×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Η νέα τάση στα ΜΜΕ λέγεται ιντερνετικά βίντεο

03 Μαϊος 2014 11:36

«Το Διαδίκτυο μπορεί να προκαλέσει μεγάλες αλλαγές», δηλώνει ο Μαρκ Τόμσον, το αφεντικό της αμερικανικής New York Times Company και πρώην γενικός διευθυντής του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC.

«Το βίντεο ήταν το μοναδικό μέσο σε ό,τι αφορά την αποθήκευση οπτικοακουστικού υλικού για τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας», τονίζει ο ίδιος. Οχι τώρα πια. Ο κ. Τόμσον ανακοίνωσε ενώπιον 500 καλεσμένων, στις 28 Απριλίου, την απόπειρα της εκδοτικής εταιρείας στην παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού μέσω Διαδικτύου. Ξεκινά με την ίδρυση 14 διαδικτυακών καναλιών και τη δημιουργία μικρών βίντεο εμπνευσμένων από τους αρθρογράφους της εφημερίδας. Στην ηλεκτρονική έκδοσή της θα αναρτά, επίσης, βίντεο που θα παράγονται από διαφημιστές.

Η εφημερίδα New York Times δεν είναι το μοναδικό Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ) που επιχειρεί να εξελιχθεί σε ένα διαδικτυακό τηλεοπτικό σταθμό. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πάνω από δέκα εταιρείες θα παρουσιάσουν τα προγράμματα τους στη New Fronts, τη διαδικτυακή εκδοχή της παραδοσιακής Upfronts, όπου τα τηλεοπτικά δίκτυα παρουσιάζουν νέες εκπομπές τους σε πιθανούς διαφημιστές. Η χρονική διάρκεια των βίντεο από εταιρείες σαν την AOL, την Conde Nast και την Google ποικίλλει από μερικά λεπτά ή ένα μισάωρο, αλλά μπορεί να καλύψει τη μετάδοση μεγάλων ντοκιμαντέρ. Η Yahoo, πύλη του Διαδικτύου, έχει επενδύσει στην παραγωγή δύο κωμικών σειρών και πρόκειται να μεταδίδει ζωντανά συναυλίες. Ακόμη και το Χόλιγουντ συμμετέχει στο «κυνήγι» των διαφημιστών. Τον Μάρτιο, η Walt Disney Company ανακοίνωσε πως θα εξαγοράσει τη Maker Studio, η οποία παράγει σειρές βίντεο για τo ΥouTube, έναντι 500 εκατ. δολ. τουλάχιστον. Ορισμένες εταιρείες παράγουν βίντεο απλώς επειδή τα οφέλη ξεπερνούν αρκετά το κόστος, καθώς τείνουν να ξεπερνούν τα έσοδα των τηλεοπτικών διαφημίσεων.

Η «βασίλισσα» TV

Οι εταιρείες που επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στο Διαδίκτυο με τη μετάδοση οπτικοακουστικού υλικού δεν προσδοκούν μόνο στην άντληση διαφημιστικών εσόδων, αλλά και στην προβολή ιδίων προϊόντων. Η Microsoft, για παράδειγμα, παράγει βίντεο για την προβολή της κονσόλας παιχνιδιών Xbox. H Netflix, η οποία έχει αναλάβει την παραγωγή της διαδικτυακής σειράς «House of Cards», στοχεύει απλώς στην αύξηση των συνδρομητών της και δεν αναρτά καμία απολύτως διαφήμιση.

Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός των ατόμων που παρακολουθούν πάσης φύσεως βίντεο μέσω του Διαδικτύου έχει αυξηθεί μαζί με την αναβάθμιση του οπτικοακουστικού υλικού. Ο μέσος Αμερικάνος δαπανά περίπου 4,5 ώρες μπροστά στην τηλεόραση σε ημερήσια βάση και μία ώρα παρακολουθώντας διαδικτυακά βίντεο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer. Η διαφήμιση ακολουθεί αυτήν την τάση. Σύμφωνα με έρευνα της ZenithOptimedia, οι διαφημιστικές δαπάνες στα διαδικτυακά βίντεο εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 50%, στα 10 δισ. δολάρια από σήμερα μέχρι το 2016.

Ωστόσο, οι δαπάνες σε τηλεοπτικές διαφημίσεις, επίσης, αυξάνονται, παρά την απήχηση της προβολής υπηρεσιών και προϊόντων μέσω του Διαδικτύου. Η τηλεόραση εξακολουθεί να έχει μεγαλύτερη απήχηση στο κοινό συγκριτικά με τα διαδικτυακά βίντεο, κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι διαφημιστικές εταιρείες, επιβεβαιώνει ο Ντέιβιντ Χάλερμαν της eMarketer.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos