Όλα τα νέα δεδομένα για την πορεία και την ένταση του Μεσογειακού Κυκλώνα

27 Σεπτεμβρίου 2018 12:06

Επιβεβαιώνεται από τα προγνωστικά μοντέλα καιρού, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα που έχουν καταγραφεί, η δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα ανοιχτά της Λιβύης, το πρωί της Παρασκευής και το πέρασμά του από την Ελλάδα.

Παραμένουν, ωστόσο, ακόμα και τώρα, αρκετά «θολά» σημεία, ως προς την ακριβή πορεία που θα καταγράφει, καθώς άλλα προγνωστικά μοντέλα θέλουν τον «Ζορμπά» να περνά νότια από την περιοχή της Κρήτης και άλλα πιο βόρεια, μέσα από το Αιγαίο και με κατεύθυνση βόρειοανατολική.

Αυτό που αξίζει να τονιστεί είναι πως ανεξάρτητα απ' το ποια θα είναι τελικά η διαδρομή του μεσογειακού κυκλώνα, είναι δεδομένο πια πως τα φαινόμενα που θα προκαλέσει στις περιοχές απ' όπου τελικώς θα περάσει, θα είναι εξαιρετικά έντονα.

Γι' αυτό και θα πρέπει να ληφθούν από τους κατοίκους των περιοχών όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για να αποφευχθούν δυσάρεστες συνέπειες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Severe Weather, μοντέλο πρόγνωσης καιρού καταγράφει δεδομένα εξαιρετικά ανησυχητικά που καλό είναι να μην επιβεβαιωθεί, καθώς εμφανίζει το βαρομετρικό χαμηλό με πίεση στα 969 mbar, κάτι που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επικίνδυνο για τη νότιο Μεσόγειο, ενώ δίνει διαστάσεις... τυφώνα στην ταχύτητα των ανέμων στο «μάτι» του κυκλώνα «Ζορμπά», φτάνοντάς τη στα 213 χιλιόμετρα την ώρα και εκείνη των απλών ανέμων στα 160 χιλιόμετρα την ώρα. Για να αντιληφθείτε τη διαφορά, η μέση ταχύτητα των ριπών ανέμου του «Ξενοφώντα» κινείται στα 85-90 χιλιόμετρα την ώρα...

Σημειώνει, ωστόσο, πως το ARPEGE είναι το πιο «επιθετικό» μοντέλο πρόγνωσης και πιθανότατα να υπερεκτιμά τη δυναμική του κυκλώνα, όπως θα δείτε στις σχετικές εικόνες στη γκάλερι.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει τον κίνδυνο να πέσουν σε περιοχές που θα περάσει ο κυκλώνας υψηλότατες ποσότητες νερού σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προκαλέσουν οι καταιγίδες αυτες πλημμυρικά φαινόμενα, λόγω ραγδαιότητας.

www,dokari.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos