Άφησε άριστες εντυπώσεις η μουσικοχορευτική παράσταση με κάλαντα απ’ όλη την Ελλάδα από το ΛΕΣ

04 Ιανουαρίου 2016 16:14

Κάλαντα και χορούς από την ανεξάντλητη δεξαμενή της Ελληνικής παράδοσης παρουσίασε στο κατάμεστο από κόσμο Θέατρο
Απόλλων το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, σε συνεργασία με την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, τον Επιμορφωτικό Φιλοτεχνικό Σύλλογο Φοίνικα και τους Συλλόγους Ηπειρωτών και Κρητών Σύρου.

"Για την καινούργια τη χρονιά, που μόλις ανατέλλει, οι μέρες να΄ναι ζάχαρη κι οι μήνες της στο μέλι" ήταν ο τίτλος της εξαιρετικής μουσικοχορευτικής παράστασης, η οποία άφησε άριστες εντυπώσεις σε όσους έσπευσαν να την παρακολουθήσουν.

 

Μετά τις ευχαριστίες της πρόεδρου του ΛΕΣ Χριστίνας Λιγοψυχάκη προς όλους όσους συνέβαλλαν καθ' οιονδήποτε τρόπο στην
επιτυχή έκβαση της διοργάνωσης, η κα Λιγοψυχάκη τόνισε ότι ανέκαθεν το δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων οι άνθρωποι αναπολούσαν τον εορτασμό αλλοτινών εποχών στην προσπάθειά τους να βιώσουν αγνότερα και ουσιωδέστερα το νόημα των ημερών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μέρες ζωγραφισμένες με έθιμα που αποτελούσαν πηγή χαράς, αγάπης και αδελφοσύνης που ενώνουν τον κόσμο κάτω από την ίδια σκέπη».

Ακολούθως υπογράμμισε ότι αυτόν ακριβώς το σκοπό υπηρετεί το Λύκειο Ελληνίδων: «Κατ' εξοχήν φύλακας των παραδόσεών μας προσπαθεί, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι στο παρελθόν, να φέρει στην επιφάνεια και να αναβιώσει εικόνες και σκηνές από γιορτινές στιγμές, από συνήθειες που επί χρόνια τηρούνταν σωστά και έδιναν ένα ζωηρό χρώμα στη ζωή των κατοίκων του
τόπου μας, που με ανυπομονησία περίμεναν να ακολουθήσουν το τυπικό και να γευτούν τη χαρά της γιορτής των παιδιών όλου του κόσμου».

Τέλος επικεντρώθηκε στον πατροπαράδοτο στολισμό των σπιτιών στα νησιά των Κυκλάδων λέγοντας: «Από τα παλιά χρόνια τα
χρόνια, μέχρι και σήμερα, απαραίτητα το σπίτι τέτοιες μέρες πρέπει να 'ναι στολισμένο, με το σκηνικό να περιλαμβάνει το  ριστουγεννιάτικο Δέντρο, ή αλλού, ένα φυσικό κλωνάρι σκίνου ή αρευτιάς , κι εδώ στα νησιά μας, ακόμη καλύτερα, το φωταγωγημένο καραβάκι – μύνημα ενθύμησης στους θαλασσινούς και τους ξενιτεμένους».

Και τότε σε κάθε γωνιά του θεάτρου αντήχησαν κάλαντα και τραγούδια από ολόκληρη την Ελλάδα, καταδεικνύοντας, με το
πλούσιο ηχόχρωμά τους, ότι κάθε άλλο παρά τυχαία ο Ελληνικός Πολιτισμός έδωσε τα φώτα του σε όλο τον πλανήτη.

Να αναφέρουμε ότι μέσα στην πλούσια ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση υπάρχουν τα κάλαντα του εορταστικού 12μέρου,
που διηγούνται τα κοσμοϊστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Αυτά αποτελούνται από μικρές αυτοσχέδιες μελωδίες, οι οποίες διασώζονται στα βάθη του χρόνου και είναι τραγουδισμένες από παιδιά και μεγάλους με αριστουργηματική απλότητα και
αμεσότητα, που μόνο η μουσική μπορεί να δώσει. Αυτό ακριβώς το κλίμα μετέφερε στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων, με δεξιοτεχνία, το Λύκειο Ελληνίδων με τη συγκεκριμένη παράσταση.

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι καθοριστική ήταν η συμμετοχή της Μαργαρίτας Αγγελοπούλου – Ζαρμπώνη, καθώς οι γεμάτες
ζωντάνια ιστορικές της αφηγήσεις ανάμεσα στους χορούς έδωσαν άλλη διάσταση στα δρώμενα, καθώς η παρουσία του δεξιοτέχνη Έλληνα βιολιστή Κυριάκου Γκουβέντα ως διευθυντή της Παραδοσιακής Ορχήστρας του ΛΕΣ.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos