Είναι τα ντίζελ καθαρότερα από τα ηλεκτρικά;

07 Μαϊος 2019 14:17

Από 11% έως 28% περισσότερο CO2 εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά την κατασκευή και χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επανήλθαν στην επικαιρότητα, κυρίως λόγω της εμπορικής διάθεσης των πρώτων Tesla, οι παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες αντέτειναν ότι, παρότι τα ίδια είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων, η κατασκευή των μπαταριών τους και η παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιούν ως «καύσιμο» είναι συνυφασμένα με την εκπομπή ρύπων και CO2. Σήμερα, με τις αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές να απειλούν με υπέρογκα πρόστιμα, οι όποιες αμφιβολίες φαίνεται να μπήκαν στο περιθώριο και τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς στην γκάμα κάθε κατασκευαστή, αφού αντιμετωπίζονται ως «μηδενικής εκπομπής ρύπων» από το νομοθέτη.

Μια πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ινστιτούτο Ifo στο Μόναχο, επαναφέρει, ωστόσο, τις αρχικές αμφιβολίες ως προς την «καθαρότητα» τους. Σύμφωνα με αυτή, η κατασκευή και χρήση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου επιβαρύνει το περιβάλλον με 11%-28% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με ένα συμβατικό αυτοκίνητο τεχνολογίας ντίζελ. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: Η εξόρυξη και η επεξεργασία του λιθίου, του κοβαλτίου και του μαγγανίου που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των μπαταριών καταναλώνουν μεγάλα ποσά ενέργειας. Σε μια οικονομία, όπως η γερμανική, η οποία εξακολουθεί να βασίζεται κατά κύριο λόγο στην παραγωγή ενέργειας από ορυκτές πρώτες ύλες (λιγνίτη, λιθάνθρακα, φυσικό αέριο), αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερη έκλυση CO2 στην ατμόσφαιρα.

Η κατασκευή της μπαταρίας ενός Tesla 3, για παράδειγμα, επιβαρύνει το περιβάλλον με 11-15 τόνους CO2. Υπολογίζοντας μια διάρκεια ζωής 10 ετών και ετήσια κάλυψη απόστασης 15.000 χιλιομέτρων, το Tesla 3 ευθύνεται για την παραγωγή 73 έως 98 γραμμάριων CO2 ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με τους υπεύθυνους επιστήμονες της μελέτης Christoph Buchal, Hans-Dieter Karl και Hans-Werner Sinn. Αν, μάλιστα, συνυπολογιστεί και η εκπομπή CO2 κατά την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κινήσει το αυτοκίνητο, κάθε Tesla εκπέμπει συνολικά από 156 έως 180 γρ./χλμ.!

Ουσιαστικά, οι Γερμανοί επιστήμονες αμφισβητούν ευθέως το χαρακτηρισμό των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως «μηδενικής εκπομπής ρύπων», επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο στόχος της ΕΕ για εκπομπή 59 γραμμάριων CO2 ανά χιλιόμετρο έως το 2030 αντιστοιχεί σε μια τεχνικά μη ρεαλιστική κατανάλωση 2,2 λίτρων ντίζελ ανά 100 χιλιόμετρα. Ως καθαρότερη λύση προκρίνουν, μάλιστα, τον κινητήρα εσωτερικής καύσης μεθανίου, που παρουσιάζει κατά 1/3 μικρότερη εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τον ντίζελ, ακόμα και όταν ληφθεί υπόψη η επιβάρυνση του περιβάλλοντος κατά την παραγωγή του καυσίμου.

newsauto.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos