Νεώριο Σύρου

10 Μαϊος 2011 17:54

Σε περίοδο γενικευμένης ύφεσης και πρωτόγνωρης ανεργίας, το Νεώριο της Σύρου,

μία από τις ελάχιστες βιομηχανικές μονάδες στο Αιγαίο, για μια ακόμη φορά, εκπέμπει σήμα κινδύνου.

Είναι περισσότερο από προφανές ότι μόνες οι διαρκείς "υποσχέσεις" και "δεσμεύσεις" εκ μέρους των κυβερνητικών στελεχών, ούτε θέσεις εργασίας διασφαλίζουν ούτε ουσιαστικές πολιτικές ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας προωθούν.

Η βιωσιμότητα του Νεωρίου, και κατ΄ επέκταση ο κοινωνικός ιστός της Σύρου, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαρτάται από το αν θα δώσει μία παραγγελία πυροσβεστικού σκάφους το κράτος ή αν θα μειοδοτήσει στον διαγωνισμό για τις πλωτές δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού.

Η λύση δεν μπορεί να δοθεί μέσα από κοντόφθαλμους σχεδιασμούς άμεσης μεν αλλά βραχύβιας απόδοσης και αποτελεσματικότητας, αλλά μόνο μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό ανασυγκρότησης και παραγωγικής ανάπτυξης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας.

Όπως αποκαλύφθηκε από τις πρόσφατες δηλώσεις κοινοτικών στελεχών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει την κατασκευή πλοίων, εφόσον υπάρξουν κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία θα έχει συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο, στα πλαίσια βέβαια ενός εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού, κάτι το οποίο θα συνέβαλε καθοριστικά στη λύση των κρίσιμων προβλημάτων της ακτοπλοϊας.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία τέτοια διεκδίκηση, π.χ. για το Νεώριο, έρχεται να επιβεβαιώσει το κυβερνητικό έλλειμμα σχεδιασμού αλλά κυρίως την απουσία πολιτικής βούλησης να συγκρουστεί με τα όποια εφοπλιστικά συμφέροντα προτάσσοντας το δικαίωμα στην εργασία και την ανάπτυξη του τόπου.

Η στήριξη μας προς τους εργαζόμενους του Νεωρίου Σύρου, όπως έχει αποδειχτεί με τις πολλαπλές μέχρι τώρα παρεμβάσεις μας, είναι δεδομένη και αυτονόητη, όπως αυτονόητες είναι και οι διαρκείς πολιτικές ευθύνες που οδήγησαν το Νεώριο Σύρου στο σημείο που βρίσκεται.

Είναι βέβαιο πως οι αγώνες των εργαζομένων του Νεωρίου θα βρουν συμπαραστάτη τους φορείς και τη τοπική κοινωνία, και θα είναι καθοριστικοί για το μέλλον του ναυπηγείου και τον πολύπλευρο ρόλο του στην ανάπτυξη της περιοχής μας.

Π.Κ. Συνασπισμού Σύρου-Μυκόνου

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos