Νόσος Νάξος: Η κληρονομική καρδιοπάθεια που «χτυπά» το 8% των νέων του νησιού...

13 Ιανουαρίου 2019 17:34

Μια σοβαρή κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς, η οποία επιφέρει σοβαρές αρρυθμίες και γίνεται αιτία αιφνίδιου θανάτου σε νέους μέχρι 30 ετών, ενδημεί καθώς φαίνεται στο νησί της Νάξου πλήττοντας το 8% των νεαρών ατόμων.


Η ασθένεια που ονομάζεται νόσος Νάξος (Naxos disease) περιγράφηκε για πρώτη φορά διεθνώς τη δεκαετία του ΄80. Προκαλείται από την μετάλλαξη ενός γονιδίου, του γονιδίου Νάξος όπως έχει ονομαστεί, το οποίο ανακαλύφθηκε ως αιτία της σπάνιας ασθένειας στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, όταν για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά της κλινικής καρδιολογίας η επιστήμη της γενετικής εφαρμόστηκε στην μάχη εναντίον μιας μυοκαρδιοπάθειας.

Στον αγώνα υπέρ του περιορισμού και της εξάλειψης της κληρονομικής νόσου Νάξος, πρόκειται να συμβάλλει ένα πρόγραμμα διενέργειας δωρεάν γονιδιακού ελέγχου στους κατοίκους της Νάξου το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το νοσοκομείο Ωνάσειο.

Υπολογίζεται ότι μέσα σε έναν χρόνο 5.000 άτομα θα υποβληθούν σε γονιδιακό έλεγχο για τον πιθανό εντοπισμό του υπεύθυνου για την ασθένεια γονιδίου. Σημειώνεται ότι η νόσος Νάξος που πλήττει στο νησί 8 στα 100 νεαρά άτομα, σε παγκόσμιο επίπεδο «χτυπά» μόνο 1 στα 5.000 άτομα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos