Επιμελητήριο Κυκλάδων: Απαντήσεις σε ερωτήματα για τα πνευματικά δικαιώματα

12 Ιουλίου 2016 11:23

Σε απάντηση των συνεχιζόμενων ερωτημάτων από επιχειρήσεις προς το Επιμελητήριο Κυκλάδων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε περαιτέρω τα μέλη μας σχετικά με την εκδοθείσα εγκύκλιο με αρ. πρωτ. 19421/24/6/2016 του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και επιπλέον, να δώσουμε περισσότερες διευκρινίσεις σε σχέση με το δελτίο τύπου που εκδώσαμε την 4η Ιουλίου, με το ίδιο θέμα.


1. Σε καμία περίπτωση, το δελτίο τύπου που εκδώσαμε την 4η Ιουλίου 2016 δεν πρέπει να εκληφθεί ως προτροπή για μη εφαρμογή της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Η στάση αναμονής στην οποία αναφερθήκαμε, θα πρέπει να εκληφθεί ως προτροπή για τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας, μέχρι να ψηφισθεί το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των ζητημάτων συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οπότε θα επανέλθουμε για να ενημερώσουμε τις επιχειρήσεις – μέλη μας σχετικά με το τι θα ισχύει.

2. Λόγω του ότι ενδέχεται να έχει δημιουργηθεί σύγχυση προερχόμενη από τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο καθένας είτε την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών είτε τα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αλλάζει κάτι στις υποχρεώσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος ως προς τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το περιεχόμενο της εγκυκλίου αφορά στην άδεια χρήσης μουσικών οργάνων μουσικής, για την οποία αναφέρεται ότι:

I. Η χρονική ισχύς των αδειών χρήσης μουσικών οργάνων έχει ορισθεί ως αορίστου διαρκείας από το 2011. Συνεπώς οι Δήμοι δεν μπορούν να ορίζουν με κανονιστικές αποφάσεις τους τη χρονική διάρκειά τους

II. Η χρονική ισχύς της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων είναι ανεξάρτητη από την άδεια που αφορά στα πνευματικά δικαιώματα που χορηγείται από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης. Συνεπώς, η ανάκληση της άδειας χρήσης μουσικών οργάνων με μόνη τη λήξη της άδειας δημόσιας εκτέλεσης μουσικών συνθέσεων, δεν είναι νόμιμη.

III. Για την ανάκληση της άδειας μουσικής που εκδίδεται από τον κατά τόπο Δήμο, απαιτείται κατά τη διενέργεια ελέγχου, η σύμπραξη δημόσιας αρχής για τη διαπίστωση διοικητικής παράβασης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos