Ερευνητές της ΙΒΜ αμφισβητούν ότι η Google πέτυχε «κβαντική υπεροχή» στους υπολογιστές

22 Οκτωβρίου 2019 12:19

Ερευνητές της ΙΒΜ επικρίνουν ως ανακριβή τον πρόσφατο ισχυρισμό συναδέλφων τους της Google ότι εκείνοι, πρώτοι στην ιστορία των υπολογιστών, πέτυχαν τη λεγόμενη «κβαντική υπεροχή», δηλαδή τη δημιουργία κβαντικού υπολογιστή με επιδόσεις ανώτερες και από αυτές του ισχυρότερου υπερυπολογιστή του κόσμου.

Πέντε επιστήμονες της ΙΒΜ, σε επιστημονική δημοσίευσή τους, χαρακτηρίζουν ως υπερβολές τους ισχυρισμούς της Google ότι το κβαντικό σύστημα της έχει ανώτερη ισχύ κάθε συμβατικού υπολογιστή. Ο ισχυρισμός της Google, που ακόμη δεν έχει υποστηριχθεί από κάποια επίσημη επιστημονική δημοσίευση, είχε χαιρετιστεί ως ορόσημο στο πεδίο της κβαντικής υπολογιστικής.

Ο όρος «κβαντική υπεροχή» επινοήθηκε το 2012 από τον καθηγητή Τζον Πρέσκιλ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) για να περιγράψει το σημείο πέρα από το οποίο οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να κάνουν πράγματα που οι κλασσικοί υπολογιστές δεν μπορούν. Οι πρόσφατες πρόοδοι έχουν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη τόσο από την ΙΒΜ όσο και από τη Google δύο ισχυρότερων από ποτέ κβαντικών επεξεργαστών με 53 κβαντικά δυφία (qubits).

Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από την ακόμη αδημοσίευτη μελέτη της Google (αναρτήθηκε για λίγο σε ιστοσελίδα της NASA και μετά αποσύρθηκε), το κβαντικό υπολογιστικό σύστημά της, που διαθέτει το νέο κβαντικό επεξεργαστή Sycamore, χρειάζεται μόνο τρία λεπτά και 20 δευτερόλεπτα για να εκτελέσει υπολογισμούς που θα έπαιρναν 10.000 χρόνια στον κορυφαίο παγκοσμίως υπερυπολογιστή Summit του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (τον οποίο έχει κατασκευάσει η ΙΒΜ).

Όμως, η ΙΒΜ, που βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τη Google για τα κβαντικά πρωτεία, υποστηρίζει ότι, με τις δικές της μεθόδους, μπορεί να προγραμματίσει τον υπερυπολογιστή της να κάνει τους ίδιους υπολογισμούς μέσα σε μόνο δυόμισι μέρες, με βάση μάλιστα τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς και επίσης με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Με άλλα λόγια, κατά την ΙΒΜ, η Google υποτίμησε τις σημερινές δυνατότητες των συμβατικών υπερυπολογιστών.

Οι ερευνητές της ΙΒΜ αρνούνται επίσης ότι η Google πέτυχε κβαντική υπεροχή και θεωρούν ότι το ευρύ κοινό παραπλανήθηκε, παρασυρόμενο να πιστέψει ότι ανατέλλει μια τελείως νέα εποχή κβαντικής πληροφορικής, όταν στην πραγματικότητα τα δύο διαφορετικά είδη υπολογιστών -κλασσικοί και κβαντικοί- έχουν μεγάλες διαφορές και θα συνυπάρχουν στο μέλλον. Η Google μέχρι στιγμής δεν έχει σχολιάσει τις επικρίσεις της ΙΒΜ.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos