Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Guardian: «Καμπανάκι» στους τουρίστες για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

17 Ιουνίου 2019 11:46

Συναγερμό έχουν σημάνει οι Αρχές στην Ελλάδα για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου, προειδοποιώντας σχετικά τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, λέει ο Guardian.

Μια εβδομάδα αφότου το Φόρεϊν Όφις συμπεριέλαβε τα κουνούπια στις πιθανές απειλές που θα συναντήσουν οι Βρετανοί που θα ταξιδέψουν φέτος στην Ελλάδα, αξιωματούχοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καλούν τους ταξιδιώτες να λάβουν μέτρα προστασίας κατά του ιού του Δυτικού Νείλου μετά την περσινή επέλαση, όταν 316 άτομα νόσησαν από τη λοίμωξη, 50 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους. «Υπήρξαν αρκετά κρούσματα για να γνωρίζουμε ότι πρόκειται πλέον για θέμα δημόσιας Υγείας», είπε στη βρετανική εφημερίδα η Δανάη Περβανίδου από το ΚΕΕΛΠΝΟ. «Ο ιός έφθασε στην Ελλάδα με μεταναστευτικά πτηνά και συνιστούμε να λάβουν όλοι προσωπικά μέτρα προστασίας, όπως να φορούν μακρυμάνικα ρούχα, να αποφεύγουν μέρη με λιμνάζοντα νερά και να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά και σίτες».

 Πέρυσι το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Συνήθως όσοι μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ το 20% εμφανίζουν συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, όπως πυρετό, πονοκεφάλους και γενικούς πόνους και μόνον το 1% προσβάλλεται σοβαρά από τη λοίμωξη, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών. Αλλά, όπως σημειώνει ο Guardian, απ’ όσους διαγνώστηκαν πέρυσι στην Ελλάδα, οι 243 εμφάνισαν συμπτώματα νόσων που προσβάλουν το νευρικό σύστημα, όπως η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία παράλυση -υψηλότερο ποσοστό από το 2012, όταν είχαν καταγραφεί 262 κρούσματα και κατέληξαν 35 ασθενείς.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα σήμανε υγειονομικό συναγερμό, ενώ οι Αρχές της χώρας μας, που ετοιμάζεται να υποδεχθεί φέτος έως και 31 εκατ. τουρίστες, εντείνουν τα μέτρα για την αποφυγή να ξεσπάσει επιδημία. Αναφέρει δε ότι εκτός από τα ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμονται σε αεροδρόμια, περιφέρειες και δήμους, προχωρούν και προγράμματα ενημέρωσης του εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού για την αντιμετώπιση του ιού του δυτικού Νείλου.

«Είναι αδύνατο να προβλέψει κανείς την περιοχή, όπου θα κυκλοφορήσει ο ιός, αλλά γνωρίζουμε ότι εξαπλώθηκε από χωριά και υγροτόπους αγροτικών περιοχών σε μεγάλα αστικά κέντρα, περιλαμβανομένης της περιοχής της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Όπως το χειμώνα περιμένουμε επιδημία γρίππης, έτσι και το καλοκαίρι πρέπει να περιμένουν κρούσματα του ιού του δυτικού Νείλου και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», είπε η κ. Περβανίδου στον Guardian, που σημειώνει ότι αυξήσεις κρουσμάτων του ιού εκτός από την Ελλάδα αναφέρθηκαν πέρυσι και στην Ιταλία, την Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Σερβία, ενώ το τελευταίο καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου στη Γαλλία, πράγμα που σημαίνει ότι επιμηκύνεται και η περίοδος έκθεσης στον ιό του Δυτικού Νείλου.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr