×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η NSA «υποδυόταν» το Facebook για να διαδίδει malware

14 Μαρτίου 2014 12:05

Την οργισμένη αντίδραση του ιδρυτή του Facebook προκάλεσε η αποκάλυψη πως η NSA «υποδυόταν» το κοινωνικό δίκτυο για να εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό σε χιλιάδες χρήστες.

Η αποκάλυψη, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ώρες στο σάιτ The Intercept, βασίζεται σε ντοκουμέντα τα οποία προέρχονται από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, η αμερικανική μυστική υπηρεσία έχει αναπτύξει μια τεχνική που της επιτρέπει να «ξεγελά» τους υπολογιστές, μεταδίδοντας «πακέτα» δεδομένων που τα μηχανήματα αντιλαμβάνονται πως προέρχονται από το Facebook. Έτσι, όταν ένας χρήστης-στόχος μπαίνει στο κοινωνικό δίκτυο, το malware που είναι κρυμμένο στις φαινομενικά «αθώες» σελίδες του Facebook «φυτεύεται» στον υπολογιστή, για να υποκλέπτει δεδομένα από τον σκληρό δίσκο.

Η χρήση του Facebook ως «δούρειου ίππου» ξεκίνησε από το 2010 και εντάσσεται στην «επιχείρηση Turbine» της NSA, στόχος της οποίας είναι η παρακολούθηση χρηστών με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού στα μηχανήματά τους. Σύμφωνα με το The Intercept, με αυτό τον τρόπο η μυστική υπηρεσία έχει μολύνει 85.000 έως 100.000 PC σε όλο τον κόσμο.

Παρόλο που το Facebook είχε ήδη δηλώσει επισήμως άγνοια για την επιχείρηση της NSA, ο Zuckerberg ανάρτησε λίγες ώρες αργότερα με ένα οργισμένο σχόλιο στο προσωπικό του μπλογκ όπου, χωρίς να κάνει καμία νύξη στο συγκεκριμένο κρούσμα, δηλώνει «απογοητευμένος» από τις συνεχείς αποκαλύψεις για τις δραστηριότητες της μυστικής υπηρεσίας.

Αναφέροντας πως επικοινώνησε με τον Μπάρακ Ομπάμα για να εκφράσει την αντίδρασή του, προσθέτει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πρωτοπόρος στο ίντερνετ και όχι απειλή του. «Όταν οι τεχνικοί εργάζονται αδιάκοπα για να ενισχύσουν την ασφάλεια, φανταζόμαστε ότι θα πρέπει να σας προστατεύσουμε από τους κυβερνοεγκληματίες, και όχι από την κυβέρνησή μας», σημειώνει χαρακτηριστικά.
www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos