Η Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο για «σερφάρισμα» εν πτήσει από το κινητό ή το tablet

16 Νοεμβρίου 2013 15:54

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να έχουν εγκαταστήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό, ενώ οι επιβάτες θα ενεργοποιούν τη σύνδεσή τους πάνω από τα 3.000 πόδια.

Του Κώστα Δεληγιάννη

Η Ε.Ε. ανοίγει τον δρόμο ώστε οι επιβάτες των αεροπλάνων να μπορούν να «σερφάρουν» από το κινητό ή το tablet τους εν πτήσει, χρησιμοποιώντας τη 3G (ή 4G) σύνδεσή τους όπως ακριβώς κάνουν κι όταν βρίσκονται στο έδαφος.

Πιο συγκεκριμένα, η Κομισιόν έδωσε το «πράσινο φως» για τη χρήση του φάσματος που αντιστοιχεί στις ευρυζωνικές υπηρεσίες 3G και 4G, σε υψόμετρο πάνω από τα 3.000 πόδια. Έτσι, δίνει την ευχέρεια στις αεροπορικές εταιρείες να επιτρέπουν από εδώ και εξής στους πελάτες τους να ενεργοποιούν το mobile internet στη συσκευή τους, όσο το αεροσκάφος βρίσκεται πάνω από ευρωπαϊκό έδαφος και πάνω από το συγκεκριμένο ύψος.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως η αξιοποίηση αυτής της νέας δυνατότητας είναι προαιρετική και εναπόκειται πλήρως στον εκάστοτε αερομεταφορέα, ο οποίος είναι ελεύθερος να αποφασίσει αν θα προσφέρει ή όχι την αντίστοιχη υπηρεσία στους πελάτες του.

Σε περίπτωση που αποφασίσει να το κάνει, τότε θα πρέπει να εγκαταστήσει στα αεροσκάφη τον κατάλληλο εξοπλισμό – ένα σύστημα MCA (Mobile Communications On-board Aircraft), το οποίο «γεφυρώνει» μέσω δορυφόρων την επικοινωνία ανάμεσα στα smartphone και tablet των επιβατών, και τα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Επίσης, κάθε αεροπορική εταιρεία θα μπορεί να καθορίσει με ποιο τρόπο θα παρέχει την υπηρεσία. Για παράδειγμα, ενδεχομένως θα καθορίσει ειδικές «ζώνες» μέσα στο αεροσκάφος για τους επιβάτες που θέλουν να σερφάρουν εν πτήσει ή θα μπλοκάρει τη χρήση του mobile internet σε στάδια της πτήσης στα οποία συνήθως κοιμούνται οι περισσότεροι επιβάτες.

Αν και προαιρετική, η απόφαση της Ε.Ε. ουσιαστικά αίρει κάθε περιορισμό στη χρήση των γκάτζετ στα αεροπορικά ταξίδια, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες τους να τα αξιοποιούν πάνω από τα 3.000 πόδια όπως και στο έδαφος. Έτσι, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα από την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Αεροπορικής Ασφάλειας (AESA), η οποία επιτρέπει τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (πάντοτε όμως σε «λειτουργία πτήσης») κατά τη διάρκεια όλων των φάσεων του ταξιδιού, συμπεριλαμβανόμενων της απογείωσης και της προσγείωσης.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos