Κώδικας Συμπεριφοράς εναντίον της ρητορικής του μίσους στο Διαδίκτυο

04 Ιουνίου 2016 12:38

Σε ένα νέο “Κώδικα Συμπεριφοράς” εναντίον της ρητορικής του μίσους μέσω του Διαδικτύου, δεσμεύονται οι κολοσσοί της παγκόσμιας τεχνολογίας. Χθες, Facebook, Twitter, YouTube και Microsoft, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπέγραψαν το νέο κώδικα, που περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο στην Ευρώπη.

“Πόλεμο” στη ρητορική του μίσους στο Ίντερνετ κηρύσσουν κολοσσοί της τεχνολογίας, σε συνεργασία με την Ε.Ε.Το στοίχημα των τεχνολογικών ομίλων είναι να διασφαλίσουν ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα παρέχουν τη δυνατότητα στη ρητορική μίσους να εξαπλώνεται παράνομα, σαν ιός, στο Διαδίκτυο. Ταυτόχρονα, βέβαια, πρέπει να εγγυηθούν την προώθηση και διευκόλυνση της ελευθερίας έκφρασης σε ολόκληρο τον κόσμο του Διαδικτύου.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή επιδιώκει με το νέο κώδικα να διασφαλίσει, για παράδειγμα, ότι η ρητορική μίσους στο Διαδίκτυο θα εξετάζεται εσπευσμένα από “διαδικτυακούς διαμεσολαβητές” και πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σε εύθετο χρονικό πλαίσιο μετά την παραλαβή έγκυρης σχετικής ειδοποίησης.

Μεταξύ άλλων, στη βάση του νέου Κώδικα Συμπεριφοράς, οι εταιρείες τεχνολογίας δεσμεύονται να εξετάζουν την πλειονότητα των έγκυρων ειδοποιήσεων για την απόσυρση ρητορικής μίσους σε λιγότερο από 24 ώρες κι εφόσον απαιτείται, να αποσύρουν το περιεχόμενο ή να απενεργοποιούν την πρόσβαση σε αυτό.

Οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών δεσμεύονται, εξάλλου, να θεσπίσουν κανόνες ή κατευθυντήριες οδηγίες χρήσης των υπηρεσιών τους από την κοινότητα των χρηστών, με τις οποίες να αποσαφηνίζουν ότι απαγορεύουν την προώθηση πράξεων υποκίνησης βίας ή μίσους.

Συνεργασία
Στη βάση του Κώδικα Συμπεριφοράς, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας αναλαμβάνουν, εξάλλου, να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες για την υποβολή ειδοποιήσεων, με στόχο να βελτιωθεί η ταχύτητα της επικοινωνίας με τις αρμόδιες Αρχές των κρατών – μελών, ιδίως, όταν πρόκειται για απόσυρση επίμαχου περιεχομένου. Οι εν λόγω πληροφορίες πρέπει να διαβιβάζονται μέσω των εθνικών σημείων επαφής που θα ορίσουν, αντιστοίχως, οι επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών και τα κράτη - μέλη. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι τα κράτη - μέλη και οι αρμόδιες υπηρεσίες επιβολής του νόμου θα εξοικειωθούν περαιτέρω με τις μεθόδους εντοπισμού της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο.

Επίσης, οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που θα συμβάλουν στη σήμανση περιεχομένου, το οποίο προωθεί την υποκίνηση σε πράξεις βίας και μίσους. Επιπρόσθετα, αναλαμβάνουν να εκπαιδεύουν τους χρήστες των υπηρεσιών σχετικά με τα είδη περιεχομένου που απαγορεύονται, βάσει των κανόνων και κατευθυντήριων οδηγιών χρήσης των υπηρεσιών τους από την κοινότητα των χρηστών τους.

Να σημειωθεί ότι, από τον Οκτώβριο του 2015, η Επιτροπή ξεκίνησε διάλογο με επιχειρήσεις τεχνολογίας, σε συνεργασία με τα κράτη - μέλη και την κοινωνία των πολιτών, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους στο Διαδίκτυο, η οποία διαδίδει τη βία και το μίσος.

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos