Χρυσοί Σκούφοι, τα ελληνικά αστέρια Michelin - 6 στις Κυκλάδες

20 Φεβρουαρίου 2019 16:38

Το κερκυραϊκό της χρώμα και άρωμα διατήρησε για ακόμα μία χρονιά η κορυφή των Χρυσών Σκούφων, χάρη στην ανακήρυξη του «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι ως του καλύτερου εστιατορίου της Ελλάδας για το 2019.

Τη δεύτερη θέση μοιράστηκαν τρία αθηναϊκά εστιατόρια, η «Σπονδή», το «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου και το «Botrini’s» του Εκτορα Μποτρίνι.

 

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου στο Grand BallRoom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή, όπου τιμήθηκαν 28 κορυφαία εστιατόρια του 2019.

Για τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, που απονέμει τα βραβεία, η αξιολόγηση των εστιατορίων ήταν και φέτος μια επίπονη διαδικασία.

Από την περασμένη άνοιξη οι μετακινήσεις και τα ταξίδια ήταν διαρκείς και οι δοκιμές πιάτων χιλιάδες, μέχρι την τελική ετυμηγορία. 28 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με έναν ή δύο Χρυσούς Σκούφους, πιστοποιώντας μια συνεχή γαστρονομική άνοδο όχι μόνο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια, με έμφαση στους σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς.

Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι και ο Σάκης Σπυριδόπουλος, διευθυντής του «Sani Dunes» για το «Fresco», η Ιουλία Ρίφενσταλ ιδιοκτήτρια του «Squirrel» και η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου (ιδιοκτήτρια «Ekies All Senses Resort») για το «Treehouse». Τα βραβεία απένειμε η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης.Τα βραβεία για τα εστιατόρια της Χαλκιδικής που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15,5/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο σεφ Έκτορας Μποτρίνι και ο Σάκης Σπυριδόπουλος, διευθυντής του «Sani Dunes» για το «Fresco», η Ιουλία Ρίφενσταλ ιδιοκτήτρια του «Squirrel» και η Αλεξάνδρα Ευσταθιάδου (ιδιοκτήτρια «Ekies All Senses Resort») για το «Treehouse». Τα βραβεία απένειμε η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε., αποκλειστικής αντιπροσώπου στην Ελλάδα της Nespresso Professional, Ελένη Μιχοπούλου. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Γιώργος Κοτανίδης.

Τέσσερις από τις πέντε νέες εισόδους στους Χρυσούς Σκούφους για το 2019 («Grandma’s» στην Ίο, «Διόνυσος» στην Ελούντα, «La Veranda» στη Μύκονο και «Ovac» στη Σαντορίνη) βρίσκονται σε νησιά του Αιγαίου, ενώ η πέμπτη νέα είσοδος είναι το αθηναϊκό «Aleria».

Πώς βαθμολογούνται τα εστιατόρια

Οι Χρυσοί Σκούφοι απονέμονται εδώ και 26 χρόνια.

Η αξιολόγηση και η βαθμολόγηση των εστιατορίων γίνεται βάσει διεθνών κριτηρίων, σηματοδοτώντας με αυτό τον τρόπο και το γενικότερο επίπεδο της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στον παγκόσμιο χάρτη. Για τη φετινή χρονιά 49 ελληνικά εστιατόρια μπήκαν στη λίστα των nominations, και από αυτά βραβεύτηκαν τα 28. Τα στοιχεία που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τη βαθμολόγηση είναι η ποιότητα των πρώτων υλών, η πρωτοτυπία τους, η μαγειρική τεχνική των σεφ, η αρμονία και ισορροπία των γεύσεων, οι ευφάνταστοι συνδυασμοί, η αισθητική εμφάνιση των πιάτων και η γενική αίσθηση που αποπνέει το σύνολο όλων των επιμέρους στοιχείων.

Τα βραβεία για την πρώτη ομάδα των εστιατορίων των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Γιάννης Καζάκος, ιδιοκτήτης του «La Veranda», ο Νίκος Πουλιάσης, σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου», ο Αλέξανδρος Λέπεσης, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Μάκης Δεναξάς, σεφ, σύμβουλος σεφ και ο ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Grandma's». Τα βραβεία απένειμε o Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Λάζαρος Γεωργακόπουλος.Τα βραβεία για την πρώτη ομάδα των εστιατορίων των νησιών που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο παρέλαβαν ο Γιάννης Καζάκος, ιδιοκτήτης του «La Veranda», ο Νίκος Πουλιάσης, σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου», ο Αλέξανδρος Λέπεσης, ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Μάκης Δεναξάς, σεφ, σύμβουλος σεφ και ο ιδιοκτήτης αντίστοιχα του «Grandma's». Τα βραβεία απένειμε o Εμπορικός Διευθυντής της Cardlink Αντίγονος Παπαδόπουλος. Μαζί τους ο συμπαρουσιαστής της βραδιάς Λάζαρος Γεωργακόπουλος.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ / Χρυσοί Σκούφοι 2019
* Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
* Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
* Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
* Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
* Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Lycabettus, Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Premiere, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
* Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
* Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
* Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
* CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
* Διόνυσος, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
* GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
* Grandma’s, Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
* Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
* Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
* La Veranda, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
* Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
* Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος
* Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
* Ovac, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
* Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
* Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
* Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο εστιατόριο «Χαρούπι» της Θεσσαλονίκης

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos