Παραγωγή του Γραφείου Τύπου της Ε.Ε. με Θέμα την Πλαστική Ρύπανση στις Ελληνικές Θάλασσες

20 Μαρτίου 2019 16:07

Η νέα στρατηγική της Ε.Ε. για την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης. Όμως είναι ευρέως παραδεκτό ότι για να λυθεί αυτό το σύνθετο πρόβλημα απαιτούνται πολυάριθμα άλλα και αποτελεσματικά μέτρα, με άμεση εφαρμογή, σε ευρωπαϊκό, εθνικό, αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Εμφανής είναι η ανησυχία των ευρωπαϊκών αρχών αναφορικά με την έκταση του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης – ενός προβλήματος που αφήσαμε να γιγαντωθεί με δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, που αποτελούν μέρος της βαριάς κληρονομιάς που αφήνουμε στις επόμενες γενιές. Στην Ελλάδα το τεράστιο πρόβλημα διασποράς πλαστικών από σημεία συγκέντρωσης απορριμμάτων, δρόμους και πολυάριθμες άλλες πηγές συνεχίζεται επί χρόνια, με κύριους ρυπαντές τους Δήμους που είναι και οι διαχειριστές των απορριμμάτων, με ελάχιστες λαμπρές εξαιρέσεις. Παράλληλα, μεγάλο μέρος του κοινού και των φορέων, άφησε να χαθεί πολύτιμος χρόνος θεωρώντας ότι οι επετειακές καμπάνιες και δράσεις καθαρισμού παραλιών κολύμβησης την άνοιξη αποτελούσαν μέρος της λύσης του προβλήματος.

Με στόχο την ανάδειξη αυτού του θέματος, τηλεοπτικό συνεργείο από το γραφείο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ταξίδεψε την προηγούμενη εβδομάδα από τις Βρυξέλλες στο Αιγαίο, όπου και συνεργάστηκε με ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.

Οι λήψεις που έγιναν στα εργαστήρια της ερευνητικής βάσης στη Σάμο, καθώς και εν πλω στο σκάφος Ναυτίλος θα αποτελέσουν μέρος παραγωγής που παρουσιάζει τη δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος αναφορικά με την έρευνα και προστασία της βιοποικιλότητας της ανατολικής Μεσογείου. Έμφαση δόθηκε στην πολυεπίπεδη προσέγγιση της έρευνας για την εκτίμηση του βαθμού ρύπανσης από θραύσματα και ίνες πλαστικού στα διάφορα επίπεδα των ελληνικών θαλάσσιων οικοσυστημάτων (θαλασσινό νερό, ίζημα, αλλά και στο πεπτικό σύστημα ψαριών και ασπόνδυλων οργανισμών, καθώς και θαλάσσιων χελωνών και θηλαστικών που εντοπίζονται νεκρά στις ακτές). Η έρευνα αυτή που ξεκίνησε το 2009 και τα αποτελέσματα της είναι αντικείμενο 10 πρόσφατων επιστημονικών δημοσιεύσεων, έχει ως στόχο την εκτίμηση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες, καθώς και την ενημέρωση της επιστημονικής κοινότητας και των ευρωπαϊκών αρχών.

Παράλληλα για τους σκοπούς της παραγωγής αυτής, δόθηκε επίσης έμφαση στην πρακτική κατάρτιση που προσφέρει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος σε φοιτητές και νέους επιστήμονες από όλη την Ε.Ε. αλλά και από κάθε γωνιά του κόσμου, οι οποίοι εκπαιδευονται σε θέματα που σχετίζονται με την εφαρμοσμένη θαλάσσια έρευνα και προστασία. Μέσα από την εμπειρία, τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτούν, στόχος μας είναι αυτή η νέα γενιά επιστημόνων να μπορέσει να φέρει πραγματικό αποτέλεσμα στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ενώ λοιπόν σε όλη την Ευρώπη προωθούνται τους τελευταίους μήνες μόδες οικολογίας τύπου lifestyle– δηλαδή οι αυτονόητες καλές πρακτικές π.χ. περιορισμός στη χρήση περιττών πλαστικών π.χ. καλαμάκια, σακούλες κλπ, είναι απαραίτητο να μην επαναπαυόμαστε μόνο σε αυτά – να κοιτάξουμε δηλαδή το δάσος και όχι το μόνο το δέντρο. Για να μπορέσουμε να αναστρέψουμε το βαρύ αποτύπωμα πλαστικής ρύπανσης που προκαλούν οι γενιές μας είναι απαραίτητες δραστικές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα της παραγωγής και χρήσης του πλαστικού, αλλά και της διαχείρισης των απορριμμάτων, έτσι ώστε να υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos