Η Σαντορίνη επιβεβαίωσε την μεγάλη γαστρονομική κληρονομιά και τα μοναδικά προϊόντα της

22 Απριλίου 2019 14:00

Οι δράσεις «Οι μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα – Aegean mamas know best» και «Οι μικροί κηπουροί του Αιγαίου - Aegean gardeners», συνάντησαν τη φημισμένη γαστρονομία της Σαντορίνης, την Πέμπτη 18 Απριλίου στον υπέροχο χώρο του Santo Wines που πρόσφερε τη φιλοξενία στην εκδήλωση.


Με τη συνεργασία της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και την πρέσβειρα σεφ Αργυρώ Μπαρμαρίγου συναντήθηκαν οι μαμάδες του Αιγαίου, μέλη συλλόγων και τα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας Santo Wines.
Τη δράση παρουσίασε εκ μέρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γιώργος Λεονταρίτης.
Αναφέρθηκε στον τίτλο της «Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019, Νότιο Αιγαίο», την εξωστρέφεια και τις προοπτικές που δίνει, την ανάπτυξη στην παραγωγή, την τυποποίηση και πιστοποίηση προϊόντων, τις διακρίσεις που λαμβάνουν για την ποιότητά τους, την προαγωγή της κουζίνας του κάθε νησιού καθώς και τις συνεργασίες και συνέργειες που προκύπτουν σε κάθε επίπεδο.
Όλα αυτά στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες, την οικονομία, την τουριστική ανάπτυξη μέσα από την ποιότητα, την αυθεντικότητα, την ταυτότητα κάθε νησιού στο Νότιο Αιγαίο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πολιτιστικός και αθλητικός σύλλογος Ακρωτηρίου Θήρας με το χορευτικό του στους χορούς, συρτό, μπάλο, μολαριτό και με την ορχήστρα του: κ. Νίκος Μπάϊκας στο βιολί, κ. Κυριάκος Πρέκας στο λαούτο και η κα Γιάννα Μαυρομάτη στο τραγούδι.
Τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Χατζηγιαννάκης, από το εστιατόριο «Σελήνη» , ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της «σαντορινιάς κουζίνας» και στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, πρωτοπόρος με το παράδειγμά του για όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στα 33 χρόνια της πορεία τους, ευχήθηκε οι νοικοκυρές να συνεχίσουν τις νησιώτικες γεύσεις, έκανε έκκληση να μπει το φαγητό αυτό στην καθημερινότητα, να το βρίσκουν οι επισκέπτες και να δοθεί η προσοχή στην παραγωγή, οι νέοι να ασχοληθούν με τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων κ. Μάρκος Καφούρος, παρουσίασε τα προϊόντα του νησιού, με το κρασί, την ντομάτα, τη φάβα να ξεχωρίζουν. Βασίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους στο μικροκλίμα και το έδαφος, αποσπούν διακρίσεις για την ποιότητά τους.
Επίσης, στο σημαντικό ρόλο της συλλογικότητας σε μια πορεία που μέσα από επιτυχίες αλλά και δυσκολίες έβαλε γερά θεμέλια για τη διαφύλαξη και την προώθηση των μοναδικών παραδόσεων και των αυθεντικών προϊόντων της Σαντορίνης δημιουργώντας ένα διεθνές brand.

Συμμετείχαν οι τοπικοί σύλλογοι: Σύλλογος Θήρας, Σύλλογος Φηρών, Πολιτιστικός Αθλητικός Σύλλογος Ακρωτηρίου, Πολιτιστικός και Πνευματικός Σύλλογος Καρτεράδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργου.
Η πρέσβειρα, σεφ Αργυρώ Μπαραμπρίγου ανέδειξε και παρουσίασε με τα μέλη των συλλόγων και νοικοκυρές τις σαντορινιές γεύσεις, την ιστορία τους, τις παραδόσεις: σκλαβομαεριά από την κα Ειρήνη Δρόσου, Σφουγγάτο με πατάτες και κολοκύθι από την κα Σταυρούλα Δρόσου, μπακαλιάρο γιαχνί από την κα Ευαγγελία Νομικού, μπουσέ και παντεσπάνια από την κα Ρένα Φουστέρη Φύτρου, καπαρόκουμπα γιαχνί με φάβα από την κα Άννα Γαλαίου, γιαπράκια, σπανακοκεφτέδες και παξιμάδι από την κα Μαρία Πελεκάνου, λατζάνια και σισαμέλαιο από την κα Γαλάτεια Μάϊκα, φαβατοκεφτέδες από την κα Άννα Αρβανίτη, κοσκοσέλα, πατατο μελιτζάνα σκορδοσκούπι, φεσκουλοκεφτέδες από τις κυρίες Μαργαρίτα Δακούτρου και Μελιχούρτη Μαρία, σκορδομακάρονα από την κα Παναγιώτα Βαζαίου, ντόπιο κοτόπουλο με σαντορινιά ντοματάτα και ζυμαρικά από την κα Μόσχα Μενδρινού, Μελιτίνια από την κα Φύτρου Μάρθα, κοτόπουλο με λεμόνι, κανέλλα, ψωμί και σφουγγάτο γλυκό με σισάμι και μέλι από την κα Δαμίγου Ευαγγελία, σαντορινιά φάβα από την κα Μαρία Καραμολέγκου, κουφέτο – το γλύκισμα του γάμου από την κα Μαρία Νομικού.

Έλαβαν στη συνέχεια τον «Έπαινο» για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και την την πολύτιμη συμβολή της για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παραδοσιακής κουζίνας της Σαντορίνης.
Παραβρέθηκε ο διευθυντή του Santo Wines κος Ματθαίος Δημόπουλος, μέλη ΔΣ της Ένωσης Συναιτερισμών Θηραϊκών προϊόντων και τα στελέχη που προετοίμασαν από την πλευρά τους την όμορφη εκδήλωση.

Η κα Κίρα Γκάρτζου Κατσουγιάννη που εκπονεί την διδακτορική της διατριβή στο London School of Economics, συνέβαλε στη γόνιμη συζήτηση με διαπιστώσεις από το θέμα της έρευνάς της που αναφέρεται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη , και ειδικότερα πως από τη συνεργασία και τη δικτύωση, μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένες, βιώσιμες και καινοτόμες μορφές επιχειρηματικότητας στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού, συμβάλλοντας στην ευημερία της ελληνικής υπαίθρου.

Επιχειρηματίες και τοπικές αρχές, μέσα από τη συνεργασία, δίνουν νέα ζωή στον τόπο τους.
Την εκδήλωση υποστήριξαν με τη φιλοξενία και τις υπηρεσίες τους το Santo Wines, το ξενοδοχείο Meltemi στην Πέρισσα, το Santo cars και ο σύλλογος Λεμβούχων Σαντορίνης.
Οι «Κηπουροί του Αιγαίου», δράση του Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου, στο Δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου, με τα καπελάκια τους και τα αρωματικά φυτά, μίλησαν για τα εποχικά φαγητά, τους παραδοσιακούς σπόρους, τα εποχικά φρούτα και λαχανικά.
Ο γεωπόνος κ. Γιώργο Σκοπελίτης, ανέπτυξε γλαφυρά τα ειδικά προϊόντα της Σαντορίνης, έλυσε απορίες των παιδιών, τους έδειξε πως να φυτεύουν σπόρους και φυτά με τον γεωπόνο κ. Κώστα Κόκιο.
Η συμμετοχή των παιδιών σε αυτή την εκδήλωση αλλά και το ενδιαφέρον τους είναι η καλύτερη απόδειξη για τη συνέχεια και την ενασχόληση με τις καλλιέργειες του νησιού τόσο για την κάλυψη των αναγκών της οικογένειας όσο και επαγγελματικά στο μέλλον.
Οι γιαγιάδες έλαβαν την κάρτα όπου θα γράψουν την αγαπημένη συνταγή τους και τα μυστικά της και θα την αφιερώσουν στην κόρη ή την εγγονή τους. Τα παιδιά έλαβαν σελιδοδείκτες και τα καπέλα των «κηπουρών του Αιγαίου».
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τα κατά τόπους επαρχεία και τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Οι εκπαιδευτικές δράσεις των «μικρών κηπουρών του Αιγαίου» πραγματοποιούνται από το Περιφερειακό Φυτώριο Νοτίου Αιγαίου.
Χορηγός είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια
Αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το έτος 2019» είναι η Aegean Airlines.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos