Χρηματοδοτήσεις €600 εκατ. για τη μετάβαση του Πολιτισμού στην ψηφιακή εποχή

06 Ιουλίου 2016 07:40

Τη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας του πολιτισμού και της δημιουργίας στην ψηφιακή εποχή επιθυμεί η Ε.Ε., ενισχύοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο τομέων με χορήγηση τραπεζικών δανείων άνω των €600 εκατ. τα επόμενα έξι έτη. Στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας αντιστοιχούν περισσότερες από 7 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ε.Ε. και το 4,2 % του ΑΕΠ, με τη διευκόλυνση των μικρών επιχειρήσεων να αναπτυχθούν στην ψηφιακή εποχή να θεωρείται κρίσιμο στοίχημα.

Νέος μηχανισμός εγγυοδοσίας για την ενίσχυση των ΜμΕ στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας
Χθες, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) παρουσίασαν μια πρωτοβουλία εγγυήσεων ύψους €121 εκατ. για τη στήριξη ΜμΕ στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας, μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, αναμένεται να χορηγηθούν – συνολικά - τραπεζικά δάνεια άνω των €600 εκατ.

Η πρωτοβουλία δίνει τη δυνατότητα στο Ταμείο να παρέχει δωρεάν εγγυήσεις και αντεγγυήσεις σε επιλεγμένους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς, ώστε αυτοί να μπορούν να χορηγούν περισσότερα δάνεια σε επιχειρηματίες στον τομέα του πολιτισμού και της δημιουργίας. Οι εμπορικές τράπεζες/τράπεζες λιανικής, οι αναπτυξιακές τράπεζες και άλλοι ενδιάμεσοι χρηματοπιστωτικοί φορείς, που δικαιούνται να λάβουν την εγγύηση ύψους €121 εκατ. θα υποστηρίξουν περισσότερες από δέκα χιλιάδες ΜμΕ σε ένα ευρύ φάσμα τομέων.

Το χρηματοδοτικό μέσο που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της “Δημιουργικής Ευρώπης” - του βασικού προγράμματος της Ε.Ε. για τους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας - θα λειτουργεί υπό τη διαχείριση του Ταμείου για λογαριασμό της Επιτροπής. Οι δε ευρωπαϊκές ΜμΕ αναμένεται να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το μέσο, ήδη, από το τέλος του τρέχοντος έτους.

Πρόσκληση στις τράπεζες
Τις επόμενες ημέρες, η ΕΤΕ θα δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα τα επιλέξιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (τράπεζες, οργανισμοί εγγυήσεων, ταμεία). Μετά από ενδελεχή διαδικασία επιλογής, το ΕΤΕ θα επιλέξει τους ενδιάμεσους χρηματοπιστωτικούς φορείς που μπορούν να χορηγήσουν τη νέα χρηματοδότηση σε ΜμΕ που δραστηριοποιούνται στους στοχευμένους τομείς.

Το σκεπτικό της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων είναι ότι η παροχή προστασίας έναντι του πιστωτικού κινδύνου και η ανάπτυξη των ικανοτήτων των φορέων χρηματοδότησης είναι δύο καθοριστικοί παράγοντες για τη στήριξη των ΜμΕ στους τομείς του πολιτισμού και της δημιουργίας.

Η πρόσβαση στη χρηματοδότηση μπορεί να είναι δύσκολη για τους εν λόγω τομείς, κυρίως, λόγω της άυλης φύσης των στοιχείων ενεργητικού και των εξασφαλίσεων τους, του περιορισμένου μεγέθους της αγοράς, της αβεβαιότητας της ζήτησης, καθώς και της αδυναμίας των ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών φορέων να αντιμετωπίζουν τις ιδιαιτερότητες αυτών των τομέων λόγω της έλλειψης εμπειρογνωμοσύνης

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos