Ευρωπαϊκή συνάντηση για τα έξυπνα δίκτυα στην Κύθνο

16 Ιουνίου 2017 15:13

Περισσότεροι από 40 εκπρόσωποι φορέων, με σημαντική δραστηριότητα στον τομέα των έξυπνων δικτύων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό βρέθηκαν στην Κύθνο από τις 6 μέχρι και τις 8 Ιουνίου για να λάβουν μέρος στη 3η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού έργου WiseGRID.

Με χρηματοδότηση €17,5 εκ από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2020 και διάρκεια 3,5 χρόνια (2016-2019), το WiseGRID θα συμβάλει στην αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ευρώπη μέσα από την επίδειξη καινοτόμων και έξυπνων τεχνολογιών στους τομείς της διαχείρισης και αποθήκευσης ενέργειας.

Συνολικά θα υλοποιηθούν περί τις 20 πιλοτικές επιδεικτικές εφαρμογές σε δίκτυα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι και η Κύθνος, η οποία τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει πεδίο έρευνας και καινοτομίας, αξιοποιώντας την πλούσια ιστορία της στην ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής ήδη από τη δεκαετία του 1980: 1ος αιολικός σταθμός στην Ευρώπη, υβριδικός σταθμός, μικροδίκτυο στην περιοχή της Γαϊδουρόμαντρας.



Οι πιλοτικές εφαρμογές του WiseGRID στην Κύθνο είναι οι μόνες που σχεδιάζονται σε μη διασυνδεδεμένο νησιωτικό ηλεκτρικό σύστημα, γεγονός που αποδεικνύει την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση της συμβολής των νησιών στη μετάβαση της Ευρώπης σε μια χαμηλή σε άνθρακα, βιώσιμη οικονομία.

Συγκεκριμένα στην Κύθνο προβλέπεται η δημιουργία ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου ηλεκτρικού συστήματος που θα περιλαμβάνει: μονάδες φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) σε δημόσια/δημοτικά κτίρια, εξοπλισμό βελτιστοποίησης λειτουργίας μονάδας αφαλάτωσης, εξοπλισμό ευέλικτης και βέλτιστης λειτουργίας του ηλεκτρικού δικτύου ενισχύοντας την αμφίδρομη επικοινωνία με τους καταναλωτές και λοιπές νέες εφαρμογές διαχείρισης ηλεκτρικού δικτύου.

Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν 21 εταίροι, πρωτοπόροι στην Ευρώπη στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας. Μεταξύ των Ελλήνων εταίρων είναι το Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου, επιστημονικός σύμβουλος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων – ΔΑΦΝΗ, με κύριο ρόλο την τεχνική υποστήριξη του Δήμου Κύθνου στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προβλεπόμενων καινοτόμων πιλοτικών εφαρμογών στο νησί, καθώς και ο Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Με δεδομένη την ανάγκη η καινοτόμος πορεία που χαράζει η Κύθνος να χαίρει της υποστήριξης και συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας, διοργανώθηκε στις 7 Ιουνίου ανοιχτή συζήτηση με τους κατοίκους του νησιού.

Εκεί τονίστηκε η συμβολή του WiseGRID στην υλοποίηση της ευρύτερης στρατηγικής του Δήμου, όπως συμπυκνώνεται στο Σχέδιο «Κύθνος – Έξυπνο Νησί», η Κύθνος να αποτελέσει τα επόμενα χρόνια υπόδειγμα καλύτερης διαχείρισης των υποδομών του νησιού για τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου τόσο των ντόπιων όσο και του αυξανόμενου αριθμού επισκεπτών.

Επίσης παρουσιάστηκε η δυνατότητα σύστασης ενεργειακής κοινότητας στο νησί, όπως προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα λειτουργεί ως αστικός συνεταιρισμός, και στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν κυρίως πολίτες αλλά και ο Δήμος και ιδιωτικοί φορείς, με στόχο τον από κοινού σχεδιασμό, υλοποίηση και εκμετάλλευση έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενεργειακής αποδοτικότητας κ.ά..

Εν τέλει, αναδείχθηκε ότι έργα που προωθούν την εφαρμοσμένη έρευνα και την καινοτομία, όπως το WiseGRID, έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την τοπική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στο νησιωτικό χώρο, όπου η κλίμακα είναι μικρή και τα αποτελέσματα εύκολα μετρήσιμα. Και αυτό γιατί τέτοιου είδους έργα μπορούν να προσφέρουν λύσεις σε χρόνιες προκλήσεις διαχείρισης των υποδομών των νησιών (π.χ. αφαλάτωση, υψηλό κόστος παραγωγής και διαχείρισης ενέργειας, ελλιπές δίκτυο μεταφορών και λιμενικών υποδομών) συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην υλοποίηση ενός βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos