ. ευρώ). Η Verizon προσέφερε ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις στους επενδυτές προκειμένου να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό την πώληση των ομολόγων. Για παράδειγμα, στο ομόλογο δεκαετούς διάρκειας που εξέδωσε προσέφερε απόδοση κατά 57 μονάδες βάσης υψηλότερη από τον απόδοση που έχουν τα υπάρχοντα ομόλογα της ίδιας διάρκειας. Οι επενδυτές έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα ομόλογα πολυετούς διάρκειας. Αμερικανικά ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου, αλλά και επενδυτές από την Ασία και τη Μέση Ανατολή έσπευσαν ν' αγοράσουν τα ομόλογα της Verizon. Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, η επιτυχής έκδοση των ομολόγων αναμένεται να ενισχύσει την αγορά εταιρικών ομολόγων, η οποία δέχεται ισχυρές πιέσεις από τα τέλη Μαΐου όταν ο πρόεδρος της Fed Μπεν Μπερνάνκι δήλωσε για πρώτη φορά ότι θα άρει, σταδιακά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE). Ενα μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του μονοετούς δανείου-γέφυρα ύψους 61 δισ. δολαρίων (45,8 δισ. ευρώ) που είχε λάβει η Verizon προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του μεριδίου της Vodafone στην κοινοπραξία που είχαν. Το υπόλοιπο του δανείου των 61 δισ. δολαρίων θ' αντικατασταθεί με ομόλογα ύψους 12 δισ. δολαρίων (9 δισ. ευρώ) τριετούς και πενταετούς διάρκειας. Χάρη στις πολλές προσφορές που έλαβε, η Verizon ακύρωσε τελικά το σχέδιο για έκδοση ομολόγων και σε ευρώ και λίρες στερλίνες, απογοητεύοντας ορισμένους επενδυτές.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos