Ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2018

17 Ιανουαρίου 2018 01:07

Η φετινή πολλαπλή θεματική έκδοση του Δήμου Μυκόνου με την καθιερωμένη πλέον μορφή ημερολογίου, έχει ως θέμα την Μαντώ Μαυρογένους, τη γνωστή ηρωίδα της Μυκόνου. Η Μαντώ Μαυρογένους, εξέχουσα μορφή της Ελληνικής Επανάστασης και μία από τις ελάχιστες γυναίκες που διακρίθηκαν στον Αγώνα, ήταν γόνος της ονομαστής φαναριώτικης οικογένειας των Μαυρογένηδων, με καταγωγή από τις Κυκλάδες.

Με την έναρξη της Επανάστασης, η Μαντώ Μαυρογένους έσπευσε στη Μύκονο και πρωτοστάτησε στην εξέγερση των κατοίκων του νησιού.

Η έκδοση αναφέρεται σε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της ζωής της ηρωίδας, ξεκινώντας από την καταγωγή και την ανατροφή της, προχωρώντας μετέπειτα στην παραμονή και δράση της στην Μύκονο, παρακολουθώντας στην συνέχεια την εξέλιξη της ιστορίας, με την μετάβαση της Μαντώς στο Ναύπλιο και τέλος στην Πάρο, όπου και πεθαίνει. Οι ιστορικές αυτές πληροφορίες έχουν βασιστεί σε αξιόπιστες πηγές και συγγράμματα που έχουν εκδοθεί για την Μαντώ. Μέσα από την αναδρομή αυτή, παρουσιάζονται οι ένδοξες σελίδες της ιστορίας της Μυκόνου, και η συμμετοχή των Μυκονιατών στην Ελληνική Επανάσταση.

Η έκδοση, όπως προαναφέρθηκε, έχει τη μορφή επιτραπέζιου εύχρηστου ημερολογίου, όπου καταγράφονται και αναδεικνύονται πολιτιστικά και ιστορικά σχετικά με το θέμα γεγονότα, ενώ επιπλέον παρουσιάζονται πλούσιο αρχειακό φωτογραφικό υλικό, πρωτότυπες εκδόσεις εποχής με σχετικά δημοσιεύματα, καθώς και φωτογραφίες από τις κατά τόπους προτομές της ηρωίδας Μαντώς Μαυρογένους.

Η συλλογή του υλικού έχει γίνει σε συνεργασία με σημαντικά ιδρύματα σχετικά με την ελληνική ιστορία (Αργολική Βιβλιοθήκη, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη κτλ.), καθώς και με την Βιβλιοθήκη του Δήμου Μυκόνου, όπου υπάρχει το «Αρχείο Μαντώς Μαυρογένους», το οποίο περιέχει επιπλέον και έγγραφα με την αλληλογραφία την ηρωίδας (δωρεά Μελετόπουλου) και πρωτότυπες εκδόσεις για την Μαντώ.

Στοχευμένο κοινό επικοινωνίας είναι οι κάτοικοι του νησιού, φίλοι, επισκέπτες, συνεργάτες του Δήμου, παράγοντες του τουρισμού, επίσημοι φορείς πολιτισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό ή ακόμη πρέσβεις ή ακόλουθοι πρεσβειών πολλών χωρών. Η έκδοση είναι δίγλωσση.

Με την έκδοση αυτή ο Δήμος Μυκόνου επιδιώκει να αποσπάσει θετικές αντιδράσεις από τους πιο επίσημους αποδέκτες, αναδεικνύοντας την τουριστική μας ταυτότητα, τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό. Έχει δε ιδιαίτερη χρησιμότητα αφού το περιεχόμενό της φανερώνει και μίαν άλλη πτυχή του νησιού, αυτήν της ιστορίας και του ένδοξου παρελθόντος.

Στην εν λόγω έκδοση παρουσιάζονται επίσης πτυχές του τοπικού πολιτισμού, μιας και καταγράφονται στις σελίδες οι τοπικές εορτές και πανηγυρισμοί που συνδέονται με εορτασμούς και τοπικά έθιμα. Πρόκειται για μια προσπάθεια ενδυνάμωσης της τοπικής παραδοσιακής κουλτούρας.

Για όλα τα παραπάνω, το ημερολόγιο σχετίζεται με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων εκ μέρους του Δήμου, οι οποίες προάγουν τα κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και οικονομικά συμφέροντα των δημοτών του, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό τής Μυκόνου σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο επικοινωνίας.

Όπως εύστοχα αναφέρει στην εισαγωγή της έκδοσης ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς: «Η Δημοτική μας Αρχή προσπαθεί να αναδείξει επιπλέον την αγωνίστρια Μαντώ, καθώς και ιδιαίτερες πτυχές της ιστορικής αυτής μορφής. Εκπονώντας νέες μελέτες και δράσεις, εμβαθύνουμε σε αυτή την τόσο σπουδαία προσωπικότητα της Μυκόνου, στην οποία η πατρίδα μας δεν απένειμε την αναγνώριση που της αρμόζει.»

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos