Διατλαντική κόντρα για την Google

28 Νοεμβρίου 2014 13:31

Με μία πρωτόγνωρη κίνηση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη διάσπαση του αμερικανικού κολοσσού υψηλής τεχνολογίας, Google.

Με 384 ψήφους υπέρ της διάσπασης και 174 ψήφους κατά, τα μέλη του Κοινοβούλιου προειδοποίησαν ότι η Google δεν πρέπει να καταστεί ρυθμιστής της διαδικτυακής πρόσβασης, αν και στο σχετικό ψήφισμα δεν γίνεται σαφής αναφορά σε αυτήν. Σημειωτέον, πως η Google έχει δεσπόζουσα θέση στην ευρωπαϊκή αγορά μηχανών αναζήτησης με ποσοστό 90%, ενώ στις ΗΠΑ το αντίστοιχο μερίδιο αγοράς φθάνει το 68%. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν ψηφίσει τέτοια πρόταση.

Ζητεί να αποτρέπεται κάθε αθέμιτη πρακτική στην εμπορεία διασυνδεδεμένων υπηρεσιών από φορείς εκμετάλλευσης μηχανών αναζήτησης, καθώς και να αποφευχθεί η κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά μέσω επιβολής κανόνων στον ανταγωνισμό - δηλαδή να διαχωριστεί η μηχανή αναζήτησης της Google από τις λοιπές υπηρεσίες της.

Το σκεπτικό των ευρωβουλευτών στηρίχθηκε στον τρόπο, με τον οποίο η Google χρησιμοποιεί την μηχανή αναζήτησης σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, καθώς και στο ότι χρησιμοποιεί στοιχεία άλλων ιστοσελίδων. Επίσης, συνεκτίμησαν τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά και στις διαφημίσεις, καθώς και το ότι θέτει περιορισμούς στους διαφημιζόμενους, όταν επιδιώκουν την προβολή τους σε ανταγωνιστική εταιρεία. Η Google είναι το αντικείμενο εκτεταμένης έρευνας της Ε.Ε. σχετικά με το ενδεχόμενο να συνιστά μονοπώλιο. Εχει δε προτείνει ορισμένες συμβιβαστικές λύσεις, αλλά τις έχει απορρίψει η Ε.Ε. Ενδεχομένως, η Google να βρεθεί στη θέση να καταβάλει πρόστιμο έως και 5 δισ. ευρώ, εάν δεν συμμορφωθεί προς το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μετά την απόφαση της Ευρωβουλής, αρκετοί στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού έσπευσαν να κάνουν λόγο για αντιαμερικανικά αισθήματα της Ευρώπης, η οποία γηράσκει και φοβάται την ισχύ των νεαρών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας των ΗΠΑ. Ωστόσο, είναι «οι αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα πεδίο μάχης για τις δικές τους διαμάχες», επισημαίνει ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος. Είναι η Microsoft, η TripAdvisor και η Expedia, μεταξύ άλλων, οι οποίες προσέρχονται στην Κομισιόν με καταγγελίες για τις ανταγωνίστριές τους.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos