Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλλιτέχνης ξεκόλλησε, ξεφλούδισε και έφαγε την μπανάνα

08 Δεκεμβρίου 2019 13:30

Το τελευταίο – και ιδιαίτερο- έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν, μια μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με μονωτική ταινία, πουλήθηκε έναντι 120.000 δολαρίων, ωστόσο ένας άλλος καλλιτέχνης πρόλαβε να την φάει.

Το έργο του Ιταλού Μαουρίτσιο Κατελάν, έγινε πρώτο θέμα πριν από λίγες ημέρες, όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στην γκαλερί Perrotin στο Μαϊάμι κι αυτό διότι επρόκειτο για μία μπανάνα κολλημένη στον τοίχο με ταινία. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης έφτιαξε τρία αντίγραφα του έργου, τα οποία και πουλήθηκαν έναντι 120.000 και 150.000 δολαρίων.

Ο Μαουρίτσιο Κατελάν έκανε τρία αντίγραφα του συγκεκριμένου έργου/Φωτογραφία: Instagram/ Art Basel Miami Beach

Καλλιτέχνης ξεκόλλησε την μπανάνα και την έφαγε
Όμως, χθες Σάββατο, ένας άλλος καλλιτέχνης, ο Ντέιβιντ Ντατούνα, την ώρα που βρισκόταν στην γκαλερί, έκανε κάτι που δεν περίμενε κανείς. Ξεκόλλησε την μπανάνα από τον τοίχο, την ξεφλούδισε και την καταβρόχθισε, ποστάροντας το στιγμιότυπο στον λογαριασμό του στο Instagram ,με τίτλο «Πεινασμένος καλλιτέχνης». Όπως έγραψε στο βίντεο που ανάρτησε: «Η δική μου καλλιτεχνική performance. Μου αρέσει το έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν και λατρεύω αυτό το installation. Είναι πολύ νόστιμο».

Παρά την αρχική οργή ενός μέλους του προσωπικού, η μπανάνα αντικαταστάθηκε γρήγορα και δεν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα εναντίον του Ντατούνα. Ο διευθυντής της γκαλερί, Λουτσιέν Τέρρας, δήλωσε στην εφημερίδα Miami Herald: «Ο Ντατούνα δεν κατέστρεψε το έργο τέχνης. Η μπανάνα είναι η ιδέα», ενώ όπως έγινε γνωστό, το έργο φέρεται να έχει πιστοποιητικό γνησιότητας, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες του μπορούν να την αντικαταστήσουν.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr