Η κυβέρνηση καταργεί νηπιαγωγεία σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές

12 Απριλίου 2016 18:41

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, τη ρύθμιση που ενέταξε το Υπουργείο Παιδείας στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου για την έρευνα, με την οποία οδηγούνται, ουσιαστικά, σε συγχώνευση ή κλείσιμο νηπιαγωγεία στις νησιωτικές, δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές.


Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, που η κυβέρνηση θέλει να θέσει σε εφαρμογή από τη νέα σχολική χρονιά, θα απαιτείται για πρώτη φορά συγκεκριμένος αριθμός νηπίων ανά νηπιαγωγό σε αυτές τις περιοχές.
Συγκεκριμένα, θα απαιτείται ένας νηπιαγωγός για κάθε πέντε νήπια σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές και ένας νηπιαγωγός για κάθε δεκατέσσερα νήπια σε αστικές περιοχές.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κόνσολας σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είτε θα συγχωνευτούν ή θα κλείσουν πολλά νηπιαγωγεία σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές.
Γονείς και νήπια θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φοιτούν τα παιδιά τους στο νηπιαγωγείο, εφόσον ισχύσει η συγκεκριμένη ρύθμιση.
Ο Μάνος Κόνσολας ζητά από τον Υπουργό Παιδείας να μην ισχύσει η συγκεκριμένη διάταξη για τα νηπιαγωγεία των νησιωτικών και δυσπρόσιτων περιοχών.

ΘΕΜΑ: «Αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή της ρύθμισης για την οργανικότητα των νηπιαγωγείων στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές»

Κύριε Υπουργέ,

Η κυβέρνηση, εντελώς αιφνιδιαστικά, ενέταξε στο άρθρο 35 του νομοσχεδίου για την έρευνα ρύθμιση που ουσιαστικά αλλάζει ριζικά την οργανικότητα των νηπιαγωγείων, σε ό, τι αφορά στον αριθμό των τμημάτων ανά τμήμα.
Με τη ρύθμιση που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση, για να ισχύσει από τη νέα σχολική χρονιά θα απαιτείται ένας νηπιαγωγός για κάθε δεκατέσσερα νήπια στα αστικά κέντρα και ένας νηπιαγωγός για κάθε πέντε νήπια σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές.
Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει τέτοια διάταξη για τα νηπιαγωγεία νησιωτικών, παραμεθόριων και απομακρυσμένων περιοχών.
Είναι σαφές ότι αν τεθεί σε ισχύ η συγκεκριμένη ρύθμιση θα υπάρξουν συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων σε πολλές περιοχές.
Κατά κύριο λόγο, όμως, θα συγχωνευθούν ή και θα καταργηθούν νηπιαγωγεία σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και απομακρυσμένες περιοχές και θα αναγκάσουν γονείς και νήπια να διανύουν μεγάλες αποστάσεις για να φοιτήσουν τα παιδιά στο νηπιαγωγείο.
Φαίνεται ότι η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ή όποιοι εισηγήθηκαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, είτε αδιαφορούν, είτε δεν γνωρίζουν τι σημαίνει να ζει μια οικογένεια με μικρά παιδιά σε νησιωτική ή δυσπρόσιτη περιοχή, ποιες είναι οι δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες, αλλά και πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν δημόσιες δομές εκπαίδευσης σε αυτές τις περιοχές.
Είναι εύκολο να διανύουν γονείς και νήπια, μεγάλες αποστάσεις σε νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές για να φοιτήσει ένα παιδί σε νηπιαγωγείο, εφόσον με τη συγκεκριμένη ρύθμιση οδηγούνται σε συγχώνευση ή κατάργηση νηπιαγωγεία που βρίσκονταν κοντά στον τόπο κατοικίας τους;
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1. Εάν γνωρίζει τις αρνητικές και ολέθριες επιπτώσεις αυτής της ρύθμισης για τα νηπιαγωγεία των νησιωτικών, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών αλλά και για γονείς και νήπια.
2. Εάν προτίθεται να αποσύρει τη ρύθμιση για την οργανικότητα των νηπιαγωγείων σε νησιωτικές, δυσπρόσιτες και παραμεθόριες περιοχές.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos