Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον συμβουλευτικό ψυχολόγο

27 Οκτωβρίου 2011 14:44
6209 φορές

Ο ψυχολόγος είναι ο επιστήμονας που ασχολείται με τη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της ψυχικής δομής

Ο συμβουλευτικός ψυχολόγος είναι ειδικά εκπαιδευμένος ψυχολόγος, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που εστιάζει σε συναισθηματικά, συμπεριφορικά και προσωπικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Σε αντίθεση με τον κλινικό ψυχολόγο, που εργάζεται κυρίως με άτομα με σοβαρότερη ψυχοπαθολογία και επικεντρώνεται στα παθολογικά στοιχεία κάθε περίπτωσης, στόχος του συμβουλευτικού ψυχολόγου είναι η ανάδειξη των κρυμμένων δυνάμεων και ικανοτήτων του θεραπευόμενου. Με τη θεραπευτική του παρέμβαση, βοηθά το άτομο να σκεφτεί όσα το απασχολούν, να τροποποιήσει τον τρόπο με τον οποίο τα αντιλαμβάνεται και να ανακαλύψει το ψυχικό σθένος που διαθέτει και εκείνες τις ικανότητες που θα του επιτρέψουν να χειριστεί πιο αποτελεσματικά τη ζωή του.

Πότε πρέπει να επισκεφτούμε κάποιον συμβουλευτικό ψυχολόγο;

Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά κίνητρα για να επισκεφτεί κάποιος έναν συμβουλευτικό ψυχολόγο. Αν και επικρατεί η εσφαλμένη αντίληψη πως στον ψυχολόγο καταφεύγουν μόνο οι σοβαρά ψυχικά άρρωστοι, στην πραγματικότητα, στη συμβουλευτική, ο ψυχολόγος δουλεύει με άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας.

Κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται με διαφορετικό τρόπο τις προκλήσεις της ζωής. Κάποιοι ανταπεξέρχονται σε ικανοποιητικό βαθμός χωρίς τη βοήθεια τρίτων, ενώ άλλοι δυσκολεύονται να βγουν μόνοι τους από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει. Όταν, λοιπόν, οι δυσκολίες σε συναισθηματικό επίπεδο, σε επίπεδο συμπεριφοράς και στις διαπροσωπικές σχέσεις δεσμεύουν το άτομο και επηρεάζουν αρνητικά διάφορους τομείς της καθημερινότητάς του (π.χ. τον εργασιακό, κοινωνικό, ακαδημαϊκό τομέα κ.τ.λ.), τότε ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συνάντηση με τον ψυχολόγο. Ο ειδικός, αποστασιοποιημένος και ουδέτερος, μπορεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο αντίληψης του προβλήματος.

Ενδεικτικά, μερικά θέματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο γραφείο του ψυχολόγου είναι τα ακόλουθα:

• Προβλήματα σχέσεων (π.χ. ζεύγος, σχέση γονέων-παιδιού)

• Απώλεια και πένθος (π.χ. θάνατος, απώλεια εργασίας)

• Αισθήματα θλίψης και απελπισίας

• Στρες

• Σωματικά συμπτώματα χωρίς οργανική αιτιολογία (κρίση πανικού)

• Άγχος μετά από τραυματικό γεγονός

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας;

Η συμβουλευτική στηρίζεται σε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, οι οποίες ονομάζονται συνεδρίες. Βασικά της στοιχεία είναι ο διάλογος και η σκέψη. Ο πελάτης μιλάει για τα θέματα που τον απασχολούν, ενώ ο ψυχολόγος, μέσα από τις ερωτήσεις που υποβάλλει και τα σχόλια που κάνει πάνω στα λεγόμενα του θεραπευόμενου, τον ενθαρρύνει να επιμείνει σε συγκεκριμένα σημαντικά κομμάτια της προσωπικής του ιστορίας και να επεξεργαστεί πιθανούς νέους δρόμους και τρόπους προσέγγισης.

Με λίγα λόγια, η μεγαλύτερη δουλειά γίνεται από τον ίδιο το θεραπευόμενο, χωρίς καθοδήγηση και παρέμβαση από τον ψυχολόγο. Ο ψυχολόγος δεν προσφέρει έτοιμες λύσεις, ούτε καταφεύγει στη συνταγολόγηση φαρμακευτικής αγωγής, αλλά μέσω του διαλόγου, βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα το πρόβλημά του και να αλλάξει τον τρόπο που το αντιλαμβάνεται, ώστε να καταλήξει από μόνο του σε νέες, καλύτερες διαδρομές.

Ποια είναι η διάρκεια και η συχνότητα των συνεδριών;

Η μέση συχνότητα συνεδριών είναι συνήθως μια συνάντηση την εβδομάδα, αν και ανάλογα με την περίπτωση ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερες ή συχνότερες συνεδρίες.

Η διάρκεια κάθε συνεδρίας διαφέρει από ψυχολόγο σε ψυχολόγο, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 45 λεπτά μέχρι 1 ώρα. Ωστόσο, η πρώτη συνάντηση συνήθως διαρκεί περισσότερο, ώστε να διατυπωθεί ακριβώς το αίτημα του πελάτη και να διαμορφώσει ο ειδικός μια γενική εικόνα του προβλήματος.

Ο συνολικός αριθμός συνεδριών ποικίλει ανά περίπτωση, καθώς ένα πλήθος παραγόντων μοιάζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο (π.χ. φύση του προβλήματος, στάση του θεραπευόμενου απέναντι στο πρόβλημα και τη θεραπεία). Σε γενικές γραμμές, όμως, στόχος της συμβουλευτικής είναι ένα βραχύχρονο πρόγραμμα παρέμβασης, ώστε να αποκλειστεί ο κίνδυνος εξάρτησης του θεραπευόμενου από το θεραπευτή.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όσα πούμε θα μείνουν ανάμεσα σε εμάς και τον ψυχολόγο;

Όλοι οι ψυχολόγοι ακολουθούν το νόμο που αφορά στην τήρηση του απορρήτου. Αυτό σημαίνει πως απαγορεύεται ρητώς η παροχή πληροφοριών σε τρίτους, χωρίς την έγκριση του πελάτη.

Θέμα άρσης του απορρήτου τίθεται μόνο όταν υπάρχει απειλή βλάβης του εαυτού (π.χ. αυτοκτονικές σκέψεις) ή άλλων (π.χ. σωματική κακοποίηση).

ΒΑΡΒΑΡΑ ΜΠΕΛΕΣΙΩΤΗ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ, MSc
Πλατεία Εκατονταπυλιανής
Tηλ. 22840-24704
{plusone lang=el}

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 01 Φεβρουαρίου 2015 04:09
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Parianotypos.gr

Curabitur ultrices commodo magna, ac semper risus molestie vestibulum. Aenean commodo nibh non dui adipiscing rhoncus.

Ιστότοπος: http://www.themewinter.com
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos