Ηλιοθεραπεία με αισθητήρες αντί αντηλιακού

26 Σεπτεμβρίου 2018 16:34

Ερευνητές στην Αυστραλία δημιούργησαν φορητούς αισθητήρες που αλλάζουν χρώμα και που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία των ανθρώπων κατά την έκθεσή τους σε επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες.

Παράλληλα μπορούν να καταπολεμήσουν σημαντικές σχετικές ασθένειες, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση.

«Οι αισθητήρες απεικονίζουν το εύρος στους τόνους του ανθρώπινου δέρματος, μέσω έξι παραλλαγών, για την παρακολούθηση των επιπέδων έκθεσης καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας» εξήγησε ο επικεφαλής των ερευνών Βιπούλ Μπανσάλ του πανεπιστημίου RMIT.
Ο κ. Μπανσάλ εξηγεί ότι μπορούν να δημιουργηθούν χαμηλού κόστους αισθητήρες που φοριούνται με τη μορφή περιβραχιόνιου στον καρπό, κορδέλας στο κεφάλι ακόμα και σε μορφή αυτοκόλλητης ετικέτας.

Οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να εκτίθενται λίγη ώρα στον ήλιο προκειμένου να διατηρήσουν σε υγιή επίπεδα τη βιταμίνη D, ωστόσο, η υπερβολική έκθεση μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα, καρκίνο του δέρματος, τύφλωση, ρυτίδες στο δέρμα και πρόωρα σημάδια γήρανσης, σύμφωνα με τους ερευνητές των οποίων τα ευρήματα έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Ασθένειες όπως το αυτοάνοσο λύκος καθώς και η λήψη πολλών φαρμάκων αυξάνουν τη φωτοευαισθησία του δέρματος και μειώνουν την ικανότητα απορρόφησης βιταμινών μέσω της διατροφής, ως εκ τούτου η παρακολούθηση της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο γίνεται ιδιαίτερα εξατομικευμένη, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Η Αυστραλία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμφάνισης μελανώματος παγκοσμίως, ενώ περισσότεροι από 1.800 Αυστραλοί αναμένετο να χάσουν τη ζωή τους από καρκίνο του δέρματος μόνο το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Melanoma Institute Australia.

Οι τελευταίες έρευνες επεκτείνονται πέρα από τον τομέα της υγείας, καθώς οι υπέρυθρες ακτίνες UV μπορούν να βλάψουν πολλά βιομηχανικά και καταναλωτικά προϊόντα.
Η παρακολούθηση της έκθεσης τους στον ήλιο θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας των αντικειμένων, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων και του στρατιωτικού εξοπλισμού, με τεράστια πιθανή εξοικονόμηση κόστους, εκτιμούν οι ειδικοί.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos