Οσα ξέρει η Google για εσάς και σας δείχνει διαφημίσεις -Πώς μπορείτε να το αλλάζετε

06 Νοεμβρίου 2019 17:32

Πόσες φορές την ημέρα κάποιος δίνει ως απάντηση σε μία ερώτηση «ψάξτο στο google» ή googlαρε το;


Η απάντηση είναι... πολλές. Αλλά αλήθεια πόσοι γνωρίζουν ότι κάθε φορά που χρησιμοποιούν το ψαχτήρι της Google για να βρουν αυτό που αναζητούν, η Google χρησιμοποιεί τις αναζητήσεις αυτές για να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα για τους χρήστες της και δημιουργεί ένα διαφημιστικό προφίλ;

 

H Google, ο γίγαντας της αναζήτησης, μόλις κάποιος κλικάρει κάτι, τότε ξεκινάει να δημιουργεί προφίλ χρήστη με βάση το ιστορικό αναζήτησης και περιήγησης σε sites που ανήκουν στην Google, όπως για παράδειγμα το YouTube. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα προκειμένου να στοχεύει στη διαφήμιση και στη συνέχεια πασάρει στους χρήστες τις διαφημίσεις που πιστεύει ότι θα ταιριάζουν με τις αναζητήσεις τους, αλλά και τις επισκέψεις τους σε διάφορα sites.
Πολλοί πιστεύουν πως η Google κρατάει κρυφά από τους χρήστες τα στοιχεία που έχει αντλήσει γι αυτούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει γιατί κάνοντας κλικ σε ένα link στη σελίδα ρυθμίσεων ενός λογαριασμού Google, οι χρήστες μπορούν να δουν όσα γνωρίζει η Google γι 'αυτούς. Ξεκινάει από τα πιο απλά όπως ηλικία, φύλο, οικογενειακή κατάσταση, ενδιαφέροντα, ακόμα και… το εισόδημα.

Μάλιστα η σελίδα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να διορθώνουν όσα πιστεύει η Google γι αυτούς από τη βάση δεδομένων των διαφημίσεων της Google.

Το πρώτο βήμα -Τι γνωρίζει η Google για εμάς

Ο Aaron Holmes από το business insider ακολούθησε βήμα βήμα τη διαδικασία για να διαπιστώσει αυτά που η Google γνωρίζει γι αυτόν, αλλά και να διαγράψει πληροφορίες που ο ίδιος δεν θέλει να υπάρχουν στη βάση δεδομένων. Αρχικά μπήκε στη σελίδα για να κάνει log in στη στο λογαριασμό του στη Google account.

Το πρώτο βήμα στο Google
Το πρώτο βήμα στο Google

Απόρρητο και εξατομίκευση

Στη συνέχεια θα πρέπει να κάνετε κλικ στο Privacy & personalization (Απόρρητο και εξατομίκευση) και αμέσως μετά στο Manage your data & personalization (Διαχείριση δεδομένων και εξατομίκευση) για να δείτε περισσότερες επιλογές.

Το δεύτερο βήμα στο google
Το δεύτερο βήμα στο google

Το προφίλ που δημιούργησε για εσάς η Google

Το προφίλ που έχει δημιουργήσει η Google βάσει του ιστορικού σας μπορείτε να το εντοπίσετε στην ενότητα Εξατομίκευση διαφημίσεων (Ad personalization). Κάντε κλικ στο Μετάβαση στις ρυθμίσεις διαφήμισης (Go to ad settings) για να δείτε το πλήρες προφίλ που έχει δημιουργηθεί για εσάς.

Το τρίτο βήμα στο Google
Το τρίτο βήμα στο Google

H εξατομίκευση διαφημίσεων

Στη συνέχεια θα δείτε ένα μήνυμα που θα περιγράφει την εξατομίκευση διαφημίσεων. Εάν δεν θέλετε να παρακολουθεί η Google οποιαδήποτε προσωπική κίνησή σας για και να την καταχωρεί για τις διαφημίσεις, έχετε τη δυνατότητα να την εξατομίκευση της διαφήμισης σε OFF.

Το 4ο βήμα στο Google
Το 4ο βήμα στο Google

Στην περίπτωση που δεν ανοίγει αυτή τη σελίδα από τις ρυθμίσεις, θα πρέπει να πάτε σε αυτό το link. Στη συνέχεια σκρολάρετε προς τα κάτω και θα δείτε μία λίστα με διάφορα χαρακτηριστικά που έχει καταχωρήσει η Google για εσάς,όπως η ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφερόντων σας.

To 5ο βήμα στο Google
To 5ο βήμα στο Google

Ενημερώστε τις πληροφορίες σας

Κλικάροντας σε οποιοδήποτε από τα στοιχεία της λίστας, θα εμφανιστεί ένα μενού που σας επιτρέπει να ενημερώσετε τις πληροφορίες, καθώς και να διορθώσετε ό,τι επιθυμείτε.

To 6o βήμα στο Google
To 6o βήμα στο Google


Σε αυτό το παράδειγμα, η Google είχε πέσει πολύ έξω. Καθώς ο χρήστης είναι 23 ετών και η Google τον είχε κατατάξει στην κατηγορία 35-64 ετών. Για τις περισσότερες από τις ρυθμίσεις, μπορείτε επίσης να απενεργοποιήσετε την παρακολούθηση, η οποία θα εμποδίσει την Google να χρησιμοποιεί τα ενδιαφέροντά σας για διαφημιστικούς λόγους σε όποια κατηγορία θελήσετε.

Το 7ο βήμα στο Google
Το 7ο βήμα στο Google

Οι ακριβείς προβλέψεις για στόχευση διαφημίσεων

Ωστόσο ορισμένες από τις προβλέψεις της Google είναι απολύτως ακριβείς.

Το 8ο βήμα στη Google
Το 8ο βήμα στη Google

Το Google δηλαδή ήξερε ότι ο χρήστης είχε πτυχίο πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ποτέ δεν είχε δώσει αυτές τις πληροφορίες σε οποιονδήποτε λογαριασμό ή ιστότοπο Google. Μάλιστα η Google μπορεί ακόμη και να κάνει προβλέψεις για τη ζωή σας.

Το 9ο βήμα στο Google
Το 9ο βήμα στο Google

Ενδεικτικό είναι ότι ο συγκεκριμένος χρήστης έμεινε έκπληκτος όταν διαπίστωσε ότι η Google προέβλεψε με ακρίβεια ότι νοικιάζει το διαμέρισμά του.

Το 10 βήμα στο Google
Το 10 βήμα στο Google

Οι αστείες προβλέψεις για διαφημίσεις 

Κάποια άλλα στοιχεία πάντως που συγκεντρώνει η Google και κάνει προβλέψεις προκειμένου να πλασάρει διαφημίσεις είναι αστεία. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα ότι ο χρήστης πριν από λίγο καιρό έψαχνε για ξυραφάκι, προκειμένου να ξυρίσει τα γένια του και τελικά διαπίστωσε πως η Google τον είχε κατατάξει σε ομάδα που ενδιαφέρεται για «ανεπιθύμητη αποτρίχωση σώματος και προσώπου».

Όταν λοιπόν επιλέξετε να απενεργοποιήσετε την εξατομίκευση διαφημίσεων, θα δείτε αυτό το μήνυμα που σας υπενθυμίζει ότι οι διαφημίσεις θα εξακολουθούν να εμφανίζονται, αλλά θα είναι λιγότερο στοχευμένες σε εσάς.

Το 11 βήμα στο Google
Το 11 βήμα στο Google

Τέλος είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η Google δηλώνει ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «γενικές» πληροφορίες όπως η τοποθεσία σας, η ώρα της ημέρας που χρησιμοποιείτε το διαδίκτυο προκειμένου να στοχεύει διαφημίσεις για εσάς ακόμα και όταν απενεργοποιήσετε την εξατομίκευση.

economistas.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos