"Μεσοπέλαγα" με τον Ονούφριο Δεσύπρη στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου

08 Απριλίου 2015 17:33

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς παρουσιάζει το έργο του Ονούφριου Δεσύπρη, με τίτλο «Μεσοπέλαγα», την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, ώρα 19:30, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου.

Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου (1988-1991), με δάσκαλο τον Γιάννη Μανιατάκο, ο τηνιακός Ονούφριος Δεσύπρης εργάστηκε επί σειρά ετών κοντά στους μαρμαρογλύπτες Γιώργο Τσακίρη και Μιχάλη Βιδάλη, προτού ανοίξει δικό του εργαστήριο στα Υστέρνια. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις, στην Αθήνα και την Τήνο, ενώ έργα του κοσμούν εκκλησίες, δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Δεσύπρης εμπνέεται από την παράδοση του τόπου του αλλά, ταυτοχρόνως, δεν παύει να αφουγκράζεται το σήμερα και όσα συμβαίνουν γύρω του. Κυρίως, όμως, δεν ξεχνά τις ανάγκες της τέχνης του, όπως αυτές ξεπηδούν από την επεξεργασία του ίδιου του υλικού, του μαρμάρου. Το έργο του «Μεσοπέλαγα» παραπέμπει σε αυτήν ακριβώς την αναζήτηση της σημερινής μαρμαρογλυπτικής να διευρύνει τους ορίζοντές της.

Όπως άλλωστε τονίζει ο συγγραφέας-ερευνητής Κώστας Δανούσης σε σχετικό σημείωμά του: «Μια παράδοση, που επινόησαν πριν από πολλά χρόνια οι παππούδες μας για να ερμηνεύσουν την εποποιία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής, μας παραπέμπει σε ένα ναυάγιο: ο Φειδίας, ταξιδεύοντας για τη Δήλο, ναυάγησε στις ακτές της Τήνου... Σήμερα, η εποποιία αυτή αρμενίζει μεσοπέλαγα, μα ο καιρός δεν είναι πρίμος. Αναζητά εναγώνια προσανατολισμό! [...] Η νέα πορεία είναι μονόδρομος και οι εργάτες του λίθου καταδικασμένοι να τη χαράξουν μόνοι τους».

 

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Απριλίου-11 Μαΐου 2015
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (κλειστά 1 Μαΐου)

Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01
Πληροφορίες: 22830 31290 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | www.piop.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos