50.000 ευρώ ανά δήμο για βρεφονηπιακούς σταθμούς

05 Ιανουαρίου 2018 15:05

50.000 ευρώ θα λάβουν οι δήμοι που παρουσίασαν έλλειψη θέσεων στο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” με σκοπό να δημιουργηθούν 366 νέοι παιδικοί σταθμοί μέσα στο 2018 όπως ανακοίνωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημάρχους.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί η σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος, με προοπτική έως τα τέλη Μαίου, οι δήμοι να καταθέσουν τον σχετικό φάκελο. Όσοι εγκριθούν, θα λάβουν άμεσα το ποσό των 50.000 ευρώ, που θα αφορά τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν τους νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ενώ εκείνοι που θα καταθέσουν δύο φακέλους θα λάβουν άλλα 25.000 ευρώ.

Παράλληλα το υπουργείο Εργασίας θα προωθήσει την πρόσληψη 2.562 εργαζομένων για να καλύψουν τις θέσεις που θα προκύψουν στους ανωτέρω βρεφονηπιακούς σταθμούς. Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ανέλθει στα 15 εκατ. ευρώ και το ποσό αυτό θα καλυφθεί τόσο από εθνικούς, όσο και από κοινοτικούς πόρους.
Οπως επεσήμανε η κα Φωτίου, μετά από εξέταση των στοιχείων του προγράμματος "Εναρμόνιση επαγγελματικής με οικογενειακή ζωή" του προηγούμενου έτους, διαπιστώθηκε ότι στους δήμους που επιλέχθηκαν υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των διαθέσιμων θέσεων φροντίδας βρεφών και νηπίων σε βρεφικούς, νηπιακούς ή βρεφονηπιακούς σταθμούς και στα vouchers που χορηγήθηκαν στις μητέρες.
Οι δήμοι που επιλέχθηκαν θα επιδοτηθούν για την αναμόρφωση-ανακαίνιση και προσαρμογή στις νόμιμες προϋποθέσεις υφιστάμενων κτιρίων, ιδιόκτητων ή μισθωμένων, καθώς και για την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού προς λειτουργία νέων μονάδων φροντίδας βρεφών ή/και νηπίων, (ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε Δήμου) προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία τους από την επόμενη περίοδο.
Η πρώτη δόση της επιχορήγησης υπολογίζεται να δοθεί τον Μάιο.
Φορέας διαχείρισης θα είναι η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία θα εκδώσει πρόσκληση ενδιαφέροντος, στη συνέχεια απαιτείται μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και στα τέλη Μαΐου θα υπάρξει ο πλήρης φάκελος και η δημοπράτηση.
«Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο υψηλής προτεραιότητας το παιδί, όχι μόνο το κακοποιημένο, το ιδρυματοποιημένο, αλλά και το παιδί της εργαζόμενης και της άνεργης μητέρας» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σημειώνοντας ότι το παιδί είναι το μέλλον της χώρας.
Εκτίμησε δε ότι, ένα από τα βασικά προβλήματα της υπογεννητικότητας είναι η έλλειψη υπηρεσιών για το παιδί, «δεν είναι τόσο το επίδομα του παιδιού», διαπιστώνοντας ότι η Ελλάδα καταγράφει πολύ υψηλούς δείκτες υπογεννητικότητας. Κάνοντας αναφορά στο τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας στην οποία οι βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
Επίσης, η κα Φωτίου είπε ότι 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε ημερήσια σχολικά γεύματα, το 2018 και 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη δημιουργία 400 νέων βρεφονηπιακών σταθμών εντός του 2018, προκειμένου να δημιουργηθούν άλλες 10.000 θέσεις για παιδιά, πέραν των σημερινών 109.000. Όπως τόνισε, το 2019, με τα αντίμετρα, που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή, θα προστεθούν και άλλες 1.800 δομές.

Μετά την συνάντηση η ΚΕΔΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η σημερινή συνάντηση της Αν. υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου με αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ και Δημάρχους, σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης από εθνικούς πόρους, της ίδρυσης και λειτουργίας νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, δυστυχώς αναδεικνύει για μια ακόμη φορά την αδυναμία της κεντρικής Κυβέρνησης να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενίσχυσης των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας παιδιών και βρεφών, που να καλύπτει όχι μόνον τις σημερινές, αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των εργαζόμενων οικογενειών της χώρας.
Εθνική ανάγκη για την Κ.Ε.Δ.Ε., η δημιουργία νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα
Η Κ.Ε.Δ.Ε. εδώ και χρόνια επισημαίνει ότι αποτελεί εθνική ανάγκη η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου, ολοκληρωμένου προγράμματος για την αύξηση του αριθμού και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοτικών υποδομών φιλοξενίας βρεφών και νηπίων, σε όλους τους Δήμους της χώρας.
Βασική προϋπόθεση είναι σε αυτό το εθνικό σχέδιο να μην υπάρχουν εξαιρέσεις, ώστε να μην μείνει μελλοντικά ούτε ένα παιδί εργαζόμενης οικογένειας εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών.

Οι Περιφέρειες να δώσουν προτεραιότητα στη χρηματοδότηση κατασκευής νέων παιδικών σταθμών
Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, απαιτείται συνολικό σχέδιο και συνεργασία μεταξύ Κυβέρνησης και όλων των βαθμών αυτοδιοίκησης, πάνω σε αυτό το ζήτημα. Στο πλαίσιο αυτό οφείλουν και οι Περιφέρειες να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, κάτι που γίνεται στις περισσότερες των περιπτώσεων, δίνοντας προτεραιότητα στη χρηματοδότηση των ώριμων μελετών που έχουν κατατεθεί από τους Δήμους, με σκοπό την κατασκευή και λειτουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών, σε όλη τη χώρα.

Δεν αντιμετωπίζονται 4 πρακτικά ζητήματα με τις σημερινές ανακοινώσεις της κας Φωτίου
Όπως τονίζει ο κ. Πατούλης, «πρόκειται για μια εθνική προσπάθεια στην οποία δεν χωράνε ημίμετρα. Σε μια περίοδο που η χώρα φθίνει δημογραφικά, αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας να δώσει κίνητρα και να διευκολύνει τις νέες οικογένειες να κάνουν παιδιά. Μπορεί να αποτελεί ένα θετικό βήμα η επιδότηση έως και 75.000 ευρώ για τη δημιουργία μέχρι δύο νέων τμημάτων σε υφιστάμενους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ωστόσο αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης δομών. Η κα Υπουργός σήμερα δεν μας είπε:

Πρώτον, από πού θα προέλθουν συγκεκριμένα τα κονδύλια που θα δοθούν σε κάθε Δήμο, για τη δημιουργία των νέων τμημάτων.

Δεύτερον, τι προβλέπει το σχέδιο της για τους Δήμους που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτούς που θα επιδοτηθούν. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει πρόβλεψη για Δήμους που για μια χρονιά δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα σχετικά με την ικανοποίηση των αναγκών τους, αλλά μελλοντικά μπορεί να έχουν αδυναμία να το πράξουν.

Τρίτον, πως θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργεί η εφαρμογή του άρθρου 4 του Π.Δ. 99/2017, που υποχρεώνει τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς να διαθέτουν διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο ανάλογο με τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούν. Στη συνάντηση επισημάνθηκε ο κίνδυνος μείωσης της δυναμικότητας των σταθμών, ακόμα και λουκέτου σε δομές μεγάλων αστικών κέντρων, όπως είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Και ο κίνδυνος αυτός δεν εξαλείφεται με απλές υπουργικές δεσμεύσεις.

Τέταρτον, δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά για ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο κατασκευής νέων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, παρά μόνον για παροχή επιδότησης για δημιουργία ως δύο νέων τμημάτων σε ήδη υπάρχουσες δομές.

Αν και γίνονται βήματα προς μία θετική κατεύθυνση , όπως είναι η επιδότηση για τη δημιουργία των νέων τμημάτων, τα βήματα αυτά δεν αρκούν.
Καλούμε την Κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την ΚΕΔΕ και να συζητήσει από νέα βάση το πρόβλημα, ώστε να βρεθούν λύσεις που θα καλύπτουν τις σημερινές αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των δεκάδων χιλιάδων οικογενειών εργαζομένων.

www.myota.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos