Χόλιγουντ από το Ιντερνετ

20 Ιουλίου 2014 13:10

Κύκλοι επεισοδίων, σενάρια, καστ ηθοποιών, σκηνοθέτες, γυρίσματα. Αν μέχρι πριν από λίγους μήνες τέτοιες λέξεις σπάνια είχαν θέση σε άρθρα τεχνολογίας, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται ολοένα συχνότερα σε αφιερώματα

που έχουν θέμα τις Google, Amazon, Microsoft, Sony και Yahoo. Ο λόγος είναι πως οι πέντε εταιρείες έχουν αποφασίσει να αναλάβουν ρόλο και τηλεοπτικού παραγωγού, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία καινούριων σίριαλ, που θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει αποκλειστικά από τις συσκευές ή τα σάιτ τους.

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, για την είσοδο των τεχνολογικών κολοσσών στα «χωράφια» του Χόλιγουντ, καταλυτικό ρόλο έπαιξε το πετυχημένο πείραμα στις ΗΠΑ του ιντερνετικού «βιντεοκλάμπ» Netflix με τη σειρά «House of Cards». Επιτυχία που έπεισε κάθε μία από τις παραπάνω εταιρείες να προσφέρει πρωτότυπο και ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ως ακόμη ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προϊόντων ή των υπηρεσιών της στο web, για μεγαλύτερες πωλήσεις και επισκεψιμότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα το Reuters, η Google έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες διαπραγματεύσεις με κινηματογραφικά στούντιο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, προσφέροντάς τους «παχυλές» αμοιβές για καινούργιο τηλεοπτικό υλικό αποκλειστικά για το YouTube – με βάση το δημοσίευμα, 1-3 εκατ. δολάρια για επεισόδια διάρκειας μισής ώρας.

Το Reuters σημειώνει πως, με την κίνηση αυτή, η Google στοχεύει να ολοκληρώσει τη μετάβαση του YouTube από σάιτ ανάρτησης ερασιτεχνικών βίντεο σε μια υπηρεσία που θα φιλοξενεί επαγγελματικής ποιότητας υλικό και επομένως θα έχει μεγαλύτερα κέρδη από διαφημίσεις. Κάτι που η αμερικανική εταιρεία ξεκίνησε πριν από μία διετία, προσφέροντας 100 εκατ. δολάρια σε αμερικανικά έντυπα όπως η Wall Street Journal ή το Slate και διάσημους καλλιτέχνες που έχουν «κανάλια» στο σάιτ.

Στα χνάρια του YouTube βαδίζει και η Yahoo με την αντίστοιχη υπηρεσία Yahoo Screen, την οποία σχεδιάζει να εμπλουτίσει με πρωτότυπες τηλεοπτικές σειρές, ξεκινώντας από δύο κωμικά σίριαλ 8 επεισοδίων το καθένα. Επειδή στόχος της Yahoo είναι, εκτός από πρωτότυπο, το περιεχόμενο να είναι εφάμιλλο των παραγωγών των τηλεοπτικών σταθμών, η εταιρεία θα προβλέψει για κάθε επεισόδιο 700.000 έως 1 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη Wall Street Journal. Επίσης, στις αρχές Ιουλίου θα χρηματοδοτήσει τον 6ο κύκλο της κωμικής σειράς Community, που κόπηκε από το NBC, με 2 εκατ. δολάρια το επεισόδιο.

Αν οι Google και Yahoo στοχεύουν σε περισσότερα έσοδα από τις ιντερνετικές καταχωρίσεις, από την πλευρά της η Amazon επιδιώκει να πολλαπλασιάσει τους συνδρομητές του Amazon Prime, της υπηρεσίας που παρέχει διάφορες διευκολύνσεις σε όσους ψωνίζουν online από την Amazon και περιλαμβάνει το Prime Instant Video, την πλατφόρμα για την παρακολούθηση ταινιών και σειρών μέσω web. Παράλληλα, επειδή το Prime Instant Video υποστηρίζεται από τις συσκευές της, με το αποκλειστικό υλικό προωθεί έμμεσα και το hardware που πουλάει – όπως το media player Amazon Fire TV και το «έξυπνο» κινητό Fire Phone.

Ετσι, ξεκινώντας με τη σειρά «Alpha House», η οποία διατέθηκε πέρυσι μέσα από το Prime Instant Video, η εταιρεία έχει δώσει το «πράσινο φως» για την παραγωγή του δεύτερου κύκλου της και πέντε ακόμη νέων πρωτότυπων σίριαλ, που θα κάνουν πρεμιέρα σε λίγους μήνες. Ανάμεσά τους, μια σειρά επιστημονικής φαντασίας από τον Κρις Κάρτερ, σεναριογράφο του «X Files» και μια κωμωδία όπου πρωταγωνιστούν ο Ισπανός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ και ο Μάλκολμ Μακ Ντάουελ.

Φιλόδοξα σχέδια, τα οποία μάλιστα δεν περιορίζονται σε σειρές, έχει επίσης η Microsoft και το τμήμα Xbox Entertainment Studios που έχει δημιουργήσει γι' αυτό τον σκοπό. Το τηλεοπτικό υλικό προορίζεται για τις παιχνιδομηχανές Xbox 360 και Xbox One, όπως και για άλλες συσκευές της Microsoft, η οποία έχει εξασφαλίσει συνεργασίες με πολύ «ηχηρά» ονόματα της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας – ανάμεσά τους τούς σκηνοθέτες Στίβεν Σπίλμπεργκ και Ρίντλεϊ Σκοτ. Σε αυτό, περιλαμβάνονται σίριαλ επιστημονικής φαντασίας βασισμένα στο βιντεογκέιμ «Halo», κωμωδίες, ντοκιμαντέρ με θέμα τον αθλητισμό και την τεχνολογία, ακόμη και αναμεταδόσεις συναυλιών.

Με δεδομένο ότι οι παιχνιδοκονσόλες εξελίσσονται συνεχώς σε συσκευές οικιακής ψυχαγωγίας, η Sony ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι έχουν ήδη ξεκινήσει τα γυρίσματα του «Powers», ενός σίριαλ επιστημονικής φαντασίας για το PlayStation 4, το οποίο θα ακολουθήσουν αργότερα κι άλλες αποκλειστικές σειρές και ταινίες.

Υπέρ και κατά

Η παραγωγή αποκλειστικών σίριαλ είναι ουσιαστικά ακόμη μία πρωτοβουλία των εταιρειών τεχνολογίας, στην προσπάθειά τους να εμπλουτίσουν τα «οικοσυστήματά» τους με όσο το δυνατόν περισσότερο περιεχόμενο, τόσο για να προσελκύσουν κι άλλους χρήστες όσο και για να αυξήσουν τις πηγές εσόδων τους. Εκτός από το τηλεοπτικό υλικό, για τον ίδιο λόγο επιστρατεύουν και τα τραγούδια, και μάλιστα τα τελευταία χρόνια μέσα από υπηρεσίες απευθείας αναπαραγωγής μουσικής μέσω Ιντερνετ, αφού πλέον σχεδόν όλοι οι κολοσσοί διαθέτουν μια πλατφόρμα music streaming.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το Prime Music της Amazon, που λανσαρίστηκε στα μέσα Ιουνίου, ως μια επιπλέον δωρεάν παροχή στους Αμερικανούς οι οποίοι είναι συνδρομητές του Amazon Prime. Η υπηρεσία υποστηρίζεται από τα tablets και smartphones με λειτουργικό Android ή iOS, όπως φυσικά και από τα μοντέλα της Amazon, χωρίς να έχει πάντως πολύ μεγάλη ποικιλία σε άλμπουμ και καλλιτέχνες, αλλά και επιλογές κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους λίστες τραγουδιών ή να ακούσουν κάποια από τις ήδη έτοιμες λίστες. Επίσης, μπορούν να «κατεβάσουν» μουσική στη συσκευή τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτήν, ακόμη και χωρίς σύνδεση στο Ιντερνετ.

Ενα μεγάλο μειονέκτημα του Prime Music είναι πως δεν δημιουργεί προσωποποιημένους «ραδιοφωνικούς σταθμούς», αναπαράγοντας τραγούδια συναφή με τον τίτλο ή τον μουσικό που θα επιλέξει ο χρήστης. Μια λειτουργία που όχι μόνο έχουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες της Google και της Apple, αλλά και θέλουν να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο, με τις πρόσφατες εξαγορές των εταιρειών Songza και Beats Audio, αντίστοιχα.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos