MP01 εναντίον smartphones - Το MP01 είναι ένα κομψό, μικρό, εύχρηστο κινητό

26 Οκτωβρίου 2015 11:59

Αφού κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να βάλουμε περισσότερη τεχνολογία στην τσέπη μας, δηλαδή στο κινητό μας τηλέφωνο, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν έχουμε την πειθαρχία να του αντισταθούμε. Εγινε προέκταση του χεριού μας, κάλυψε όλο τον ελεύθερο χρόνο μας, τα κοινωνικά δίκτυα και οι ειδοποιήσεις τους πήραν τη θέση της πραγματικής μας ζωής και τώρα θέλουμε να αποσυνδεθούμε, χωρίς βέβαια να το καταφέρνουμε. Ομως, οι πάντα πρωτοπόροι και διορατικοί τεχνολογικοί μάνατζερ βρήκαν την απάντηση και πάλι, και αυτή είναι λίγη τεχνολογία ακόμη.

Τον Σεπτέμβριο βγήκε στην αγορά το τηλέφωνο MP01 της ελβετικής εταιρείας Punkt και αναμένονται μερικά ακόμη μοντέλα άλλων εταιρειών. Ποιο είναι το ατού τους; Υπόσχονται να μας δώσουν πίσω τη ζωή μας! Πώς; Με τις... απούσες λειτουργίες τους.

 

Το MP01 είναι ένα κομψό, μικρό, εύχρηστο κινητό με πλήκτρα (!) και όχι οθόνη αφής, που διαθέτει μόνο τις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες: πραγματοποίηση κλήσεων και αποστολή γραπτών μηνυμάτων. Μπορεί να αποθηκεύσει μέχρι 3.000 επαφές και διαθέτει ένα ημερολόγιο για ραντεβού και υποχρεώσεις, ενώ μπορεί να συνδεθεί με USB και να λάβει αυτές τις επαφές μέσω υπολογιστή, καθώς και να «αδερφοποιηθεί» με το smartphone μας, ώστε να δέχεται κλήσεις προωθημένες από αυτό - να λειτουργούν με την ίδια κάρτα SIM δηλαδή. Οσο για την μπαταρία του; Τα smartphones αντέχουν με το ζόρι μία μέρα αν χρησιμοποιούνται εντατικά. Συχνά σε προδίδουν πάνω που χρειάζεται να κάνεις το πιο σημαντικό τηλεφώνημα! Το MP01 μάς γυρίζει σε εκείνες τις εποχές που ξεχνούσαμε επί μέρες να φορτίσουμε τη συσκευή μας.

Εν ολίγοις, πρόκειται γι' αυτό που αποκαλεί ο CEO της Punkt, Πίτερ Νέμπι: ένα «απογευματινό τηλέφωνο» ή «τηλέφωνο διακοπών». «Το smartphone μου είναι το γραφείο μου, αλλά, όταν το απόγευμα γυρίζω στο σπίτι, κρατώ μόνο το MP01. Αν χρειαστεί να δεχθώ ή να κάνω κάποιο τηλεφώνημα, δεν θα παρασυρθώ από τις δεκάδες ειδοποιήσεις που θα έχουν συσσωρευτεί στο smartphone, δεν θα μπω στον πειρασμό να "συνδεθώ". Αν δεν είσαι αρκετά πειθαρχημένος, το smartphone μπορεί να σε κάνει να σπαταλήσεις όλη τη μέρα χωρίς να το καταλάβεις. Το MP01 σού δίνει πίσω τη ζωή σου».

Την ανάγκη που περιγράφει ο Νέμπι την είχαν εντοπίσει κι άλλοι. Από τον Ιούνιο, η Nokia έχει βγάλει στην αγορά μια νέα εκδοχή του Nokia 105, με τις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες. Θα ακολουθήσει το πρότζεκτ που υποστηρίχθηκε από την ιντερνετική πλατφόρμα χρηματοδότησης για επίδοξους επιχειρηματίες, Kickstarter, το Light Phone, που έχει το μέγεθος πιστωτικής κάρτας, χωράει σε πορτοφόλι και κάνει μόνο κλήσεις. Αλλά και το Janus One, ένα επίσης χρηματοδοτούμενο από το Kickstarter τηλέφωνο.

«Νομίζω ότι συνειδητοποιούμε πια πόσο ανόητοι μοιάζουμε κοιτώντας μια οθόνη όλη μέρα», λέει ο σχεδιαστής του MP01, Τζάσπερ Μόρισον. «Πλην αυτού, τα smartphones διαρκώς μεγαλώνουν σε μέγεθος και γίνεται δύσκολο το να τα κουβαλάς. Βέβαια, είμαστε ρεαλιστές. Ξέρουμε ότι δεν θα αντικαταστήσουμε τα έξυπνα τηλέφωνα. Ομως, όσο αυτά μεγαλώνουν και γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά στη χρήση, θα μένει χώρος για κάτι μικρό, απλό και εύχρηστο».

Καλά όλα αυτά. Μότο όπως «σου δίνει πίσω τη ζωή σου» μιλούν στην καρδιά του σύγχρονου, μονίμως συνδεδεμένου ανθρώπου που μετατρέπεται σε δούλο της τεχνολογίας. Ομως χρειαζόμαστε στ' αλήθεια ένα κινητό όπως το MP01; Οταν μάλιστα πωλείται στην κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητη τιμή των 295 ευρώ; Στην πραγματικότητα, αυτό που κάνει μπορεί να το κάνει και το smartphone μας: αρκεί να βρούμε τη... δύναμη να κλείσουμε τη σύνδεσή του με το Διαδίκτυο.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos