Απολογισμός Πανελλαδικού Ταυτόχρονου Δημόσιου Θηλασμού

08 Νοεμβρίου 2017 17:53

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, το ΠΑΝΕΛΛΉΝΙΟ ΔΊΚΤΥΟ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΏΝ ΟΜΆΔΩΝ ΥΠΟΣΤΉΡΙΞΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΎ ΘΗΛΑΣΜΟΎ ΚΑΙ ΜΗΤΡΌΤΗΤΑΣ,#thilaZO, διοργάνωσε, την Κυριακή 05 Νοεμβρίου 2017, τον 8ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό ΠΤΔΘ) σε 57 πόλεις της Ελλάδας, καθώς και στο Λονδίνο από ελληνίδες μητέρες, με σύνθημα «Στηρίζουμε τον Θηλασμό-ΜΑΖΙ!».

Το παρόν για όγδοη συνεχόμενη χρονιά έδωσε και η ομάδα Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας Κυκλάδων, με την συμμετοχή έξι νησιών, Κέα, Κύθνος, Νάξος, Πάρος, Σαντορίνη και Σύρος. Ο 8ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός, ήταν μία γιορτή. Χωρίς ομιλίες, χωρίς να αποτελούν την διοργάνωση εταιρείες, όμιλοι ή δημόσιοι φορείς. Τι γιορτάσαμε; Την πρωτοβουλία λίγων μητέρων, με σκοπό να βοηθούν εθελοντικά άλλες μητέρες να μάθουν την τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται, να έρχονται σε επαφή, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο. Αυτή η πρωτοβουλία, εξελίχθηκε σε ένα πανελλήνιο δυναμικό δίκτυο με χιλιάδες μέλη. Γιορτάσαμε τη συνάντηση και την κατάκτηση γνώσης (που είναι δύναμη). Μέσα από την εκδήλωση του ΠΤΔΘ, δεν υποστηρίζουμε ότι μια μητέρα ΠΡΕΠΕΙ να θηλάζει και ΠΡΕΠΕΙ να θηλάζει δημόσια. Υποστηρίζουμε την ίδια τη μητέρα ώστε να ΜΠΟΡΕΙ να επιλέξει και να πραγματοποιήσει την επιλογή της.

Με την εκδήλωση της 5ης Νοέμβρη 2017:
Φέραμε σε επαφή την κοινωνία με την εικόνα του θηλασμού, δείχνοντας πόσο τρυφερή, μαγική, αληθινά αγνή διαδικασία είναι, μα και συνάμα διακριτική!
Βοηθήσαμε τις μητέρες να απελευθερωθούν από την συστολή τους
Καλέσαμε τις μητέρες να συμπεριλάβουν τον θηλασμό στην καθημερινότητά τους και στη ρουτίνα της ζωής τους. Η επίτευξη αυτού του στόχου θα τις βοηθήσει στη συνέχιση του θηλασμού, για όσο περισσότερο το επιθυμεί η δυάδα μητέρας παιδιού.
Γιορτάσαμε, γιατί η βοήθεια από μητέρα προς μητέρα αποδίδει!!



Γιορτάσαμε, γιατί οι μητέρες ενωμένες σαν μια γροθιά, ενημερώνονται, αλληλοϋποστηρίζονται, καταφέρνουν όλο και περισσότερες το φυσικό και αυτονόητο, την θρέψη του παιδιού τους από το σώμα τους.
Φωνάξαμε για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ των παιδιών μας στο δημόσιο θηλασμό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να θηλάσουν ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ σε τουαλέτες, παρκινγκ, αυτοκίνητα, σα να ναι ντροπή! Τα παιδιά μας έχουν δικαίωμα να θηλάζουν ΟΠΟΥ και ΟΠΟΤΕ το ζητήσουν, σε εστιατόρια, σε καφέ, σε παγκάκια... ΕΛΕΥΘΕΡΑ κι ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΑ!

Φωνάξαμε πως ο δημόσιος θηλασμός για μια μητέρα και το παιδί της δεν είναι επίδειξη, είναι Δικαίωμα!!
Μοιράστηκαν σε εγκύους και θηλάζουσες ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με την δυνατότητα μια μητέρας να συνδυάσει την εργασία της με το θηλασμό, και αναμνηστικά δώρα.

Οι θηλάζουσες μητέρες από την Κέα, τη Κύθνο, τη Νάξο, τη Πάρο, τη Σαντορίνη και τη Σύρο, μαζί με τις οικογένειες τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, ενώθηκαν με τις υπόλοιπες μητέρες, σε κάθε γωνιά της χώρας και 69 από αυτές συμμετείχαν στην Πανελλαδική καταμέτρηση, η οποία έδειξε ότι συνολικά θήλασαν ταυτόχρονα τα παιδιά τους, πάνω από 3.000 μητέρες-μέλη του πανελλήνιου δικτύου, στέλνοντας το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δημόσιο θηλασμό, που όχι απλώς δεν πρέπει να είναι ταμπού, αλλά κάτι πλήρως απελευθερωμένο από οποιοδήποτε φραγμό. Σημειώνουμε ότι, οι ομάδες του Δικτύου, αποτελούνται από μητέρες που βοηθούν άλλες μητέρες να μάθουν την μητρική τέχνη του θηλασμού, να ενημερώνονται σωστά, να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, να μοιράζονται τις αγωνίες, τις ανησυχίες, τις χαρές και τις εμπειρίες τους, να αλληλοϋποστηρίζονται, να παίρνουν δύναμη και κουράγιο...
Σκοπός της εκδήλωσης - γιορτής είναι η ΑΠΕΝΟΧΟΠΟΙΗΣΗ του δημόσιου θηλασμού και η ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ της κοινωνίας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας.

Εξαιτίας της απομάκρυνσης των προηγούμενων γενεών από την πράξη του θηλασμού και της στέρησης, από την νέα γενιά, εικόνων θηλασμού, η σημερινή θηλάζουσα καλείται να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων και την προκατάληψη του δημόσιου θηλασμού...

Δυστυχώς ο κατ' οίκον περιορισμός κατά την διάρκεια της γαλουχίας, οδηγεί στην σύντομη διακοπή του θηλασμού και στην απομάκρυνση των μητέρων από αυτόν. Η νέα γενιά είναι μια γενιά με έντονη επαγγελματική και κοινωνική δραστηριότητα που καλείται να αντεπεξέλθει σε πολυποίκιλους ρόλους.

Η μητρότητα και ο θηλασμός δεν αποτελούν και δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη! Με την απενοχοποίηση λοιπόν, του δημόσιου θηλασμού, η μητέρα δε χρειάζεται να απαρνηθεί την επαγγελματική και την κοινωνική ζωή της ή να αποχωριστεί το παιδί της προκειμένου να ανταποκριθεί στις κάθε είδους υποχρεώσεις και ανάγκες της.
Στηρίζουμε τον Θηλασμό-ΜΑΖΙ!

Σε αυτήν την τόσο δύσκολη περίοδο που υφίσταται η χώρα μας, οι εθελοντικές δράσεις αποτελούν φωτεινό οδηγό και δυναμώνουν τη ζωή μας.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε, τα μέλη της ομάδας που διοργάνωσαν, σε κάθε νησί την εκδήλωση, τον κόσμο για την στήριξή του και το Δίκτυο Δράσης για την Βρεφική και Παιδική Διατροφή IBFAN Ελλάδας για την υποστήριξη της δράσης μας, και φυσικά τους πολύτιμους χορηγούς, αρωγούς στις προσπάθειες μας.

Ευχαριστούμε θερμά, για την Σαντορίνη, τον Δήμο Θήρας για την για την παραχώρηση της κεντρικής πλατείας Εμπόρειου, για την Πάρο, τον Δήμο Πάρου για την παραχώρηση της πλατείας Μ.Μαυρογένους και για την Σύρο τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για την παραχώρηση της Παιδικής Βιβλιοθήκης.

Τέλος ευχαριστούμε, όλα τα ΜΜΕ των Κυκλάδων για την προβολή των εκδηλώσεών μας.

Με εκτίμηση
Οι διαχειρίστριες και τα μέλη της Ομάδας Εθελοντών Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού & Μητρότητας, Κυκλάδων.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos