Έρχεται πρόγραμμα στήριξης παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στην άγονη γραμμή www.dikaiologitika.gr

04 Ιουλίου 2016 00:31

Πρόγραμμα καταγραφής διάγνωσης και αντιμετώπισης μαθησιακών δυσκολιών για τα παιδιά του δημοτικού στην άγονη γραμμή, θα εφαρμόσουν από τη νέα σχολική χρονιά οι ιατρικές κινητές μονάδες δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Για το πρόγραμμα μίλησε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ ο υπεύθυνος της δράσης των κινητών ιατρικών μονάδων, δωρεάς του Ιδρύματος, Παναγιώτης Κουλουβάρης, λέκτορας της πρώτης Ορθοπεδικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν».

Ο κ. Κουλουβάρης, στη συνέντευξη του, αναφέρθηκε ακόμη και στα αθλητικά προγράμματα, τα οποία τρέχουν εδώ και δύο χρόνια, μετά από μελέτη των ιατρικών κινητών μονάδων που διαπίστωσε παιδική παχυσαρκία, σε ένα ποσοστό 43%, στα παιδιά που ζουν στην άγονη γραμμή. Μεταξύ άλλων μίλησε και για την επόμενο σταθμό των ιατρικών κινητών μονάδων, ενώ έκανε και έναν μικρό απολογισμό για το έργο τους, που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 Μέσα από τις επισκέψεις μας στην άγονη γραμμή, εντοπίσαμε μια μεγάλη ανάγκη κι ένα κενό, όσον αφορά στις μαθησιακές δυσκολίες παιδιών του δημοτικού, λέει ο κ. Κουλουβάρης.

Υπάρχουν περίπου 4.785 παιδιά σε αυτά τα νησιά και από αυτά ένα 15% θα έχει μαθησιακές δυσκολίες,σύμφωνα και με τους διεθνείς μέσους όρους. Έτσι, λοιπόν, από τη νέα σχολική χρονιά σε συνεργασία με την Παιδοψυχιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχεδιάζουμε ένα πρόγραμμα καταγραφής, διάγνωσης και αντιμετώπισης για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στο δημοτικό. Είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με το Columbia της Νέας Υόρκης, όπου το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει κάνει μία μεγάλη δωρεά για παιδιά στο Χάρλεμ, και προσπαθούμε να στήσουμε ένα παρόμοιο πρόγραμμα εδώ για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες στα άγονα νησιά».

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον κ. Κουλουβάρη το πρόγραμμα θα αφορά μία επίσκεψη παιδοψυχιάτρου, παιδοψυχολόγου λογοθεραπευτή και εργοθεραπευτή, όπου θα γίνεται καταγραφή και διάγνωση των παιδιών αυτών.«Στη συνέχεια θα γίνεται παρέμβαση, με συνεχείς επισκέψεις αυτής της επιστημονικής ομάδας, αλλά και με skype συνεντεύξεις. Γίνεται μία καινούργια προσπάθεια τηλεϊατρικής, πολύ πιο οργανωμένη από τις προηγούμενες, θα έλεγα.

Μάλιστα στο Αττικόν, έχουμε ένα σταθμό εκπαίδευσης και θέλουμε να παρέμβουμε και στους δασκάλους, γιατί είναι οι πρώτοι που θα δουν τα παιδιά στην πρώτη δημοτικού και οι πρώτοι που θα αντιληφθούν και θέλουμε να τους δώσουμε τη γνώση να το αντιληφθούν, ότι κάποιο παιδί έχει μαθησιακή δυσκολία και χρειάζεται βοήθεια».

Ο υπεύθυνος των κινητών ιατρικών μονάδων μίλησε ακόμη για το πώς προέκυψαν τα ¨Αθλητικά Μονοπάτια¨. «Μέσα από τις επισκέψεις μας στα άγονα νησιά κάναμε μελέτη και καταγράψαμε ένα υψηλό ποσοστό παχυσαρκίας, γύρω στο 43%, στην παιδική ηλικία και συγκεκριμένα στα παιδιά του δημοτικού. Με βάση αυτό, λοιπόν, δημιουργήσαμε τα «Αθλητικά Μονοπάτια», αθλητικές δραστηριότητες, δηλαδή, για τα παιδιά αυτά τόσο το χειμώνα, όσο και το καλοκαίρι.

Στέλνουμε γυμναστές, πτυχιούχους του ΤΕΦΑ, αφού τους εκπαιδεύσουμε για ένα δίμηνο και στήνουμε αθλητικές κατασκηνώσεις. Υπάρχει πρόγραμμα που τρέχει εδώ και δύο χρόνια και, μάλιστα, η επόμενη φάση του ξεκινάει στις 27 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 15 Ιουλίου, το οποίο είναι αθλητική κατασκήνωση, στην οποία θα συμμετέχουν 870 παιδιά σε 21 άγονα νησιά με 105 γυμναστές». «Επόμενος προορισμός μας είναι ο δήμος Αγράφων, που είχε χαρακτηριστεί ο πλέον άγονος δήμος της Ευρώπης το 2004 και το 2006.Ξεκινάμε από το χωριό Γρανίτσα και θα πάμε βέβαια και σε όλες τις γύρω περιοχές, για να δούμε περί τους 1500 κατοίκους, στις 9, 10, και 11 Ιουνίου», αναφέρει ο κ. Κουλουβάρης.

Oι δύο κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστικής δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, είναι στην ουσία κινητά νοσοκομεία, πλήρως εξοπλισμένα, όπως μας λέει ο κ. Κουλουβάρης: «Έχουν ψηφιακό τρισδιάστατο μαστογράφο, σύγχρονο οδοντιατρείο που γίνονται χειρουργεία, γυναικολογικό ιατρείο, οστική πυκνότητα, ψηφιακό, ακτινολογικό, και φέρουν όλο τον εξοπλισμό, τον κινητό, τον ιατροτεχνολογικό, που μπορεί να έχει σήμερα ένα σύγχρονο νοσοκομείο, συν τον ηλεκτρονικό φάκελο που έχει ο κάθε ασθενής, ο οποίος καταγράφεται και παρακολουθείται ανάλογα με το πρόβλημα του.

Δεν υπάρχουν φιλμ, όλες οι μαστογραφίες, όλες οι ακτινογραφίες είναι αποθηκευμένες στο όνομα του ασθενούς. Οι δύο κινητές μονάδες εντάσσονται στο καινοτόμο εθνικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι αφιερωμένο στα 30 άγονα νησιά μας. Είμαστε μία ομάδα 80 ατόμων ιατρικονοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και πανεπιστημιακοί και σε συνεργασία με την πολυκλινική του Ολυμπιακού χωριού, κάθε 4-6 εβδομάδες βρισκόμαστε σε ένα από αυτά τα νησιά.

Από τον Ιανουάριο του 2014 έχουμε επισκεφθεί 22 νησιά, κι έχουμε δει περίπου 18.000 κατοίκους, ενώ έχουν αντιμετωπιστεί σε νοσοκομεία της Αθήνας μετά από παραπομπή δικιά μας και με χειρουργική αντιμετώπιση γύρω στα 35 περιστατικά».

www.dikaiologitika.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos