Κύθνος: Ριζιώτης Βασίλης…ένας γνήσιος θερμιώτης

06 Μαϊος 2016 14:16

Ο Βασίλης Ριζιώτης έφυγε την Μεγάλη Παρασκευή, στις 29 Απριλίου. Υπήρξε δραστήριος μουσικός, οργανωτής εκδηλώσεων, Σεμιναρίων και Φεστιβάλ. Με έντονη και πολύχρονη δράση σε ραδιοφωνικές θέσεις της κρατικής Ραδιοφωνίας.
Γεννήθηκε το 1945 και από την ηλικία των 11 ετών άρχισε να μελετά πιάνο με τον Γιάννη Ιωαννίδη.


Από το 1967 και μετά συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (Hochschule für Music und Darstellende Kunst Wien) όπου τελείωσε τη σύνθεση με τον F. Neumann και ηλεκτρο-ακουστική μουσική (Tontechnik) με τον D. Kaufmann.
Το 1975 επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Μάνου Χατζιδάκι και εργάζεται ως βασικός συνεργάτης του στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ραδιοφωνίας. Το 1976 αναλαμβάνει την Διεύθυνση του Β Προγράμματος της ΕΡΤ και το 1982 τη Διεύθυνση του Α Προγράμματος και των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ έως το 1993, όπου και γίνεται Αναπληρωτής Γενικός των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με Γενικό Διευθυντή τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ως διευθυντικό στέλεχος της ΕΡΤ, μέλος των Ειδικών Συνόλων της EBU (European Broadcasting Union), of the International Society of Contemporary Music (IGNM), της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, οργανώνει εκατοντάδες συναυλίες-συναντήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την προβολή της Ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Για την ουσιαστική πολιτιστική προσφορά του στο Βαλκανικό χώρο τιμήθηκε από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας με το παράσημο της Τιμής (1991).

Από το Μάιο του 1998 υπήρξε Πρόεδρος του Balkan Music Forum, μουσικού οργανισμού που τελεί υπό την αιγίδα της Unesco με στόχο τη μουσική και εν γένει την πολιτιστική συνεργασία των λαών της Βαλκανικής.
Για μεγάλο διάστημα της ζωής του έζησε στην Κύθνο και δεν έκρυβε την μεγάλη του αγάπη, καθώς το όραμα του για το νησί. Συνέβαλε καθοριστικά στη διοργάνωση των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων ΄΄ΚΥΘΝΙΑ΄΄ , υπήρξε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος, ενώ οι συμβουλές του για την ανάπτυξη του τόπου υπήρξαν κάτι παραπάνω από εύστοχες. Το σημαντικότερο όμως απ΄ όλα είναι και το νησί τον καλοδέχτηκε, τον θαύμασε και τον θεώρησε κομμάτι του.
Η Κύθνος εκφράζει τις ευχαριστίες της στον γνήσιο θερμιώτη Βασίλη Ριζιώτη , για την προσφορά του και του εύχεται ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ.

Μετά τιμής,
Ο Δήμαρχος Κύθνου
Γαρδέρης Γ. Σταμάτιος

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos