Βροχή καταγγελιών για νέα αυθαίρετα στη Μύκονο

16 Μαρτίου 2019 12:37

Μπουλντόζες και εργάτες δουλεύουν με φακούς στις 4 τα ξημερώματα – Καταγγέλλουν την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή Καλαφάτης


Βροχή καταγγελιών στη Μύκονο για αυθαιρεσίες με τα παράνομα μπετά να πέφτουν τη νύχτα και τους εργάτες να δουλεύουν με φακούς στις 4 τα ξημερώματα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, «ντύνουν» τις παράνομες οικοδομές με δίχτυ παραλλαγής για να μην διακρίνονται με το ξημέρωμα οι αυθαίρετες εργασίες. Μέχρι και Επιθεωρητές της Δημόσιας Διοίκησης έκαναν την εμφάνιση τους ...

Στη Μύκονο, εκείνοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι οι εκσκαφείς βάζουν μπρος μέσα στο μαύρο σκοτάδι, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας αδιαφορώντας επιδεικτικά για το αν θα γίνουν αντιληπτοί. «Οι εργάτες, στην πλειονότητά τους αλλοδαποί, είναι αναλώσιμοι για τα αφεντικά τους. Κάντε μια βόλτα στις οικοδομές και θα καταλάβετε πόσοι μετανάστες χωρίς χαρτιά δουλεύουν αυτή τη στιγμή και υπό ποιες συνθήκες», λένε στο protothema.gr παράγοντες του νησιού που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Οι πολεοδομικές Αρχές είναι αντιμέτωπες σε σωρεία επώνυμων και ανώνυμων καταγγελιών, ενώ στο νησί επισκέφτηκαν πρόσφατα και επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης προκειμένου να ελέγξουν το καθεστώς χορήγησης των πολεοδομικών αδειών.

H Μύκονος, που αν και αποτελεί το «βαρύ χαρτί» του ελληνικού τουρισμού, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί με τη «βούλα» της Δικαιοσύνης, ως το μεγαλύτερο αυθαίρετο των Κυκλάδων.

Καταγγελίες για ξενοδοχειακό συγκρότημα στην περιοχή Καλαφάτης

Η τελευταία υπόθεση που απασχόλησε τις πολεοδομικές υπηρεσίες, αφορά στις καταγγελίες των στενών συγγενών του εκλιπόντος σχεδιαστή κοσμημάτων Ρινάλντο Γκαβέλο. Η σύζυγος του Μάρθα και η κόρη του Ελισάβετ Γκαβέλο κατήγγειλαν στις αρμόδιες Αρχές τις εργασίες για την κατασκευή ενός μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή Καλαφάτης, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για ημιτελή οικοδομήματα που σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζουν με το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Μέσω της αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του διοικητικού Εφετείου Πειραιά που κατέθεσαν η κόρη του εκλιπόντος σχεδιαστή Ελισάβετ Γκαβέλο και η σύζυγος του, Μάρθα Γκαβέλο, ζητείται η ακύρωση της έγκρισης δόμησης και της άδειας δόμησης που εξέδωσε η πολεοδομία του νησιού για την κατασκευή μεγάλου ξενοδοχείου στην περιοχή Καλαφάτης.

Οι προσφεύγουσες στην αίτηση ακυρώσεως επικαλούνται τρεις λόγους: α) Το επίμαχο αγροτεμάχιο της ξενοδοχειακής εταιρίας έχει πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο παρά το ότι έχει κριθεί απο το ΣΤΕ ότι “η εκτός σχεδίου δόμηση επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, καθώς και ότι ο βασικός κανόνας της πολεοδομικής νομοθεσίας είναι ότι δομήσιμα είναι τα γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο, νομίμως υφιστάμενο”. Στη προκειμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται στην αίτηση ακυρώσεως, “ ο έμπροσθεν του γηπέδου δρόμους δεν έχει σχηματιστεί νόμιμα”. β) Από την επισκόπηση του θεωρημένου τοπογραφικού που συνοδεύει τις προσβαλλόμενος πράξεις, προκύπτει ότι δεν έχει συνταχθεί σύμφωνα με τους ορισμούς των σχετικών διατάξεων. γ) Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αποδεικνύεται απο τις επί του θεωρημένου τοπογραφικού φωτογραφίες, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία του φακέλου, ότι έχει προσαρμοστεί το έδαφος στα κτίρια και όχι το αντίστροφο.

Αλλοιώσεις φυσικού τοπίου

Σε σοβαρές αλλοιώσεις φυσικού τοπίου μέσα σε ζώνες προστασίας αναφέρεται και η τεχνική έκθεση του αρχιτέκτονα μηχανικού Γιώργου Μπαλαμάτση που αφορά στο συγκεκριμένο οικόπεδο μέσα στο οποίο χτίζεται το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας Mykonos Crown Α.Ε. Σύμφωνα με το περιεχόμενο της τεχνικής εκθέσεως, το οικόπεδο συνορεύει με περιοχή προστασίας διακεκριμένων τμημάτων του φυσικού τοπίου και ένα ικανό τμήμα του, εμπίπτει μέσα σε ζώνη προστασίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα της τεχνικής έκθεσης, οι συνέπειες μιας τέτοιας κατασκευής είναι: Εκβραχισμοί, οπότε δεν υφίσταται πια η αρμονική γραμμή φυσικού κάλλους, εκτεταμένες διαμορφώσεις και αλλοίωση φυσικού αναγλύφου, εκσκαφές, εκβραχισμοί και προϊόντα εκσκαφών που αλλοιώνουν τη γραμμή παραλίας και το γύρω τοπίο.

Στην τεχνική έκθεση περιλαμβάνονται και φωτογραφίες όπου αποτυπώνονται οι πρώτες εικόνες αλλοίωσης του φυσικού τοπίου εξαιτίας των εκτεταμένων εκβραχισμών, των επιχωματώσεων και της κατασκευής ελικοειδών λωρίδων προσπέλασης μεγάλου μήκους και ικανού πλάτους για τις ανάγκες των μελλοντικών κατασκευών.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται πιο κάτω , η εν λόγω κατασκευαστική δραστηριότητα καθώς και οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την κατασκευή ( εκσκαφές, εκβραχισμοί, επιχωματώσεις κλπ) δεν αλλοιώνουν μόνο το συγκεκριμένο οικόπεδο αλλά και τα όμορα αγροτεμάχια που εμπίπτουν σε ΖΟΕ προστασίας.

Η αίτηση ακυρώσεως κατά της υπ’ αριθμ. 17/2017 έγκρισης Δόμησης και της υπ’ αριθ. 39/2017 άδειας Δόμησης αναμένεται να συζητηθεί στις 16 Απριλίου. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε δοθεί διακοπή εργασιών για 60 μέρες και αφού δεν έγινε δεκτή η αίτηση αναστολής οι εργασίες για την αποπεράτωση του ξενοδοχείου συνεχίστηκαν.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos