Το ρολόι που δεν σε αγχώνει -Ζεν, με άμμο

29 Αυγούστου 2019 10:53

Στοχαστικό παιχνίδι πάνω στον περίφημο ζεν κήπο karesansui στο Κιότο της Ιαπωνίας είναι το ζεν ρολόι «Άμμος» που σχεδίασε το με έδρα το Λονδίνο καλλιτεχνικό δίδυμο Bike και Begum Ayaskan.

Ρολόι με άμμο, σαν κλεψύδρα
Όπως και η κλεψύδρα, το ρολόι χρησιμοποιεί άμμο για να απεικονίσει το πέρασμα του χρόνου, αλλά εδώ είναι μια τσουγκράνα η οποία περνά πάνω στην επιφάνεια της άμμου, αφήνοντας αυλακιές – αμμώδεις κυματισμούς, για την ακρίβεια – πίσω της.


Το ρολόι χρησιμοποιεί άμμο για να απεικονίσει το πέρασμα του χρόνου
Ο δείκτης του ρολογιού είναι σαν τσουγκράνα
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις 12 πρώτες ώρες της ημέρας, ο μοναδικός δείκτης αυτού του ρολογιού κινείται με φορά τέτοια που η πλευρά του στην οποία υπάρχει η τσουγκράνα δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους πάνω στην αμμώδη επιφάνεια. Για τις επόμενες 12 ώρες, ο δείκτης κινείται αντίστροφα και η λεία πλευρά του σβήνει τις αυλακώσεις και λειαίνει εκ νέου την επιφάνεια.
Το ζεν ρολόι
«Μέσα στον χωροχρόνο, ο χρόνος γίνεται αντιληπτός ως τέταρτη διάσταση. Το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον είναι ένα όλον.

Ο δείκτης δουλεύει σαν τσουγκράνα
Κυματισμοί χρόνου επιτρέπουν σε φυσικά αντικείμενα να διαμορφωθούν από τον χρόνο, υπενθυμίζοντάς μας την παρουσία του» λένε οι Bike και Begum Ayaskan.

«Το “Άμμος”, εμπνευσμένο από την τέχνη τοπίου karesansui – τον ιαπωνικό ζεν κήπο με τους βράχους –, είναι ο σταδιακός σχηματισμός και η σταδιακή ισοπέδωση ενός μοτίβου κυματισμών, στο διάστημα κύκλων δώδεκα ωρών ο καθένας. Την ημέρα, ο δείκτης σχηματίζει στην άμμο μοτίβα κυματισμών ενώ τη νύχτα, αυτά τα μοτίβα σταδιακά ισοπεδώνονται, για να αρχίσει ένας νέος κύκλος».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos