«Εξωδικαστικός συμβιβασμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων

28 Φεβρουαρίου 2017 20:46

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα, επιθυμούμε να εκφράσουμε τις απόψεις του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου με θέμα τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρήσεων.


Μελετώντας το σχέδιο νόμου, θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση τόσο για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των απαιτήσεων του δημοσίου και των τραπεζών, αποτελώντας μέσο περιορισμού του ρυθμού αύξησης των οφειλών προς τους πιστωτές (κάτι που δεν επετεύχθη μέχρι σήμερα με την επιβολή αναγκαστικών μέτρων), όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, εκ των οποίων μεγάλος αριθμός βρίσκεται εν αναμονή αυτού του μέτρου επιθυμώντας τη ρύθμιση των οφειλών τους.

Επιπλέον διαπιστώνουμε – και το θεωρούμε πολύ θετικό - ότι έχει προηγηθεί λεπτομερής επεξεργασία των δεδομένων και των παραμέτρων του όλου θέματος και των σχετικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή του συμβιβασμού.
Ωστόσο, ενώ βασικός σκοπός του σχεδίου νόμου πρέπει να είναι η ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων επιχειρήσεων, οι όροι επιλεξιμότητας όπως περιγράφονται στο άρθρο 3, θέτουν εκτός συμβιβασμού σημαντικό αριθμό, περιορίζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα σε ένα μικρό ποσοστό. Συγκεκριμένα, η προϋπόθεση για θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων σε μία (1) τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να αποτελέσει on-off κριτήριο για τους παρακάτω λόγους:

1. H οικονομική κρίση και οι αιτίες που οδήγησαν σε αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα επιλογών των επιχειρήσεων, ενώ τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο των μνημονίων, όπως οι μειώσεις μισθών, η επιβολή άμεσων και έμμεσων φόρων καθώς και οι επιπτώσεις αυτών των μέτρων, δηλαδή η δραματική μείωση της αγοραστικής ικανότητας και συνεπώς της δραστηριότητας των επιχειρήσεων, οδήγησαν στην αδυναμία αντιμετώπισης των υποχρεώσεών τους. Λόγω του ότι λαμβάνονται υπόψη μόνο οι τρείς τελευταίες χρήσεις, ενώ βρισκόμαστε στο όγδοο έτος αυτής της βαθιάς ύφεσης, ζητούμε το διάστημα αναφοράς να είναι τουλάχιστον η τελευταία πενταετία. Επίσης, για τις αιτήσεις υποβολής που θα υποβληθούν εντός του 2017, στην περίοδο αναφοράς, να συμπεριλαμβάνεται και η χρήση 2016, προκειμένου η αξιολόγηση να λαμβάνει υπόψη της και πρόσφατα στοιχεία και να μην έχει μεγάλη χρονική υστέρηση από την πραγματική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης.

2. Σε οποιαδήποτε ανάλυση μεγεθών και δεικτών μιας επιχείρησης, για την αξιολόγηση των πιστοληπτικής της ικανότητας, η κερδοφορία από μόνη της δεν αποτελεί on-off κριτήριο, αφού σημασία έχει το ύψος της σε σχέση με τον κύκλο εργασιών αλλά και τα απασχολούμενα κεφάλαια. Συνεπώς, η ύπαρξη μιας οριακά και ελάχιστα κερδοφόρου χρήσης, δεν αποτελεί από μόνη της τεκμήριο βιωσιμότητας και δεν μπορεί να αποτελέσει το «όχημα» ένταξης μιας επιχείρησης στις ρυθμίσεις του νόμου, θέτοντας εκτός χιλιάδες άλλες επιχειρήσεις που δεν πληρούν το εικονικό αυτό κριτήριο.

3. Κατά την άποψή μας, το κριτήριο αυτό από μόνο του δεν διασφαλίζει ούτε τους πιστωτές με τον τρόπο που διατυπώνεται και πιστεύουμε ότι το γνωρίζουν πολύ καλά. Για τούτο, είναι περισσότερο πρακτικό και σαφώς προτιμότερο, να μπορέσει κάθε ενδιαφερόμενη προς ένταξη επιχείρηση, να τεκμηριώσει με στοιχεία, τι πρόκειται να αλλάξει εφεξής, τι είναι αυτό που θα ανατρέψει την εικόνα και την πορεία της, ώστε να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό το τεκμήριο μπορεί να είναι μια δήλωση πρόθεσης εκποίησης περιουσιακού στοιχείου ή ένα επιχειρηματικό σχέδιο, μια συμφωνία ή μια συνεργασία. Συνεπώς, θεωρούμε απαραίτητη και ουσιωδέστερη την αξιολόγηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων ή του επιχειρηματικού σχεδίου στην περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας κάνει επανεκκίνηση με άλλη δραστηριότητα, με αυτοματοποιημένο τρόπο από την ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών (Άρθρο 6, παρ. 3).

Επιπλέον, η αδυναμία υποβολής αιτήματος υπαγωγής στη διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης του παρόντος νόμου, σε περίπτωση που οι απαιτήσεις ενός πιστωτή υπερβαίνουν ποσοστό 85% των συνολικών απαιτήσεων κατά του οφειλέτη (Άρθρο 2 – Πεδίο εφαρμογής, παρ. 5) δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες. Ήταν και είναι σύνηθες για μια επιχείρηση να συγκεντρώνει τις υποχρεώσεις της σε μια τράπεζα, εφόσον αυτές βρίσκονται σε χαμηλό ή αποδεκτό επίπεδο, δεδομένης και της τάσης αποφυγής από άλλη τράπεζα κάλυψης των απαιτήσεών της με β’ σειράς ενυπόθηκο βάρος.

Τέλος, προτείνουμε να αφαιρεθεί από το ίδιο άρθρο (2), το κριτήριο για ρύθμιση μετά την 1/7/2016 που δημιουργεί προβλήματα ένταξης στις περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς η πλειοψηφία τους έχει συνάψει ρυθμίσεις και προ αυτής της ημερομηνίας.

Κύριε Υπουργέ,
Παρακαλούμε όπως ληφθούν υπόψη όλα τα παραπάνω, ιδιαίτερα σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο που διανύουμε, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος, η απώλεια θέσεων εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα και βέβαια να διασφαλισθεί η εισπραξιμότητα των απαιτήσεων του δημοσίου και των πιστωτών γενικότερα.

Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος

Γιάνης Ρούσσος

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos