Κωπηλατώντας για καλό σκοπό: Από το ιστορικό Σούνιο ως τη μαγευτική Σαντορίνη

16 Ιουνίου 2019 20:00

Οκτώ ημέρες, δέκα νησιά, εκατόν εξήντα ναυτικά μίλια, ένα μήνυμα: «Αγαπάμε τη ζωή - Προστατεύουμε τη θάλασσα».


Με αυτό το σύνθημα ο Αγγελος Χριστοφίδης, ιδρυτής και κωπηλάτης South Evian Gulf team και ο εθελοντής κωπηλάτης Κωνσταντίνος Ντιλιακός πραγματοποιούν ναυταθλητική αποστολή για να διασχίσουν το Αιγαίο με τα καγιάκ τους.

Η εκκίνηση γίνεται τη Δευτέρα 17 Ιουνίου από το ναό του Ποσειδώνα. Οπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αγγελος Χριστοφίδης «η φετινή μας κωπηλατική αποστολή, από το Σούνιο μέχρι τη Σαντορίνη, είναι μια φωνή αγωνίας για το μέλλον του Αιγαίου, της Μεσογείου και των θαλασσών ολόκληρου του πλανήτη», ενώ ο Κωνσταντίνος Ντιλιακός υπογραμμίζει ότι «είμαστε μια μικρή ομάδα κωπηλατών που παλεύουμε στο πλευρό της θάλασσας προσπαθώντας να της δώσουμε φωνή».

Στόχος οι 10 ώρες κωπηλασίας καθημερινά
Πρόκειται για την 9η κατά σειρά μεγάλη ναυταθλητική αποστολή του South Evian Gulf team κι αυτήν την φορά το στοίχημα είναι η κωπηλασία 8 έως 10 ώρες καθημερινά σε μια διαδρομή από το Σούνιο μέχρι τη Σαντορίνη με σκοπό την ευαισθητοποίηση για την προστασία των θαλασσών.

Το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν οι κωπηλάτες

Ειδικότερα, οι αθλητές του South Evian Gulf team θα επιχειρήσουν να διασχίσουν το νότιο Αιγαίο μέσω δυτικών Κυκλάδων, καθώς θα ακολουθήσουν το δρομολόγιο Σούνιο-Κέα-Κύθνο-Σέριφο-Σίφνο-Κίμωλο-Πολύαιγο-Φολέγανδρο-Σίκινο-Ίο με τελικό κατάπλου στη Σαντορίνη, μία απόσταση 160 ναυτικών μιλίων. Σε κάθε σταθμό οι δυο κωπηλάτες θα έρχονται σε επαφή με πολίτες και επίσημους φορείς των τοπικών κοινωνιών, μιλώντας για τους κινδύνους που απειλούν το θαλάσσιο οικοσύστημά μας.

Το ταξίδι ξεκινά από το Σούνιο -Φωτογραφία: ΑΠΕΜΠΕ/Αγγελος Χριστοφίδης
«Καλούμε σε εγρήγορση και δράση πολίτες και θεσμικούς φορείς για τους βασικούς κινδύνους, τη ρύπανση από πλαστικά απορρίμματα και την υπεραλίευση, που απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη ζημιά στο υδάτινο περιβάλλον μας» τονίζει ο κ. Χριστοφίδης και υπογραμμίζει: «Το μοντέλο της ξέφρενης σπατάλης σε συνδυασμό με το ανεπαρκές και ανορθολογικό σύστημα διαχείρισης των πλαστικών απορριμμάτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν ήδη μετατρέψει τεράστιες εκτάσεις των ωκεανών και των θαλασσών μας σε απέραντες υγρές χωματερές. Ταυτόχρονα, με την υπεραλίευση και τη μείωση του πλούτου των θαλασσών έχει δημιουργηθεί ήδη ένα ανησυχητικό έλλειμμα στο οικολογικό ισοζύγιο. Η ικανότητα ανανέωσης των πόρων στερεύει. Αν δεν δράσουμε σήμερα, τόσο σε επίπεδο ατομικής ευθύνης και πράξης όσο και σε επίπεδο συλλογικής οργάνωσης και κινητοποίησης, απαιτώντας καταρχάς την αυστηρή και συστηματική τήρηση της νομοθεσίας, είναι βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Η υγεία μας, η ίδια μας η ζωή και η ζωή των επόμενων γενεών είναι άμεσα συνυφασμένες με την υγεία των θαλασσών μας».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos