×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Σε πτώση ο «εθελοντικός υπολογισμός»

08 Μαρτίου 2014 16:32

Στον αντίποδα των παιχνιδιών που βοηθούν την επιστήμη, και τα οποία γνωρίζουν ολοένα μεγαλύτερη δημοφιλία, φαίνεται πως έχει ατονήσει το ενδιαφέρον για τα πρότζεκτ που «δανείζονται» την υπολογιστική ισχύ από τα

 PC απλών χρηστών, με σκοπό να επεξεργαστούν κάθε φορά ένα μικρό ποσοστό από κατά κανόνα τεράστιους όγκους δεδομένων. Τα πρώτα ανάλογα πρότζεκτ χρονολογούνται περίπου από το 2000 και αφορούν μεταξύ άλλων την ανάλυση σημάτων για τον εντοπισμό εξωγήινης νοημοσύνης, την έρευνα πρωτεϊνών, μελέτες για την κλιματική αλλαγή, ή την «εικονική» δοκιμή υποψήφιων φαρμάκων για το AIDS.

Σύμφωνα όμως με πρόσφατο άρθρο στο περιοδικό Nature, πλέον δεν καταφέρνουν να «στρατολογήσουν» τόσο πολλά μηχανήματα όσο στο παρελθόν. Ενδεικτικό είναι ότι στην πλατφόρμα του BOINC, του πιο διάσημου λογισμικού για τον «εθελοντικό υπολογισμό» («volunteer computing»), όπως ονομάζεται αυτή η τεχνική, από το 2008 εμφανίζεται πτωτική τάση στον αριθμό των ενεργών χρηστών. Ετσι, σήμερα οι ενεργοί χρήστες αγγίζουν τους 245.000, από τα 2,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένων εθελοντών. Συνεπώς, είναι αρκετά μειωμένοι από τους 350.000 ανθρώπους που πριν από μια εξαετία «εκχωρούσαν» το hardware του υπολογιστή τους, κάθε φορά που αυτός ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αδράνειας.

Ο David Anderson, ιδρυτής της πλατφόρμας και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της California, παρέθεσε αρκετούς λόγους στο Nature που εξηγούν το μειωμένο ενδιαφέρον για το «volunteer computing» – ανάμεσά τους, το γεγονός ότι τα μίντια σπάνια πλέον αναφέρονται σε αυτό, καθώς η ιδέα είναι αρκετά παλιά. Επίσης, παρόλο που το λογισμικό είναι πια συμβατό και με smartphone ή tablet, πρακτικά «τρέχει» στις έξυπνες συσκευές μόνον όταν αυτές συνδέονται στην πρίζα, αφού αλλιώς θα αποφορτιζόταν γρήγορα η μπαταρία τους.

Πάντως, οι δημιουργοί αυτών των πρότζεκτ ψάχνουν για τρόπους ώστε να τραβήξουν την προσοχή καινούργιων εθελοντών. Κι αυτό γιατί ο «εθελοντικός υπολογισμός» δίνει τη δυνατότητα να διεξαχθούν επιστημονικές έρευνες με ελάχιστο κόστος, ενώ η μοναδική εναλλακτική λύση θα ήταν η ίδια δουλειά να γίνει με τη βοήθεια ενός υπερυπολογιστή, η χρήση του οποίου θα σήμαινε όμως ένα αρκετά σεβαστό ποσό.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos