Στέλεχος του Facebook παραδέχτηκε ότι προσέλαβαν εταιρεία για να πλήξουν τον Τζορτζ Σόρος

22 Νοεμβρίου 2018 13:39

Το Facebook παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι ανώτατο στέλεχός του προσέλαβε εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιτεθεί στον Τζορτζ Σόρος με απώτερο σκοπό να υπονομεύσει τους επικριτές της πλατφόρμας, δημοσιοποιώντας τους δεσμούς που τους συνέδεαν με τον δισεκατομμυριούχο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, o Ελιοτ Σραντζ, ο απερχόμενος επικεφαλής των επικοινωνιών του Facebook, ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσληψη της εταιρείας Definers Public Affairs σε ένα υπόμνημα που ανέφερε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα η TechCrunch.

Το έγγραφο δημοσιεύθηκε στη συνέχεια ως blog post από το Facebook, την παραμονή της ημέρας των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο από την πλευρά του ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ φαίνεται να μην είχε ιδέα για την εν προκειμένω πρόσληψη.

«Τους ζητήσαμε να κάνουν δουλειά στην υπόθεση Σόρος; Ναι» αναφέρει το μέμο. Ο Σραντζ, από την πλευρά του, εξήγησε ότι οι «δουλειές» αυτές για τον Σόρος έπαιζαν διπλό ρόλο.

Ολα ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 2018, όταν ο Σόρος χαρακτήρισε το Facebook και το Google ως «απειλή για την κοινωνία» στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Τότε το Facebook ζήτησε από την εταιρεία που προσέλαβε (Definers Public Affairs ) να διενεργήσει έρευνα για να μάθει εάν είχε οικονομικό κίνητρο».

Αργότερα, όταν εμφανίστηκε ένας νέος οργανισμός, επικριτής των πρακτικών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, με όνομα Freedom From Facebook, η παραπάνω εταιρία Definers Public Affairs «έμαθε ότι ο Τζόρτζ Σόρος χρηματοδοτούσε πολλά από τα μέλη του συνασπισμού και προετοίμασε έγγραφα και τα έδωσε στον Τύπο για να δείξει ότι δεν επρόκειτο για ένα απλό, αυθόρμητο κίνημα λαϊκής βάσης.

Οι έρευνες για τον Σόρος είναι ευαίσθητες λόγω του ρόλου που διαδραματίζει ο επενδυτής και φιλάνθρωπος στις θεωρίες συνωμοσίας και μεταξύ των αντισημιτών.

Ο Σόρος έχει χρηματοδοτήσει εδώ και καιρό φιλελεύθερους και φιλοδημοκρατικούς σκοπούς, καθιστώντας τον στόχο.

Πάντως στο υπόμνημα του Σραντζ δεν υπάρχει καμία συγγνώμη για τη δράση της εταιρείας Definers Public Affairs ή του Facebook σχετικά με τον Σόρος.

Αντίθετα, ο επικεφαλής είναι υπέρ μία επιχείρησης που χρησιμοποιεί συμβουλευτική πολιτική για να πραγματοποιήσει έρευνα αντιπολίτευσης για τους επικριτές της.

Έγραψε μάλιστα «Ορισμένες από αυτές τις εργασίες χαρακτηρίζονται ως έρευνα της αντιπολίτευσης, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν ανεύθυνο και αντιεπαγγελματικό για μας να μην κατανοήσουμε τα υπόβαθρα και πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των επικριτών μας».

Σε ένα σχόλιο που επισυνάπτεται στο σημείωμα, η Sandberg παραδέχθηκε ότι «έλαβε ένα μικρό αριθμό μηνυμάτων στο mail της όπου αναφέρθηκε η εταιρεία Definers Public Affairs».

Και πρόσθεσε«Θέλω επίσης να τονίσω ότι ποτέ δεν υπήρχε πρόθεση κανενός να παίξει αντισημιτικό αφήγημα εναντίον του Σόρος ή οποιουδήποτε άλλου. Το να είσαι Εβραίος είναι ένα βασικό κομμάτι του ποιος είμαι και η εταιρεία μας είναι κάθετη απένατι στις τακτικές μίσους. Η ιδέα ότι το έργο μας έχει ερμηνευθεί ως αντισημιτικό είναι αποτρόπαια για μένα - και βαθιά προσωπικό ζήτημα ».

Ο Πάτρικ Γκασπαρντ, πρόεδρος του φιλανθρωπικού σώματος του Σόρος, Open Society Foundation, δήλωσε σε επιστολή του προς την Σαντμπεργκ: «Η ιδέα ότι η εταιρεία σας, υπό την ηγεσία σας, συμμετείχε ενεργά στην ίδια συμπεριφορά η οποία δυσφημεί τους ανθρώπους που ασκούν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να διαμαρτυρηθούν για το ρόλο του Facebook στη διάδοση της κακής προπαγάνδας, ειλικρινά με εκπλήσσει».

Μάλιστα δεν του προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγoνός της παραδοχής της ύπαρξης υπομνήματος από το Facebook την Τετάρτη.

«Έτσι, το facebook αποφασίζει να πετάξει μια γαλοπούλα την παραμονή των Ευχαριστιών, με την παραδοχή ότι η εταιρεία Definers Public Affairs ήταν επιφορτισμένη από την ηγεσία της εταιρείας με την ενέργεια να να στοχεύσει και να κηλιδώσει τον Τζορτζ Σόρος επειδή επέκρινε δημόσια το επιχειρηματικό της μοντέλο. Λυπάμαι, αλλά αυτό χρειάζεται ανεξάρτητη εποπτεία από το Κογκρέσο».

Από την πλευρά του ο Τομ Μίλερ, επικεφαλής της Definers Public Affairs στη Silicon Valley, υπερασπίστηκε την έρευνά του, για την οποία δήλωσε ότι βασίστηκε σε «γεγονότα».

Πρόσθεσε επίσης ότι «ήταν αηδιασμένος από την άνοδο του αντισημιτισμού συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων που είχαν άδικα στοχεύσει τον Σόρος»

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos