Φιλόδοξο σχέδιο: Το Facebook θέλει να κυκλοφορήσει το δικό του... bitcoin

25 Μαϊος 2019 14:30

Το Facebook βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για να δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο ψηφιακό κρυπτονόμισμα μέσα στο 2020 ή και έως το τέλος του 2019.

Στόχος του είναι να έχει «στήσει» ένα σύστημα ψηφιακών πληρωμών σε τουλάχιστον δέκα χώρες εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις γίνονται με μεγάλους αμερικανικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων ένα που έχουν δημιουργήσει οι «ορκισμένοι» εχθροί του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, οι δίδυμοι αδελφοί Winklevoss, κάποτε συνιδρυτές του Facebook.

Εργάζονται μυστικά πάνω από ένα χρόνο
Μια μυστικοπαθής μονάδα του Facebook εργάζεται εδώ και πάνω από ένα έτος για να δημιουργήσει το νέο νόμισμα (αναφέρεται ως GlobalCoin στο εσωτερικό της εταιρείας), το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι περισσότεροι από δύο δισεκατομμύρια χρήστες του για να στέλνουν χρήματα ο ένας στον άλλο, καθώς επίσης για να αγοράζουν πράγματα όχι μόνο στo Facebook και στις θυγατρικές του (Instagram, WhatApp), αλλά επίσης σε διάφορα άλλα ηλεκτρονικά και φυσικά καταστήματα, σύμφωνα με τους Financial Times και το BBC.

Το Facebook αναμένεται να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες φέτος το καλοκαίρι και ήδη ο Ζάκερμπεργκ έχει συζητήσει με τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ τις ευκαιρίες και τους κινδύνους από ένα τέτοιο κρυπτονόμισμα. Επίσης έχει ζητήσει συμβουλές από αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ έχει κάνει επαφές και με εταιρείες μεταφοράς χρημάτων όπως η Western Union, αναζητώντας πιο εύκολους και φθηνούς τρόπους για να μεταφέρουν χρήματα οι χρήστες του, χωρίς να μεσολαβεί κάποιος τραπεζικός λογαριασμός.

Ξεσπά κόντρα με τις τράπεζες

Η πρωτοβουλία του Facebook (το σχετικό σχέδιο φέρει τον κωδικό Project Libra) αναμένεται να το φέρει σε ανταγωνισμό τις τράπεζες, καθώς θα μειώσει το κόστος της μεταφοράς χρημάτων. Το Facebook βρίσκεται ήδη σε επαφή με εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, ώστε να αποδέχονται το νέο νόμισμα για συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Τα κρυπτονομίσματα (με πιο διάσημο το Bitcoin) βασίζονται στην τεχνολογία blockchain. Επειδή έχουν επικριθεί ως όχημα κερδοσκοπίας, το Facebook, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει να προσδέσει το νέο νόμισμα του σε ένα «καλάθι» καθιερωμένων νομισμάτων (δολάριο, ευρώ, γεν κ.α.), ώστε να αποτρέψει τις απότομες διακυμάνσεις της αξίας του στην αγορά.

Το πείραμα στο παρελθόν που... έσβησε άδοξα
Πριν μια δεκαετία το Facebook είχε δημιουργήσει το εικονικό νόμισμα Facebook Credits, ένα πείραμα που έλαβε άδοξα τέλος μετά από σχεδόν δύο χρόνια, καθώς δεν έδειξαν ενδιαφέρον οι χρήστες. Τώρα ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν οι χρήστες-καταναλωτές θα εμπιστευθούν το Facebook αρκετά για να δεχθούν να ανταλλάξουν τα χρήματα τους με το ψηφιακό νόμισμα του, ώστε να συναλλάσσονται πλέον και με αυτό. Εκτιμάται ότι σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos