Αναζητούν το ταίρι τους μέσω Ιντερνετ

09 Μαρτίου 2014 17:49

Οι φίλες της πάντα τη θυμούνται να λέει «μακάρι να υπήρχε ένα μαγικό κουμπί, να το πατάς και να σου βγάζει τον ιδανικό άντρα για σένα».

 Ρομαντική, καλή ψυχή, μα λίγο διστακτική στις πρώτες επαφές, η Μάρω, στα 30 της, μετρούσε δύο χρόνια χωρίς σχέση. Δεν ήξερε ότι το τζίνι που θα έκανε σύντομα την ευχή της πραγματικότητα κρυβόταν στην τσέπη του παντελονιού της.

Ηταν πριν από ένα χρόνο, όταν είχαν ξεπηδήσει τα πρώτα apps γνωριμιών για smartphone. Η Μάρω δοκίμασε κάνα-δύο. Εφτιαξε προφίλ με τα ενδιαφέροντά της, έβαλε μια κολακευτική φωτογραφία και περίμενε. Δεν είχε και λίγα matches. Συνάντησε τρεις άνδρες, πριν βρει τον Τομ, που είναι Βρετανός και ζει στην Ελλάδα λόγω δουλειάς. Στη χώρα του τα dating sites και apps ήταν ήδη εξαιρετικά δημοφιλή, άρα και ο ίδιος περισσότερο εξοικειωμένος (και απελευθερωμένος) με το θέμα σε σχέση με τον μέσο Ελληνα. Εδώ και ένα χρόνο είναι μαζί. «Είναι ό,τι ακριβώς περίμενα», λέει η Μάρω στην «Κ». «Με έναν τρόπο ήξερα τα χούγια του πριν καν τον γνωρίσω».

Οι γνωριμίες μέσω Ιντερνετ είναι περίπου τόσο παλιές όσο και το Ιντερνετ. Η Σωτηρία με τον Φώντα, για παράδειγμα, παντρεμένοι εδώ και 15 χρόνια, είχαν γνωριστεί στα chat rooms του yahoo. Αντίστοιχα, η τούρτα γάμου της Στέλλας και του Αντώνη έφερε, αντί για κάποιο στολίδι, το logo του icq: εκεί είχαν ανταλλάξει τα πρώτα τους μηνύματα. Με την επέλαση των κοινωνικών δικτύων, η τάση φούντωσε. Πολλοί –κι ας μην το παραδέχονται– χρησιμοποιούν το facebook για να φλερτάρουν, τα προφίλ μας, γεμάτα εξυπνάδες και πειραγμένες φωτογραφίες, μοιάζουν με ηλεκτρονική ιαχή για ταίρι. Πάνω σε αυτά πάτησαν και οι εφαρμογές για online dating στο κινητό, όπως το Tinder, που κάνει θραύση στο εξωτερικό. Βρίσκει την τοποθεσία σου μέσω GPS, συλλέγει στοιχεία από το προφίλ σου στο facebook και στη συνέχεια εμφανίζει πιθανούς υποψηφίους ανάλογα με τη γεωγραφία και τις υπόλοιπες προτιμήσεις σου. Οπως ακριβώς στο facebook, κάνεις like ή σωπαίνεις για πάντα (pass).

Στην Ελλάδα τα περισσότερο δημοφιλή dating apps είναι τα Badoo, Zoosk, Twoo και OkCupid, ενώ όλοι μιλούν για το Perfect Date. Σε αυτό γνώρισε ο Μιχάλης τη σημερινή του κοπέλα. Είναι 43, διαζευγμένος, με ένα παιδί. «Αρχισα να μπαίνω σε τέτοια σάιτ γιατί αφενός ήθελα να γνωρίσω έναν άνθρωπο και αφετέρου ήθελα να ξεφύγω από τον κύκλο μου», λέει στην «Κ». «Βγήκα με πολλές γυναίκες που γνώρισα με αυτόν τον τρόπο, χωρίς κάτι να προχωρήσει ιδιαίτερα. Μέχρι που βρήκα τη Βασιλική».

Ασύμβατοι δρόμοι

Η Βασιλική, στα 42 της, με φουλ επαγγελματικό πρόγραμμα, δυσκολευόταν επίσης να βρει σύντροφο. «Και οι δύο είχαμε φτιάξει πολύ προσεκτικό προφίλ. Θέλαμε αυτός που θα το δει να καταλάβει ακριβώς ποιοι είμαστε και τι θέλουμε – δεν θέλαμε να παίξουμε ούτε να βρούμε προσωρινό ταίρι για σεξ», λέει ο Μιχάλης. «Ετσι κάπως ξεχώρισα τη Βασιλική. Της έκανα πρόσκληση για τσατ, ανταποκρίθηκε, βγήκαμε, είδαμε ότι τα θέλω μας ταίριαζαν και τα υπόλοιπα είναι... ιστορία». Οπως λέει, υπό άλλες συνθήκες αυτοί οι δύο άνθρωποι δεν θα γνωρίζονταν ποτέ. «Οι πιθανότητες να συναντήσω κάπου τη Βασιλική ήταν μία στο εκατομμύριο. Κινούμασταν σε εντελώς διαφορετικούς κύκλους, ασχολούμασταν με εντελώς διαφορετικά πράγματα (σ.σ. ο Μιχάλης είναι γιατρός και η Βασιλική εργάζεται σε πολυεθνική). Ευτυχώς, λοιπόν, που υπάρχουν τα online sites. Προτείνω να το δοκιμάσουν όσοι αναζητούν σύντροφο και μάλιστα να είναι δημιουργικοί, θαρραλέοι, φτιάχνοντας το προφίλ τους. Είναι η εικόνα που στέλνουν προς τα έξω και πρέπει με μια ματιά να φαίνεται ποιοι είναι».

Αν πριν από λίγα χρόνια, τέτοιου είδους προσωπική έκθεση ήταν μάλλον... απονενοημένη, σήμερα είναι πλήρως απενοχοποιημένη. Οι εντατικοί ρυθμοί, η κρίση, η κατήφεια και η πανθομολογούμενη δυσκολία στο φλερτ πρόσωπο με πρόσωπο (αλήθεια, ποιος γνωρίζει πια κόσμο σε μπαρ;) οδηγούν όλο και περισσότερους να δηλώσουν ξεκάθαρα ότι αναζητούν σύντροφο. Με αφορμή το ρεπορτάζ, η παρέα το συζήτησε αρκετά. Κάποιοι για πλάκα, άλλοι από περιέργεια (κι εγώ για το θέμα) φτιάξαμε προφίλ σε κάποια από τις δεκάδες εφαρμογές. Στα πρώτα πέντε λεπτά, έφτασαν τα πρώτα μηνύματα. «Α, αυτός δεν είναι κακός», μουρμούρισε η Χριστίνα κάνοντας σκρολ στο κινητό της. «Αμάν, μου 'κανε like. Θα ραφτώ!».

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos