Αναλυτικά οι προτάσεις του Οικολογικού Ανέμου για τη Σίφνο

23 Μαϊος 2011 18:47

Σειρά επαφών είχε στη Σίφνο ο Νίκος Χρυσόγελος, Περιφερειακός Σύμβουλος με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ, Γραμματέας του

Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί για προσωπικούς λόγους (κατάγεται από τη Σίφνο) όσο και για να συζητήσει θέματα που αφορούν το νησί με την Δημοτική αρχή, τον Δήμαρχο Σίφνου Ανδρέα Μπαμπούνη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστα Σούλη, την αντιδήμαρχο Φραγκίσκα Θεολόγου-Βλαχουτσάκου, τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Σ. Φρατζέσκο Λουκατάρη, στελέχη της αντιπολίτευσης, φορείς του νησιού και στελέχη του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ.

Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε μια σειρά πρωτοβουλιών της περιφερειακής παράταξης για θέματα όπως οι υπηρεσίες υγείας στα νησιά - ιδιαίτερα στα μικρά - και το μέλλον του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι», η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, η δημιουργία τοπικών εταιρειών παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, η διαμόρφωση ενός συγκροτημένου σχεδίου για στροφή σε βιώσιμες μορφές τουρισμού, η ολοκλήρωση υποδομών για να μπορούν να στηριχθεί η γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Κοινή είναι η διαπίστωση ότι στα θέματα υποδομών για την υγεία η κατάσταση είναι οριακή πλέον στη Σίφνο, όπως και σε άλλα νησιά του Ν Αιγαίου. Εκκρεμεί ακόμα η στελέχωση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Σίφνου με έναν αγροτικό γιατρό και έναν γιατρό γενικής ιατρικής, αν και ο Δήμος έχει απευθυνθεί από αρχές Φεβρουαρίου προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και το υπουργείο για να στελεχωθεί εγκαίρως το ιατρείο που το χειμώνα δέχεται ημερησίως 50-60 άτομα ενώ το καλοκαίρι πολλαπλάσιο αριθμό. Η οργάνωση αποτελεσματικών υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης στο νησί περιστατικών που δεν απαιτούν νοσηλεία σε νοσοκομείο, θα είχε ως αποτέλεσμα καλύτερη υγεία για τους κατοίκους, μείωση των δαπανών για τα νοικοκυριά και το δημόσιο και περιορισμό, αν όχι αποφυγή, εξέλιξης διαχειρίσιμων προβλημάτων υγείας σε σοβαρά που απαιτούν, όχι λίγες φορές, διακομιδή με ελικόπτερο ή ταχύπλοο κι εκτινάσσουν τις δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης. Για το θέμα ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε επερώτηση[1] προς τον Περιφερειάρχη κ Γ.Μαχαιρίδη. Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ σχεδιάζει για τέλη Ιουνίου ημερίδα για τα θέματα υγείας στα νησιά.

Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. Αιγαίου μιλώντας τόσο με τα στελέχη της Δημοτικής αρχής όσο και με στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριξε με θέρμη τη διαμόρφωση από τον Δήμο μια στρατηγικής για να μετατραπεί η Σίφνος σε "πράσινο νησί" και να συμμετάσχει ο Δήμος και η τοπική κοινωνία στη δημιουργία μιας πράσινης τοπικής-συμμετοχικής εταιρίας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με μετόχους επαγγελματικές ενώσεις, την αυτοδιοίκηση (Δήμος, Περιφέρεια) και νησιώτες που επιθυμούν. Με αυτό τον τρόπο η παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές (άνεμο, ήλιο, κύματα, βιομάζα) θα είναι προς όφελος του περιβάλλοντος, του κλίματος αλλά και της τοπικής οικονομίας. Την Τρίτη 24/5 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου, με αυτό το θέμα, όπου θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ Γ. Ρούσσος που έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες. Ο Νίκος Χρυσόγελος μετέφερε στο Δήμο τη πλήρη υποστήριξή του προς την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων καθώς και τη δέσμευση της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να στηρίξει ενεργά όποιες πρωτοβουλίες παρθούν στη Σίφνο (και σε άλλα νησιά) προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ άλλων και με τη μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας, αξιοποιώντας και καλές πρακτικές ευρωπαϊκών δήμων, αλλά και των πρασίνων σε διάφορες χώρες. Σχετικές επαφές θα κάνει και στο συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων Αυτοδιοικητικών, που διεξάγεται στο Βερολίνο, από 25-29 Μαΐου, και στο οποίο θα συμμετάσχει μαζί με άλλους Έλληνες Πράσινους Περιφερειακούς και Δημοτικούς Συμβούλους.

Στις συζητήσεις με τον Δήμο διαπιστώθηκε πλήρης συμφωνία στην ανάγκη να προχωρήσει κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα η μείωση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, ώστε για ταφή να οδηγούνται μόνο ελάχιστα υπολείμματα. Το ΔΣ της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Σίφνου (ΔΗ.Κ.Ε.Σ) έχει εγκρίνει την ανάπτυξη προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης από τον Σεπτέμβριο. Συμφωνήθηκε ότι η μελέτη που εκπονείται με ευθύνη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΑΕ καθώς και η κατασκευή χώρου ταφής (έργα που έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους με το ποσό των 3.000.000 Ευρώ) θα πρέπει να διασφαλίσουν την ύπαρξη όλων των αναγκαίων ενεργειών και υποδομών για ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων, ώστε ο χώρος ταφής να δέχεται μόνο ελάχιστα υπολείμματα, όπως εξάλλου προβλέπει και η συμφωνία μεταξύ ελληνικού κράτους και Ταμείου Συνοχής (που χρηματοδοτεί τα σχετικά έργα). Στη Σίφνο λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια ένα πετυχημένο πρόγραμμα διαλογής των υλικών συσκευασιών με 3 χωριστούς κάδους (ένας για χαρτί/χαρτόνι, ένας για γυαλί και ένας για ελαφρές συσκευασίες/πλαστικά, μέταλλα, μικρές συσκευασίες). Ο Νίκος Χρυσόγελος, που είχε συμβάλει εθελοντικά στην οργάνωση του προγράμματος ανακύκλωσης, μετέφερε στον Δήμο τη δέσμευση της παράταξης ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να βοηθήσει ενεργά στην προώθηση της κομποστοποίησης και της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων στη Σίφνο (όπως και σε άλλα νησιά).

Ο Νίκος Χρυσόγελος συζήτησε με τον Δήμαρχο Σίφνου κ Α. Μπαμπούνη και τα θέματα της διάβρωσης της παραλίας του Πλατύ Γιαλού. Ελάχιστα χρόνια από την κατασκευή του έργου «αλιευτικό καταφύγιο Πλατύ Γιαλού» (το έργο ξεκίνησε το 2005 και ολοκληρώθηκε το 2009) διαπιστώνονται έντονα φαινόμενα διάβρωσης στην ακτή αυτή της Σίφνου. Διαπιστώνεται χειροτέρευση της κατάστασης, η άμμος έχει φύγει πολλά μέτρα από την ακτή, ενώ μέρος της έχει συσσωρευτεί προς την πλευρά που έχει κατασκευαστεί το λιμενικό έργο. Ο Νίκος Χρυσόγελος υπενθύμισε ότι είχε επισημάνει ήδη από τη φάση του σχεδιασμού του έργου ότι αν δεν γίνονταν αξιόπιστη ακτομηχανική και γενικότερα περιβαλλοντική μελέτη και δεν εφαρμόζονταν σωστός σχεδιασμός για το έργο θα παρουσιάζονταν σύντομα φαινόμενα διάβρωσης. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώθηκαν δυστυχώς πολύ γρήγορα.

Ο Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσε ήδη επερώτηση[2] προς τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη ζητώντας να μάθει αν η Περιφέρεια σκοπεύει να αναλάβει το κόστος της σχετικής έρευνας αλλά και της υλοποίησης των έργων στα οποία θα καταλήξει η μελέτη, με δεδομένο ότι για τα φαινόμενα διάβρωσης ευθύνεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, ως αρμόδια τόσο για την έγκριση των μελετών όσο και για την παρακολούθηση κι επίβλεψη του έργου. Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ κάλεσε την Περιφέρεια να επανεξετάσει συνολικά τον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων ώστε να μην προκαλούνται βλάβες στο περιβάλλον και στην οικονομία αλλά και να παρουσιάσει σχέδιο για την προώθηση της Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης στο Ν. Αιγαίο.

Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και ο επικεφαλής του Νίκος Χρυσόγελος κατέθεσαν στο Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο αναλυτικά τις προτάσεις τους για ένα βιώσιμο μοντέλο τουρισμού. Η Σίφνος θα μπορούσε να είναι ένα από τα 3 νησιά που έχει προτείνει ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ να επιλεγούν από την Περιφέρεια Ν Αιγαίου και να υποστηριχθούν ποικιλοτρόπως, ώστε να στραφούν ολοκληρωμένα και με σχεδιασμό σε βιώσιμες μορφές τουρισμού, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πιλότος και για άλλα νησιά.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos